Sfantul Apostol Andrei

Trimis la data: 2004-01-31
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.92 / 10
Downloads: 7718
Autor: Cadar Iulian
Dimensiune: 5kb
Voturi: 605
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Adevarat zic voua ca voi, cei ce Mi-ati urmat Mie, la innoirea lumii, cand Fiul Omului va sedea pe tronul slavei Sale, veti sedea si voi pe douasprezece tronuri, judecand cele douasprezece semintii ale lui Israel." Asa sta scris la Matei:19, 28, cu referire la Apostolii lui Hristos, care aveau sa implineasca opera de evanghelizare. Andrei, conform Evangheliei dupa Ioan, a fost, cronologic, Apostolul cel dintai chemat, adica primul care L-a cunoscut personal pe Iisus Hristos. El s-a nascut, ca si Simon, fratele sau, supranumit si Chefa(care inseamna piatra, de unde si numele de Petru), in familia pescarului Iona. Numele sau deriva din grecescul Andreas, care se traduce “viteaz”, ”barbat”.
Sfantul Apostol Andrei

"Adevarat zic voua ca voi, cei ce Mi-ati urmat Mie, la innoirea lumii, cand Fiul Omului va sedea pe tronul slavei Sale, veti sedea si voi pe douasprezece tronuri, judecand cele douasprezece semintii ale lui Israel."
Asa sta scris la Matei:19, 28, cu referire la Apostolii lui Hristos, care aveau sa implineasca opera de evanghelizare.
Andrei, conform Evangheliei dupa Ioan, a fost, cronologic, Apostolul cel dintai chemat, adica primul care L-a cunoscut personal pe Iisus Hristos. El s-a nascut, ca si Simon, fratele sau, supranumit si Chefa(care inseamna piatra, de unde si numele de Petru), in familia pescarului Iona. Numele sau deriva din grecescul Andreas, care se traduce “viteaz”, ”barbat”.
Ca si tatal lor de la care au invatat meseria, Andrei si Petru erau pescari: ”Pe cand umbla (Iisus) pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe simeon ce se numeste si Petru, si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mrejele in mare, caci erau pescari, si le-a zis: Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni”(Matei,4,18-19; Marcu1,16).
Se pare ca Andrei a ramas neinsurat, iar in momentul in care a fost chemat ca ucenic al Domnului, avea o situatie materiala buna.
In ziua in care Mantuitorul “a iesit pe munte ca sa se roage si a petrecut noaptea in rugaciune catre Dumnezeu (Luca 6,12; Marcu 3,13) descoperim momentul cel mai important din viata Sfantului Andrei, acela al alegerii lui oficiale, in randul celor doisprezece barbati care se vor numi Apostoli. A dobandit toate harurile si puterile inerente starii de Apostol, toate “tainele imparatiei cerurilor”. Cu aceasta inzestrare, el avea sa ajunga la porile Scythiei, “legand gura lupilor”. El trebuia sa rosteasca Evanghelia, cu orice pret: “Ceea ce va graiesc voua la intuneric spuneti la lumina si ceea auziti la ureche propovaduiti de pe case.”(Matei 10,27). Mantuitorul era foarte apropiat de Andrei si de fratele lui.
Este clar ca ucenicii lui Iisus erau foarte serios pregatit pentru misiunea lor. Andrei a trecut prin toate etapale. O prima harisma pe care a primit-o a fost atunci cand, numit Apostol, a fost randuit la propovaduire, “sa aiba putere sa vindece bolile si sa alunge demonii” (Marcu 3,14). O alta componenta a preotiei apostolice primita de Andrei a fost puterea de a lega si dezlega pacatele oamenilor: “Luati Duh Sfant: carora le veti ierta pacatele, le vor fi iertate, si carora le veti tine, le vor fi tinute (Ioan 20,22-23). Un alt dar primit de Andrei a fost si preotia rugaciunii atotbiruitoare.
Propovaduirea Evangheliei de catre Andrei s-a facut in doua etape: prima cuprinde perioada in care Iisus Si-a facut cunoscute invataturile in mod public, iar a doua cuprinde trimiterea efectiva a Sfintilor Apostoli ca purtatori ai invataturilor Sale.
