Sfarsitul Istoriei Francis Fukuyama - recenzie

Trimis la data: 2013-02-01
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.44 / 10
Downloads: 2
Autor: stoe
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In cartea sa, "Sfarsitul istoriei", Francis Fukuyama abordeaza un subiect foarte discutat in ultimii anii, si anume globalizarea mentalitati politice a lumii spre liberalism. Conform autorului statele lumii au ajuns sa adopte liberalismul ca o forma definitiva ce nu mai poate fi dezvoltata si perfectionata intrucat in opinia sa aceasta constituie stadiul maxim de dezvoltare ideologica. Acest fenomen constituie ceea ce Francis Fukuyama denumeste "Sfarsitul istoriei". Nu asistam doar la sfarsitul Razboiului Rece, ori la o perioada postbelica, ci la punctul de final al evolutiei ideologice a omenirii si la globalizarea ideologiei de liberalism vest-european.
Acest concept se extinde de la forma politica la constiinta oamenilor prin fenomenul de consumarism, spre exemplu televizoarele color ce au ajuns sa fie omniprezente in China si diversele magazine de imbracaminte din Moscova (in ciuda faptului ca aceste state sunt, sau au fost comuniste), ori muzica rock ascultata in toate colturile lumii, de la Teheran, la Moscova si asa mai departe.

In ciuda faptului ca filozoful german Georg Wilhelm Friedrich Hegel a introdus prima oara acceptiunea de "sfarsit al istorie", Karl Marx a fost promotorul mai popular al acestei idei. Conform lui Hegel oamenii au trecut prin diverse etape evolutive ale constiintei de-a lungul timpului, de la organizarea tribala, la democratia egalitara.Alexandre Kojeve, un emigrant rus, intrerpretor al operelor lui Hegel a predat o serie de seminarii importante in Paris in anii 1930, care au avut un important impact cultural pe continent. Conform acestuia odata cu infrangerea monarhiei prusace din Batalia de la Jena, a avut loc inceputul universalizarii principiilor franceze de egalitate si libertate. Cu toate ca au fost multe de imbunatatit dupa 1806, principiile de baza ale liberalismului nu au mai putut fi dezvoltate, acestea ramanand aceleasi.

In ceea ce priveste raspandirea liberalismului pe celelalte continente, razboaiele mondiale au avut un important rol. Spre exemplu, in Japonia, datorita victoriei Statelor Unite ale Americii, curentul a fost adoptat si de acestia, cu toate ca interpretarea liberalismului a fost usor diferita fata de doctrina vest-europeana. De asemenea victoria in Razboaiele Mondiale ale statelor democrate a demonstrat ca fascismul si marxism-leninismul aveau anumite dezavantaje si de aceea aceste ideologii nu puteau rezolva anumite probelme si contradictii ale societatii, ceea ce a dus la disparitia lor, acestea fiind inlocuite cu liberalismul. Cele doua ideologii puse in antiteza fata de liberalism au fost adoptate pentru ca au fost considerate alternative superioare, insa istoria a demonstrat contrariul.

Lasand la o parte fostele provocari majore ale liberalismului, si anume fascismul (care s-a autodistrus la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial) si comunismul (care a fost o provocare mai importanta deoarece acesta s-a mentinut cu mult timp dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial), Francis Fukuyama evidentiaza alte doua elemente ce pot interveni in raspandirea la scara mondiala a ideologiei liberasimului. Acestea sunt religia si nationalismul.

Autorul defineste nationalismul ca fiind un fenomen ce exista in unele state ori comunitati, pentru ca acestea sa se izoleze de un alt stat, dar nu de liberalism in exclusivitate. Acest aspect demonstreaza ca nationalismul nu este un impediment real pentru raspandirea liberalismului. Pe de alta parte religia ar putea interveni in statele musulmane, insa ideologiile prezente in aceste state nu sunt atractive pentru restul lumii, pentru a exista o posibilitate ca acestea sa inlocuiasca liberalismul. De asemenea constiinta si mentalitatea acestor state se pot schimba in timp, si este posibil ca prin dezvoltarea mentalitatii, in viitor si aceste state sa adopte liberalismul ca o ideologie de guvernare si organizare sociala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.