Sfintii Trei Ierarhi

Trimis la data: 2006-01-27
Materia: Religie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.19 / 10
Downloads: 4212
Autor: Botezatu Florin Alexandru
Dimensiune: 11kb
Voturi: 254
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sfintii Trei Ierarhi - In panteonul marilor ierarhi, teologi si sfinti ai bisericii crestine un loc aparte il au Sfintii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigore Cuvantatorul de Dumnezeu si Ioan Gura de Aur.Sfintii Trei Ierarhi
Sfintii Trei Ierarhi - Pe cei trei Sfinti Parinti, intreaga Ortodoxie, an de an, la 30 ianuarie, ii praznuieste in chip deosebit care au stralucit ca niste luceferi pe bolta cereasca a Bisericii crestine. Si pentru ca ei s-au dovedit mari dascali si ierarhi din toata istoria crestinatatii, facultatile de teologie i-au ales ca patroni, ocrotitori si luminatori in intelegerea credintei crestine.

Sfintii Trei Ierarhi - Despre Sfintii Trei Ierarhi se spune ca sunt ca trei ferestre prin care crestinatatea a privit spre Hristos si a primit lumina de la El. Plini de intelepciune, ei au explicat poporului binecredincios invatatura Sf. Scripturi asa cum nimeni n-a reusit.

Cu cat ne apropiem de ei, cu atat ii cunoastem mai bine, cu cat le cercetam viata si opera cu atat mai mult ne dam seama de valoarea lor si de folosul pe care il putem avea daca ii luam ca model de intelegere si traire a vietii crestine. Pentru a ne da seama de valoarea proprie si a tuturor laolalta, pentru ca fiecare dintre ei are ceva specific, dar au si lucruri comone, ei trebuie analizati.

Astfel Sfantul Vasile cel Mare (330-379) s-a nascut in orasul Cezareea Capadociei, din parinti crestini, care i-au dat o crestere aleasa si o educatie pe masura. Dupa studii stralucite de filozofie la Cezareea, Constantinopol si Atena, s-a retras in partile Pontului, unde a infiintat o manastire si a stat acolo in rugaciune si in meditatie pana a fost hirotonit mai intai preot si apoi episcop al Cezareei, pastorind in aceasta calilate pana cand s-a mutat la Domnul, la 1 ianuarie 379.

A ramas in istoria Bisericii ca primul ierarh care, cu averea mostenita de la parinti, a infiintat primele institutii de asistenta sociala, numite dupa numele sau “Vasiliade”si anume: azile, case pentru reeducarea fetelor cazute, scoli tehnice, spitale, farmacii, precum si palatul Episcopal si biserica, toate cu scopul de alinare a suferintelor si ajutorul celor saraci.

Sfantul Grigore de Nazianz (309-390) a vazut lumina zilei in satul Nazianz din Capadocia. In casa parinteasca a primit o educatie aleasa de la mama sa, Nona. A studiat la Cezareea Capadociei, Alexandria si Atena, unde a fost coleg cu Sf. Vasile cel Mare si Iulian Apostatul, viitorul imparat.

Intors de la studii, a fost botezat de tatal sau, dupa care s-a retras la o manastire din Pont intemeiata de prietenul sau Vasile cel Mare, unde s-a indeletnicit cu studiul asceza. A fost hirotonit fara voia lui de catre Vasile cel Mare ca episcop de Sasima, dar nu s-a dus niciodata.

Datorita ereziei ariene care tulbura intreaga biserica s-a dus la Constantinopol, unde intr-o bisericuta numita Anastasia, adica “inviere”, si-a tinut predicile sale prin care a reusit sa zguduie din temeli arianismul .

In anul 380, imparatul Teodosie cel Mare si poporul l-au ales patriarh al Constantinopolului iar anul urmator i s-a incredintat prezidarea lucrarilor sinodului al II-lea ecumenic. Datorita tulburarilor si intrigilor unor episcopi care-l acuzau ca umblat dupa scaunul patriarhal, Sf. Grigore, mahnit, s-a retras si s-a dus in Capadocia, unde a trait in singuratatea-i atat de placuta.

Sfantul Ioan Gura de Aur (354-407) s-a nascut in Antiohia. A primit o educatie aleasa de la mama sa, Antusa, ramasa vaduva la 20 de ani in urma mortii tatalui sau, Secundus, care fusese un mare dregator militar. A invatat filosofia si retorica de la cel mai mare retor al timpului, Libaniu.

Dupa terminarea studiilor a preferat avocatura, dar pentru o perioada foarte scurta. S-a botezat si a inceput sa se indeletniceasca cu studiul Sfintei Scriptur, mai intai in casa parinteasca, apoi intr-o manastire.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.