Sfanta Monica

Trimis la data: 2006-02-05
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.50 / 10
Downloads: 796
Autor: Sorana
Dimensiune: 12kb
Voturi: 71
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ce insemnatate a avut numele “Monica” in religie? Nu multi au auzit de Sfanta Monica desi a avut o mare insemnatate pentru credinta si poate fi un model de urmat. Acest nume este folosit in engleza ,italiana si spaniola. In California se afla un oras dedicat acestei sfante, denumit Santa Monica. De aici si-au luat numele si cateva colegii, bibiloteci, spitale, etc. De unde ‘vine’ Monica? Sursa esta "Monos", un cuvant grecesc insemand "singuratate." Acest nume mai poate fi derivat de asemenea din alte surse latine: "monere", insemnand "a sfatui" sau "nonnica", de la cuvantul "nun, nonna".
Putine mame au avut o biografie ca cea a Sfintei Monica ,dar si mai putini fii au avut o mama ca Sfanta Monica, printre ei numarandu-se Sfantul Augustin. De fapt cam tot ce stim despre ea, stim de la fiul sau,mai exact din propria biografie. Odiseea vietii lor a fost intretaiata mai mult de 30 de ani. Unii au vazut interventia ei in viata Sfantului Augustin .Aflam din cronici ca printr-o lupta crancena,Sfanta Monica a reusit sa-si indrepte fiul catre credinta, printr-o statornicie tipica unei mame dominante.

Monica a fost nascuta crestina in Thagaste, situat in Africa de Nord, in preajma anului 331. A fost fiica unor parinti iubitori care au creescut-o in spirit crestin. Augustin ne relateaza o singura intamplare din copilaria ei , desigur povestita lui chiar de Monica insasi.

Aceasta a fost in pericol de a deveni alcoolica din cauza vinului, dar s-a redresat cand sorbiturile ei secrete din crama au fost descoperite de servitoare care intr-un moment de furie a facut-o alcoolica. Aceasta remarca intepatoare au indemnat-o sa-si schimbe comportamentul si sa-si dezvolte perseverenta. Probabil aceasta e cauza rugaciunilor indreptate spre ea venite din partea alcoolicilor.

Casatoria ei cu Patricius ,un pagan roman oficial ,nu apare sa fii fost una fericita , dar a fost linistita si stabila datorata in special rabdarii si prudentei Monicai. Patricius era adesea un om volatil si se crede ca adesea nu-I era credincios Monicai. Pe de cealalta parte, avea suflet bun si se purta frumos cu Augustin, de asemenea a realizat multe sacrificii pentru a-si educa fiul. Acest efort comun le-a intarit relatia probabil ,dupa cum stim ca Patricius a murit botezat crestin.

Atunci cand cercul de cunostiinte o intreba cum poate sa traiasca cu un barbat asa nervos, ea raspundea ca erau necesare doua lucruri pentru linistea familiei : primul era acela ca isi aduceau aminte ce presupunea contractul matrimonial ,iar cel de-al doilea era ca pastra tacerea cand sotul era in toane proaste. Augustin adauga ca acele sotii care I-au urmat povetele au gasit linistea si buna comunicare cu sotii lor.

Monica a avut doi copii. Unul dintre ei este Navigius, care apare ocazional in scrierile lui Augustin , iar cel de-al doilea copil a fost Perpetua , care a devenit maica stareta la o manastire de maici. In lucrarea ‘ Confesiunii’ vorbeste mai mult de ideile lui interioare decat de viata efectiv. Interesul deosebit pentru preocuparea indelunga a mamei sale de a-l aduce spre credinta este normala, deoarece aceasta joaca un rol important in viata lui, in anul 386.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.