Propovaduirea Sfantului Andrei in Scythia se bazeaza pe “Istoria fundamentala” a lui Eusebiu de Cezareea. O dovada a crestinarii scitilor ne-o ofera Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Coloseni: “Evanghelia a fost propovaduita la toata faptura de sub cer.” Prezenta sa in Asia Mica a fost una de durata.
Ca zona de propovaduire a Evangheliei, lui Andrei i-a revenit: Bitinia, partile Pontului Euxin si ale Propontidei (Marea Marmara cu cetatile Celcedon si Bizant), Macedonia, Tracia si regiunea de pana la Dunare, Tesalia, Elada (Grecia centrala), Ahaia (Peloponezul) si cetatile Amissos, Trapezunt, Heracleea Pontului si Amartris.
Un document latin(un poem al lui Paulianus) subliniaza faptul ca Andrei este o legenda ce nu era cunoscuta la inceputul secolului V. Tot atunci, in Ravenna existau monumente inchinate lui Andrei.
Maritul Andrei s-a oprit pe plaiul unor dregatori unde se afla o “pestera sfintitoare” si “noua izvoare sfintitoare”, un loc sacru unde cei ce intrau in pestera sau beau din izvor se tamaduiau.
In puzderia de obiceiuri si traditii, numele lui Andrei apare intotdeauna legat de cel al lupilor. Se spune ca el lega gura lupilor. Conform unor documente, dacii erau cei ce isi spuneau lupi.
Patrasul a fost cel din urma popas al lui Andrei. Intamplarile petrecute aici, care au culminat cu martirizarea lui, aveau sa marcheze definitiv istoria acestei parti de lume.
Acest ultim episod a inceput in casa consulului Egheat unde i-a vindecat sotia, Maximilla. Aici l-a gasit pe acesta cu sabia in mana pregatit sa se sinucida: Indeparteza de tine sabia si pune-o la locul ei! Apoi, s-a rastit catre sotia lui: Iesi din ea!, si aceasta s-a tamaduit. Considerandu-l un medic oarecare, Egheat a poruncit sa fie platit cu o mie de dinari, pe care Sfantul Andrei i-a refuzat.
Tot aici vindeca o familie de orbi si ajuta un tanar lepros, fapte prin care aduce multa lume la credinta.
Maximilla si fratele lui Egheat au refuzat sa i se mai alature acestuia, ei indreptandu-se spre “Dumnezeul strainului Andrei”. Pentru aceasta, Egheat a poruncit ca Andrei sa fie aruncat in temnita, amenintand-o pe Maximilla ca daca nu i se alatura il va ucide. Ea i-a cerut sfat Sfantului, care a indemnat-o la credinta: “Pentru mine, un astfel de fapt este un temei de nesfarsita bucurie sa primesc moartea asemeni Stapanului meu si s-o inving pentru El si sa fiu vesnic in El” .
Toti credinciosii, in frunte cu Maximilla si Stratocle veneau noaptea la el, transformand temnita in biserica, fara ca Egheat sa afle dimineata.
Apostolul a fost batut de “sapte ori cate trei” pentru a-si lepada credinta, dar si-a pastrat-o; fapt pentru care a fost rastignit. Egheat vroia sa il spanzure, legat, ca sa moara in chinuri. Vazand de departe Crucea, Andrei a strigat:”Bucura-te Cruce Sfintita cu trupul lui Hristos!”
Desi s-au rugat la Mai-marele locului si au obtinut eliberarea sa, Andrei a preferat sa moara pe Cruce. Exista variante care sustin ca acesta a fost rastignit in forma de X cu capul in jos.
Slavind mai mult numele Domnului, Sfantul Andrei si-a incredintat sufletul Ziditorului. Atunci o lumina puternica a fulgerat pamantul. Si cand a disparut, atunci a plecat sufletul Apostolului impreuna cu ea, sa stea inaintea Domnului.
Maximilla si Stratocle au dezlegat si ingropat trupul Sfantului, in varsta de optzeci de ani. Ei nu s-au departat de mormantul acestuia pana la sfarsitul zilelor lor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.