Sfecla pentru zahar

Trimis la data: 2009-11-09
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.53 / 10
Downloads: 2451
Autor: Ioan_mk
Dimensiune: 12kb
Voturi: 103
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pe plan mondial, sfecla este a doua sursa de zahar dupa trestia de zahar,produs indispensabil pentru alimentatia omului,datorita valorii energetice mari(4000cal/kg fata de carne si paine 1500,respectiv 2200cal./kg). Sfecla furnizeaza aproximativ 40-45% din productia mondiala de zahar.
Pe langa alimentatie,zaharul constituie materie prima pentru:
-obtinerea glicerinei si levulozei;
-producerea de alcool etilic;
-obtinerea acizilor lactic si citric;
-obtinerea carburantilor speciali;
-realizarea lactoprenului(pt materialul plastic vulcanizabil)si dextranului;
-si se foloseste ca mediu de cultura pt obtinerea penicilinei.

Sfecla de zahar poate fi utilizata si in industria spirtului, unde din 100kg radacini cu 17% zahar se pot obtine 10-11 litri alcool absolut. Frunzele si cotletele care reprezinta 40-45% din recolta totala a sfeclei de zahar, se utilizeaza ca furaj verde, murat sau uscat, in alimentatia taurinelor avand o valoare furajera apropiata de cea a porumbului pentru masa verde. Importanta deosebita au si rezidurile industriale: melasa, taiteii si namolul de la filtrele presei care rezulta in urma extragerii zaharului din sfecla. Aceste reziduri sunt folosite cu succes in hrana animalelor puse la ingrasat.

Melasa ce rezulta sub forma unui lichid vascos de culoare brun, reprezentand 4-5% din greutatea radacinilor sfeclei prelucrate si avand un continut de 50% zahar, 20% substante organice nezaharate, 10% saruri minerale si 20% apa, are largi utilizari in primul rtand pentru extragerea in continuare a zaharului, sau pentru fabricarea alcoolului etilic, a butanolului, a acetonei, a drojdiei alimentare, acidului citric sau in producerea industrtiala a furajelor concentrate. Taiteii proaspeti, murati sau uscati, constituie un continut de 92,5% CO3Ca si 2,15% Mg (OH) din substanta uscata este un valoros amendament pentru solurile acide folosit in agricultura. Sfecla de zahar este o cultura ce contribuie la marirea gradului de intensivitate economica a unitatilor cultivatoare.

TEHNOLOGIA CULTURII
Amplasarea
Sfecla pentru zahar trebuie sa fie cultivate numai an zone cu conditii pedoclimatice deosebit de faforabile:
- media anuala aprecipitatiilor 500-600 mm;
- constanta termica de 2400-2900 garade Celsius ;
- temperature medie zilnica in cursul vegetatiei de 15,3 grade Celsius ;
- in apropirea fabricilor de prelucrare ;
- in centru, sud-estul Transilvaniei, cu prelucrare la fabricile din Ludus, Tg. Mure si Bod ;
- in nordul, nord-vestul si vestul Moldovei, cu prelucrarea radacinilor la Pascani si Roman ;
- in campia din vestul tarii, cu prelucrare la Timisoara si Arad
- in nord-vestul Transilvaniei, cu prelucrarea sfeclei la Oradea si Carei ;
- in sudul tarii, sfecla poate fi cultivate numai in conditii de irigare.

In conditiile regandirii strategiei de producere a zaharului din sfecla, in Romania s-ar putea cultiva 15000-200000 ha.Cu o productie medie la ha de 40-50t,s-ar putea realiza 4,0-7,5mil.tone de radacina, din care s-ar obtine usor cca 500tone de zahar alb, ce ar acoperi necesarul de zahar pe un an de zile al Romaniei. Sfecla pentru zahar nu se amplaseaza pe soluri denivelate, cu apa freatica aproape de suprafata, usoare, tasate etc.

Rotatia si asolamentul
Sfecla pentru zahar se cultiva numai an asolamente de 4-5 ani, an care nu trebuie sa depaseasca 15-20% din suprafata asolamentului. In asolament, ea se cultiva dupa: cereale paioase, leguminoase anuale, cartof, inul pentru ulei si fuior.

Cele mai bune asolamente pentru sfecla de zahar an zonele foarte favorabile sunt:
I. – 1. sfecla pentru zahar; 2. orzoaica + trifoi an cultura ascunsa; 3. trifoi; 4. cartof; 5. grau de toamna;
II. – 1. cartof; 2. sfecla pentru zahar 3. orzoaica + trifoi; 4. trifoi;
III. – 1. grau; 2. sfecla pentru zahar; 3. orzoaica + trifoi; 4. trifoi.

Sfecla revine pe aceleasi sola dupa 4-5 ani. An cazul prezentei an sol a nematozilor, revine pe acelasi teren dupa 6-8 ani (A. Vasiliu, 1959).
Daca este pezentate Rhizomania, sfecla se cultiva pe aclasi teren dupa 8-10 ani. Ea nu se amplaseaza dupa plantele mari consumatoare de apa: lucerna, sorg, iarba de Sudan. Floarea-soarelui intra in anumite conditii in categoria plantelor bune premergatoare pentru sfecla (reduce atacul de cercosporioza, iar deficiu de elemente nutritive pe care il lasa in sol se poate completa prin fertilizare). La randul ei, sfecla pentru zahar este o excelenta planta de asolament, fiind o buna premergatoare pentru numeroase plante de cultura.

Sfecla de zahar trebuie sa urmeze dupa culturi care parasesc terenul devreme, astfel incat sa fie timp pentru efectuarea lucrarilor solului si a fertilizarii organo-minerale. In aceste conditii se asigura acumularea apei in sol. Cele mai bune premergatoare sunt cerealele paioase de toamna, in special graul de toamna, deoarece acesta, eliberand terenul devreme permite o buna pregatire a terenului in vara si in toamna. Cartoful si inul constituie de asemenea bune premergatoare in zonele mai umede si reci. Cele mai bune premergatoare sunt cerealele de toamna, leguminoasele anuale si cartoful in zona favorabila acestuia. Nu se recomanda cultivarea sfeclei de zahar dupa porumb, floarea soarelui, canepa, ovaz, plante din familia crucifere (rapita, mustar) si nici Chenopodiaceae deoarece exista pericolul raspandirii unor daunatori comuni.

Nu sunt recomandate ca premergatoare pentru sfecla nici sorgul, iarba de sudan si nici plantele erbicidate cu Triazing datorita epuizarii solului in apa, cat si suprafete ocupate cu culturi succesive, sfecla de zahar nu trebuie cultivata nici dupa ea insasi din cauza infestarii terenului cu diversi daunatori, printre care foarte periculosi sunt nematozii, gargarita sfeclei, ratisoara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.