Sfanta Evanghelie dupa Marcu

Trimis la data: 2003-06-10
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 7.13 / 10
Downloads: 3177
Autor: Valentin Pavel
Dimensiune: 18kb
Voturi: 309
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ioan boteza si propovăduia botezul in tot ţinutul Iudeii si Ierusalimului, spunând oamenilor ca el ii botează cu apa, insa El ii va boteza cu Duhul Sfânt. In acea vreme, a venit Iisus in Nazaretul Galileii, unde a fost botezat de către Ioan cu apa Iordanului. Duhul Sfânt s-a coborât peste Iisus sub forma unui porumbel alb. Acesta l-a manat pe Iisus in pustietate unde a stat patruzeci de zile, fiind ispitit de satana. După ce Ioan a fost prins, Iisus a venit in Galileea propovăduind Evanghelia.
SFANTA EVANGHELIE
DUPA MARCU

~ rezumat~


CAP.1

„Ioan Botezatorul. Botezul lui Iisus Hristos. Ispitirea. Predica. Primii ucenici. Primele vindecări.”

Ioan boteza si propovăduia botezul in tot ţinutul Iudeii si Ierusalimului, spunând oamenilor ca el ii botează cu apa, insa El ii va boteza cu Duhul Sfânt.
In acea vreme, a venit Iisus in Nazaretul Galileii, unde a fost botezat de către Ioan cu apa Iordanului. Duhul Sfânt s-a coborât peste Iisus sub forma unui porumbel alb. Acesta l-a manat pe Iisus in pustietate unde a stat patruzeci de zile, fiind ispitit de satana. După ce Ioan a fost prins, Iisus a venit in Galileea propovăduind Evanghelia.
Mergând pe lângă Marea Galileii, Iisus ii cheamă pe Andrei si pe Simon, spunându-le sa îl urmeze. Mergand mai departe îl cheamă si pe Iacov, fiul lui Zevedeu si pe Ioan, fratele lui.
Apoi, Iisus a mers in Capernaum unde intrând in sinagoga învăţa norodul. Aici a găsit un om cu Duh necurat. Iisus a alungat acest Duh, lăsându-i pe oameni înmărmuriţi. După ce a ieşit din sinagoga, Iisus a intrat împreuna cu Iacov si Ioan in casa lui Simon, zis Petru, si a fratelui sau Andrei, unde a vindecat-o pe soacra lui Petru, care zăcea in pat. După vindecarea mai multor oameni, a venit la Iisus un lepros pe care Iisus l-a vindecat, spunându-i sa nu zică nimănui de aceasta. Insa leprosul a început sa vestească lumii cele întâmplate, Iisus ne mai putând sa intre in nici o cetate.

CAP.2

„Vindecarea slăbănogului. Chemarea lui Matei. Postul. Smulgerea spicelor in zi de sambata.”

Iisus s-a întors in Capernaum, unde oamenii i-au adus un slăbănog care zăcea in pat. Iisus a avut puterea de a-l ridica, deşi cărturarii nu credeau in El. după acestea, Iisus l-a văzut pe Levi, fiul lui Alfeu, căruia i-a spus sa-l urmeze. In casa lui Levi, Iisus sta la masa cu vameşi si păcătoşi, spunându-le cărturarilor ca a venit sa cheme la pocăinţă „pe cei neprihăniţi si pe cei păcătoşi”.
Ucenicii lui Ioan si fariseii care obişnuiau sa postească, au venit sa-L întrebe de ce ucenicii Lui nu postesc. Atunci, Iisus le-a răspuns ca va veni ziua când mirele va fi luat de lângă ei si atunci vor posti.
Mergând intr-o sâmbăta pe lângă nişte lanuri de grâu, ucenicii lui Iisus a început sa smulgă din spice.

CAP.3

„Vindecarea celui cu mana uscata si alte vindecări. Alegerea celor 12 Apostoli. Păcatul împotriva Sfântului Duh. Mama si fraţii lui Iisus.”

Iisus intră din nou in sinagogă unde vindecă un om cu mana uscată. Apoi Iisus s-a dus la mare unde vindeca mulţi bolnavi, poruncindu-le sa nu-l facă cunoscut.
Iisus a urcat pe munte, luând cu El pe cine a voit. Aici a rânduit doisprezece apostoli pe care i-a trimis sa propovăduiască. Aceştia sunt: Simon căruia I-a zis Petru, Iacov si Ioan al lui Zevedeu, Andrei
Filip, Bartolomeu, Matei, Toma, Iacov al lui Alfeu, Tadeu si Simon Cananeul. Ei au primit de la Iisus puterea de a vindeca bolnavi si de a scoate dracii din oameni.
Iisus le spune cărturarilor ca toate păcatele si hulele li se vor ierta, dar cei ce vor huli împotriva Duhului Sfânt vor fi vinovaţi de osânda veşnică. Apoi, Iisus este chemat de mama si fraţii Lui. Acesta, neştiind cine sunt, spune ca oricine face voia lui Dumnezeu ii este frate, sora si mama.

CAP.4

„Felurite pilde despre împărăţia cerurilor. Potolirea furtunii pe mare.”

