Siliciul

Trimis la data: 2002-06-10 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 4959
Autor: Corneliu Dimensiune: 6kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Siliciul
Siliciul este un element tot atat de raspandit atat pentru regnul mineral cat si C pentru fiintele vii. Dupa O Siliciul este cel mai raspandit element din scoarta terestra. Siliciul se gaseste in natura numai combinat cu oxigenul ,in bioxidul de siliciu si in silicati.

Siliciul
Bioxidul de siliciu ,SiO ,se reduce relativ usor ,prin incalzire ,la temperatura ridicata ,cu diferiti agenti reducatori.Pe aceasta cale se obtine insa un siliciu impur,din cauza marei tendinte a acestui element de a se combina cu agentul reducator sau cu impuritati intamplatoare aflate in materialele utilizate.

Siliciul
a )Bioxidul de siliciu se poate reduce cu pulberea de magneziu metalic.Reactia este puternic exoterma :SiO +2Mg Si+ 2MgO

Siliciul
Dupa racire se dizolva oxidul de magneziu in HCl.Ramane insolubila o forma de siliciu amorf , brun, impurificat cu siliciura de magneziu ,MgSi. Daca se lucreaza cu un exces de magneziu de Magneziu se obtine acest compus.

Siliciul
b)Bioxidul de Siliciu poate fi redus in mod similar cu o pulbere de aluminium.Siliciul format se dizolva in excesul de aluminiu topit ,din care cristalizeaza la racire.La dizolvarea excesului de aluminiu in HCl ,se obtin cristale de Si deculoare inchisa ,impurificat ca aluminiu.
c)Procesul industrial pentru obtinerea siliciului brut ,prin reducerea bioxidului de siliciu cu carbune ,foloseste un cuptor electri cu electrozi de grafit asemanator celui utilizat la fabricarea carburii de calciu.

Siliciul
Se obtine astfel siliciul impurificat cu carbura de calciu ,sub forma de bucari mari ,compacte ,cu structura cristalina vizibila. Intr-o varianta a acestui procedeu se adauga fier obtinandu-se un aliaj ,ferosiliciul ,cu 40- 90% Si.Ferosiliciul foloseste la obtinerea de fonte silicioase cu 12-17 % Si ,din care se toarna aparate rezistente la acizi ,folosite in industria chimica.

Siliciul
2) Siliciul pur .Se transforma siliciul brut sau feosiliciul ,in modul aratat mai departe ,in tetraclorura de siliciu ,SiCl ,sau in triclor silan ,HSiCl .Aceste substante fiind lichide cu puncte de fierbere scazute,se purifica prin distilarea fractionala ,apoi se reduc cu hidrogenul la trecerea prin tuburi incalzite sau pestye un filament metalic incandescent : 800 C SiCl +2H Si+ 4HCl

Siliciul
Siliciul super –pur asa cum este cerut in indusctria semiconducorilorse obtine sin siliciul pur prin metoda topirii zonale.Prin acest procedeu impuritatile se aduna intr-o extremitate a vergelei de siliciu supusa tratamentului , margine care se indeparteaza.

Siliciul. Propietati fizice si chimice :
1)Siliciul cristalizeaza in sistemul cubic .Cristalele de siliciu sunt lucioase ,cenusii ca fierul ,mai dure decat acest metal (duritate 7 pe scara Mohs ) dar casante.Siliciul este semiconductor ; conductibilitate electrica foarte mica la siliciul pur ,creste cu temperatura si cu continutul in impuritati.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.