Sf. Mare Mucenic Gheorghe

Trimis la data: 2013-09-18
Materia: Religie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 8.24 / 10
Downloads: 0
Autor: pionel
Dimensiune: 120kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sf. Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadochia , intr-o familie crestina , in timpul domniei imparatului Diocletian . Din cauza faptului ca nu exista nici un document din acele vremuri , nu se cunosc alte date despre viata Sfantului Gheorghe . Tot ceea ce stim noi astazi se datoreaza relatarilor si documentelor scrise spre sfarsitul vietii sale sau ulterior .
Inrolat in armata romana , Sf. Gheorghe s-a facut remarcat prin indemanarea cu care manuia armele . Astfel el a parcurs repede ierarhia militara.

In anul 303 , Imparatul Diocletian va da un decret prin care erau interzise adunarile crestinilor si credinta in Dumnezeu . Va incepe lupta impotriva crestinilor , fiind daramate lacasurile de cult ale acestora , cartile sfinte erau arse , iar cei care refuzau sa aduca jertfe zeilor erau ucisi . Cu toate acestea , Sf. Gheorghe alege sa-si marturiseasca public credinta crestina .

Din aceasta cauza , din ordin imperial , el este intemnitat si supus torturii pentru a renunta la credinta sa . Dar acest lucru nu se va intampla , Sf. Gheorghe rezistand la toate torturile si chiar refuzand inaltele onoruri pe care imparatul i le acorda in schimbul renuntarii la crestinism .

Multi din martorii suferintelor Sfantului Gheorghe , uimiti de puterea acestuia de a rezista la torturi , au renuntat la credinta lor in zeitatile pagane , imbratisand crestinismul . Printre acestia va fi insasi imparateasa Alexandra , sotia imparatului Diocletian . Se spune ca in timpul intemnitarii Sf. Gheorghe a atins trupul unui detinut mort din celula sa , iar acesta a inviat , convingand-o astfel si pe imparateasa sa se crestineze .

Nereusind sa-l faca sa renunte la credinta sa , pe 23 aprilie in anul 303 Diocletian decide sa-l execute public prin decapitare , impreuna cu imparateasa Alexandra . Inainte de a fi tras pe roata si decapitat , Gheorghe si-a donat averea saracilor , impresionand si convertind la crestinism si alti necredinciosi . Corpul sau a fost dus in Lida (Lod) , unde a fost ingropat si onorat de crestini ca un martir .

Dupa moartea lui Gheorghe , la scurt timp , la conducerea Imperiului Roman vine Constantin I , care va proclama religia crestina drept religie de stat . Astfel , Constantin va acorda o mare importanta tuturor oamenilor importanti din istoria crestinismului , inclusiv lui Gheorghe.

Asa cum afirma marturiile istorice , Imparatul Constantin nu a fost crestin . Cu toate acestea el hotaraste contruirea de biserici crestine . In cinstea Sfantului Gheorghe va fi construita o biserica in Lida , biserica ce va fi distrusa de mai multe ori : odata in anul 1010 si reconstruita de cruciati , apoi distrusa de Saladin in timpul celei de a treia cruciade si reconstruita mult mai tarziu in anul 1872.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.