Silogismul Judiciar (1946)

Trimis la data: 2021-02-02 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nmh12 Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Subiect referat logica juridica
de Mircea I.Manolescu
Silogismul
Silogismul este o forma de argumentare logica in care o propozitie (concluzia) este inferata din alte doua propozitii (premise).
Aristotel a definit silogismul in Analitica prima drept "o vorbire in care, daca ceva a fost dat, altceva decat datul urmeaza cu necesitate din ceea ce a fost dat". Silogismul reprezinta un rationament deductiv.
Un silogism este format din 3 propozitii categorice. Premisa majora contine termenul major sau mediu si predicatul logic al concluziei. Premisa minora contine termenul minor sau mediu si subiectul logic al concluziei. Concluzia contine subiectul si predicatul.
Exemplu:
Premisa majora: Toti oamenii sunt muritori.
Premisa minora: Socrates este om.
Concluzie: Socrates este muritor.
Termenul mediu este "om", subiectul este "Socrates" (termenul minor), iar predicatul este "muritor" (termenul major).
Silogismul aristotelic

Reprezinta tipul clasic al rationamentului. Aristotel este cel care a descoperit silogismul, l-a analizat, i-a determinat variantele si i-a scos in evidenta rolul in procesul de cunoastere. In opinia lui Aristotel, silogismul reprezinta 'o vorbire in care, daca ceva a fost dat altceva decat datul urmeaza cu necesitate din ceea ce a fost dat'. Silogismul poate fi considerat ca o inferenta mediata. Spre deosebire de inferentele imediate unde concluzia deriva nemijlocit din premise, in cazul silogismului apare o a doua premisa care mijloceste obtinerea concluziei din prima premisa. Cu alte cuvinte, silogismul este inferenta in care din doua propozitii categorice care au un termen comun, se deduce drept concluzie o alta propozitie categorica, ai carei termeni sunt termenii necomuni ai premiselor. In sens larg, silogismul poate fi considerat ca o inferenta mediata deductiva. Silogismul este o forma de rationament. Dupa cum se stie logica studiaza si alte forme de rationament, pe care oamenii le folosec in activitatea lor practica si de cunoastere, cum sunt cele ipotetice, disjunctive .Logicaa clasica este teoria rationamentului silogistic creata de Aristotel,cu toate perfectionarile, tehnicile si completarile incorporate ulterior, pastrandu-si caractersticile care o deosebesc de alte tipuri de logica.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.