Sfaturi pentru nefumatori

Trimis la data: 2010-09-05
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.74 / 10
Downloads: 0
Autor: Monica Frumusan
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Indeamna-ti prietenii sau rudele care fumeaza sa citeasca aceasta carte.Mai intai studiaz-o si incearca sa te pui in pielea fumatorului.Nu-l obliga sa citeasca aceasta carte si nu incerca sa-l determini sa se lase de fumat spunandu-i ca isi distruge sanatatea sau arunca banii pe fereastra. Stie asta mai bine ca tine. Fumatorii nu fumeaza pentru ca le place sau pentru ca asa vor. Spun asta celor din jur doar ca sa nu-si piarda complet respectul de sine. Fumeaza pentru ca sunt dependenti de tigara, cred ca tigara ii relaxeaza, le da curaj si incredere in ei insisi si isi inchipuie ca, fara ea, viata nu va mai fi placuta.
Daca incerci sa obligi un fumator sa se lase, se va simti ca un animal in cusca si va dori tigara si mai mult. S-ar putea sa fumeze atunci pe ascuns, iar tigara va deveni, in mintea lui, inca mai pretioasa (vezi capitolul 26).Dimpotriva, concentreaza-te pe cealalta fata a monedei. Pune-l in contact cu fosti fumatori. Aranjeaza ca ultimii sa-i povesteasca despre cat de siguri erau si ei ca sunt dependenti pe viata si despre cat de placuta e viata cand devii nefumator.

O data ce l-ai determinat sa creada ca se poate lasa, mintea ii va deveni mai permeabila. Apoi incepe sa-i explici iluzia chinuriloe abstinentei. Tigara nu numai ca nu-i stimuleaza, dai ii distruge increderea in sine, il irita si il streseaza.Acum ar trebui sa fie pregatit sa citeasca el insusi cartea. Se va astepta la pagini nenumarate despre cancer, boli de inima s.a.m.d. Explica-i ca nu e vorba de asa ceva si ca referintele la boala sunt minime.

Presupune ca fostul fumator sufera, chiar daca nu e asa. Nu incerca sa-i atenuezi suferinta spunandu-i ca e usor sa te lasi de fumat: o poate face si singur. In schimb, spune-i tot timpul cat il admiri, cat de bine arata, cat de frumos miroase, cat de usor respira de cand s-a lasat. E foarte important sa-i spui toate astea mereu. Cand un fumator incearca sa se lase, euforia care-l cuprinde si atentia de care se bucura din partea colegilor si prietenilor il pot ajuta sa persevereze. Si, totusi, poate sa uite usor, asa ca lauda-l tot timpul.

Cum nu vorbeste despre fumat, poti crede ca nu-l mai preocupa si nu vrei sa-i reamintesti. Insa, cel putin in cazul Metodei vointei, se intampla exact pe dos - fostul fumator devine obsedat de tigara. Prin urmare, nu te teme sa abordezi subiectul si continua sa-l lauzi, iti va spune singur daca nu vrea sa-i reamintesti.Da-ti toata silinta sa-l scapi de tensiuni in perioada de abstinenta. Gandeste-te cum sa-i faci viata cat mai interesanta si mai placuta.

Perioada poate fi dificila si pentru nefumatori. Nervozitatea cuiva se propaga la cei din jur. Anticipeaza aceasta situatie daca fostul fumator devine nervos. Poate sa-si verse amarul asupra ta, insa nu te retrage, acum are nevoie cel mai mult de lauda si simpatie. Daca ii preiei nervozitatea, incearca sa n-o arati.

Dimpotriva, concentreaza-te pe cealalta fata a monedei. Pune-l in contact cu fosti fumatori. Aranjeaza ca ultimii sa-i povesteasca despre cat de siguri erau si ei ca sunt dependenti pe viata si despre cat de placuta e viata cand devii nefumator.O data ce l-ai determinat sa creada ca se poate lasa, mintea ii va deveni mai permeabila. Apoi incepe sa-i explici iluzia chinuriloe abstinentei. Tigara nu numai ca nu-i stimuleaza, dai ii distruge increderea in sine, il irita si il streseaza.

Acum ar trebui sa fie pregatit sa citeasca el insusi cartea. Se va astepta la pagini nenumarate despre cancer, boli de inima s.a.m.d. Explica-i ca nu e vorba de asa ceva si ca referintele la boala sunt minime.Presupune ca fostul fumator sufera, chiar daca nu e asa. Nu incerca sa-i atenuezi suferinta spunandu-i ca e usor sa te lasi de fumat: o poate face si singur. In schimb, spune-i tot timpul cat il admiri, cat de bine arata, cat de frumos miroase, cat de usor respira de cand s-a lasat. E foarte important sa-i spui toate astea mereu. Cand un fumator incearca sa se lase, euforia care-l cuprinde si atentia de care se bucura din partea colegilor si prietenilor il pot ajuta sa persevereze. Si, totusi, poate sa uite usor, asa ca lauda-l tot timpul.

Cum nu vorbeste despre fumat, poti crede ca nu-l mai preocupa si nu vrei sa-i reamintesti. Insa, cel putin in cazul Metodei vointei, se intampla exact pe dos - fostul fumator devine obsedat de tigara. Prin urmare, nu te teme sa abordezi subiectul si continua sa-l lauzi, iti va spune singur daca nu vrea sa-i reamintesti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.