Iisus a venit din nou sa înveţe norodul. Acesta povestea mulţimii cum un semănător a ieşit sa seme- ne. O sămânţa a căzut lângă cale, iar pasările au mâncat-o; alta a căzut pe loc pietros si a răsărit pentru ca nu avea mult pământ, insa atunci când a venit soarele s-a uscat pentru ca nu a avut rădăcina; alta a căzut in spini, dar s-a uscat înăbuşita de spini; altele au căzut pe pământul bun si au crescut si au dat roade. Oamenii ce îl ascultau nu au înţeles pilda, iar Iisus le-a spus ca semănătorul semăna cuvântul. Apoi Iisus spune oamenilor pilda seminţei de muştar care atunci când este semănata este cea mai mica sămânţa din lume, iar apoi creste si se face mai mare decât toate legumele.
Apoi, in timp ce Iisus mergea pe mare împreună cu ucenicii Săi, vine o furtuna pe care Acesta o potoleşte.

CAP.5

„Vindecarea unui demonizat din ţinutul Gadarenilor. Învierea fiicei lui Iair si vindecarea femeii bolnave de doisprezece ani.”

Ajungând in ţinutul Gadarenilor, Iisus este întâmpinat, din morminte, de un om cu duh necurat, care văzându-L a alergat si s-a închinat Lui. Scoţând demonii din Legiune, aceştia au intrat intr-o tur- mă de porci care păştea pe munte. Apoi, urcându-se in corabie, Iisus era rugat de cel ce fusese demonizat sa îl ia cu El, iar Iisus i-a spus sa meargă la casa lui si sa povestească cele întâmplate.
După ce a trecut cu corabia pe partea cealaltă Iisus este rugat de Iair sa ii vindece fiica care era pe moarte. In drumul Sau spre fiica lui Iair o femeie care era bolnava de doisprezece ani s-a atins de haina Lui si s-a vindecat. Iisus i-a spus ca a fost vindecata de credinţa ei. Apoi, ajungând la fiica lui Iair afla ca aceasta era moarta. Văzându-i pe toţi cum plâng Iisus le spune ca fata nu e moarta, ci doarme. Apoi, luând cu el doar pe Ioan, pe Iacov, Petru si pe părinţii fetei, intră in camera unde era aceasta si luand-o de mana, fata s-a sculat. Iisus le-a zis părinţilor sa-i dea fetei sa mănânce si sa nu zică nimănui de cele întâmplate.

CAP.6

„Proorocul dispreţuit in patria lui. Trimiterea celor doisprezece. Uciderea lui Ioan Botezătorul. Saturarea celor cinci mii. Iisus umblă pe mare.”

Fiind sâmbăta, Iisus a intrat in sinagoga sa înveţe oamenii. Aici nu a putut face multe minuni, decât ca punându-si mana peste putini bolnavi i-a vindecat. Fiind uimit de necredinţa oamenilor de acolo Iisus le spune ca „nu este proroc dispreţuit, decât in patria sa si intre rudele sale si in casa sa.”
Apoi Iisus ii trimite pe cei doisprezece apostoli, doi cate doi, prin casele oamenilor sa-i vindece pe cei bolnavi si sa-i scoată demonii din cei demonizaţi. Auzind regele Irod de Iisus, al cărui nume deve- nise cunoscut, credea ca este Ioan, al cărui cap a ordonat sa fie tăiat la cererea fiicei sale. Corpul sau a fost luat de apostoli si dus in mormânt.
Apoi, mergând cu corabia Iisus vede o mulţime de oameni la care se opreşte sa ii înveţe. Fiind târziu, apostolii, i-au spus Acestuia sa dea drumul oamenilor sa meargă sa-si cumpere de mâncare. Insa El le spune sa ii hrănească ei. Si astfel cinci pâini si doi peşti au hrănit cinci mii de bărbaţi.
După ce a dat drumul mulţimii, Iisus s-a dus pe munte sa se roage iar apostolii au pornit cu corabia spre Betsaida. Văzându-i cum se chinuie sa vâslească, Iisus a pornit spre ei, umblând pe mare. Ajungând in corabie vântul s-a potolit si au trecut marea ajungând in ţinutul Ghenizaretului.

CAP.7

„Iisus osândeşte poruncile născocite de farisei. Femeia cananeiancă si fiica ei. Vindecarea celui surd si mut.”

Începând sa mănânce fariseii au văzut pe unii dintre ucenicii Săi ca mănâncă cu mâinile nespălate. Aceştia l-au întrebat pe Iisus de ce nu respecta ucenicii Săi datina bătrânilor si mănâncă cu mâinile nespălate. Atunci Iisus le spune ca a avut dreptate Isaia atunci când a proorocit despre farisei ca acest popor îl cinsteşte doar cu buzele, inimile lor fiind departe de El. Apoi, Iisus le spune ca respectând datinile pe care ei singuri le-au dat încalcă cuvântul lui Dumnezeu. Chemând mulţimea Iisus spune ca nimic din ce intra in om nu îl poate spurca; doar ceea ce iese din el îl spurcă.
Văzând ca ucenicii Săi nu au priceput aceasta pilda, Iisus se duce in hotarele Tirului si Sidonului, sperând sa nu-L găsească nimeni. Insa, o femeie a cărui fiica avea duh necurat a căzut a picioarele sale. Femeia era păgâna, iar Iisus i-a spus sa lase copiii sa se sature, căci nu e bine sa arunce pâinea copiilor la câini. Iar femeia i-a zis: „Da, Doamne, dar si câinii, sub masa, mănâncă din fărâmiturile copiilor.” Auzind acestea Iisus ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.