Sfanta Scriptura

Trimis la data: 2002-10-27
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.32 / 10
Downloads: 9697
Autor: Florin_bgs
Dimensiune: 12kb
Voturi: 916
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sfanta Scriptura este " cartea cartilor ", care cuprinde Descoperirea Dumnezeiasca, fiind insuflata de Duhul Sfant. Nu oricine poate explica Sfanta Scriptura, ci numai cei anume pregatiti si randuiti de Sfanta Biserica. Numai Biserica are dreptul si puterea sa explice Sfanta scriptura, pentru ca ea a pastrat-o si a aparat-o de invataturile gresite in decursul veacurilor. Daca fiecare explica Sfanta Scriptura dupa capul sau, vom ajunge la diferite si diferite pareri, instrainate de invatatura cea sanatoasa, contrar la ceea ce ne indeamna Sfantul Apostol Pavel :
" Tine dreptarul cuvintelor sanatoase, pe care le-ai auzit de la mine, cu credinta si cu iubirea ce este in Hristos Iisus "( II Timotei 1, 13 ).

Intre cartile de valoare universala, nemuritoare, carti ce constituie mijloace majore de inaltare spirituala, Sfinta Scriptura, se situeaza pe primul loc.

Ea exista de peste trei mii de ani, dar patina vremii nu i-a diminuat valoarea, utilitatea sau activitatea. Reinnoindu-si periodic vesmintul omenesc-limba-prin noi versiuni, ea isi vadeste de fiecare data fondul sublim, valorile sale imense culturale, pentru umanitate si cele mintuitoare pentru lumea crestina; caci ea contine deopotriva profunde valente spirituale omenesti, ca si un fond revelational absolut necesar pentru mintuirea crestinilor.

De aceea, chiar printre cei care refuza sa accepte vreo dogma si nu cred in originea divina a Sfintei Scripturi sint multi care o citesc si studiaza din cauza problemelor ce se gasesc in ea referitor la fiinta umana si destinul sau, la rolul sau jucat in evolutia umanitatii si mai ales, a popoarelor si civilizatiei din Orientul Apropiat ca si pentru continutul sau artistico-literar. Pentru crestini ea este cartea fundamentala orentativa in materie de credinta, cartea de capatai, de instruire, inaltare si mingiiere sufleteasca. Sfinta Scriptura sau Biblia 1) , este cartea cea mai reprezentativa a omenirii.

Ca valoare spirituala ea reprezinta experienta religioasa a unui popor, a unor personalitati exceptionale, - viata sociala, morala, legislativa si istorica: revelind si viata comunitatilor primitive crestine a unui popor precum si experienta religioasa a apostolilor, si invatatura Domnului Hristos. Este o carte veche. Totusi, cu toata vechimea ei, Sfinta Scriptura este superioara tuturor operelor similare atit religioase cit si profane. S-a obisnuit si se obisnuieste, indeosebi astazi, cind se redescopera marile valori ale civilizatiilor apuse, a se face comparatie si a se pune pe acelasi plan Sfinta Scriptura cu marile carti ale religiilor ce au existat odinioara sau care inca mai exista si astazi.

Mai intii, in religiile greaca, romana, egipteana, asiro-babiloniana n-au existat carti sfinte in adevaratul inteles al cuvintului, ci numai carti de ritual cu un cuprins inferior Sfintei Scripturi 4). Marile carti religioase ale Brahmanismului, Rigveda, a Budismului, Tipitaka, a chinezilor, Ching sau Zend-Avesta, cartea sfinta a Zooroastrismului, cartile sfinte ale vechilor irani, ca si Bhagavadgita indiana, toate sint un conglomerat de scrieri cuprinzind reguli monastice, geografie mitica, vrajitorie, sau Coranul, cartea religioasa a mahomedanismului, mult mai tirzie decit celelalte (veacul al VII-lea dupa Hristos) este in fond o imitatie a Sfintei Scripturi. 5) Toate celelalte carti oricit ar fi de geniale se invechesc, se demodeaza, isi pierd valoarea, pe cind Sfinta Scriptura ramine vesnic actuala.

Continutul ei, desi profund si plin de sens este acceptabil si acesibil intregii suflari omenesti. Nu exista om, oricit de simplu sau de invatat ar fi, care sa nu gaseasca ceva instructiv, sau sa nu guste cu placere paginile Bibliei. Ea este cartea care a fost tradusa in cele mai multe limbi sau dialecte, numarul acestora fiind de aproximativ o mie. 9) Nici o alta opera profana sau religioasa nu cunoaste asemenea raspindire. Dante sau Shakespeare, Ghoethe sau Tolstoi nu pot fi tradusi in prea multe limbi - poate in citeva zeci sau chiar o suta de limbi - caci nu pot fi intelesi de multe popoare din cauza specificului lor propriu.

Biblia, insa, este potrivita tuturor popoarelor de pe orice treapta de cultura. Oriunde patrunde ea devine cartea cea mai populara si cea mai raspindita. 10) Deci Sfinta Scriptura este in primul rind cartea de capatai a crestinismului. Aici el trebuie sa caute continutul necesar pentru mintuirea sa. Prin lectura ei se inalta cu sufletul catre Dumnezeu, prin ea se purifica, isi gaseste echilibrul intregii sale vieti, capata mintuirea sufleteasca. Este o adevarata hrana sufleteasca pentru cel ce o cauta si citeste cu credinta. Sfintii Parinti care au vietuit in veacurile imediat urmatoare Domnului Hristos si au trait adevarurile biblice, s-au identificat cu cele spuse in Cartea Sfinta, dau marturie despre valoarea si folosul adevarurilor scripturistice.

Ei arata sublimitatea acestor invataturi mintuitoare si-i indeamna pe crestini sa le citeasca si sa le puna in practica. Deci Sfinta Scriptura este cartea religioasa a crestinilor pentru vietuire spirituala si morala, pentru mintuire. Ea este o neintrecuta carte de pietate, de indrumare sufleteasca, de indemn spre iubire de oameni si de Dumnezeu. In ea ni se ofera o inalta conceptie despre lume si viata. Ea raspunde la cele mai presante probleme si aspiratii omenesti si mingiie toate ranele noastre sufletesti. Sfinta Scriptura, spune un vechi profesor de teologie roman, "se apleaca si se aplica la nevoile si ranele sufletului nostru, corespunde cerintelor lui morale, il cunoaste, il intelege, il face sa creasca, il satisface, ca nici o alta carte. Sufletul nostru gaseste in ea cunostinta despre sine, capata prin ea cunostinta de sine.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.