Silogismul ca argumentare si demonstratie

Trimis la data: 2014-05-29
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Gina
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Atat programul logicist (care isi propunea o delimitare cat mai clara de psihologie) cat si tendintele psihologizante de a reduce logica la operatii de tip psihologic s-au dovedit a fi iluzorii. Problema punctului de intersectie dintre logica si psihologie pare a ascunde o problematica si mai adanca si anume interactiunea dintre structurile logico-matematice cu gandirea de tip natural.

Referate similare:

Dezbaterile sunt in continuare din cele mai aprinse cu reformulari conceptuale constante. Pe de o parte observand literatura psihologica de specialitate nu putem sa nu constatam o incapacitate fundamentala a mintii umane in a desfasura corect o argumentare de tip logico-matematica. Doar 25% dintre studenti recunosc in chip natural incorectitudinea unui rationament de tipul:"daca ma iubeste atunci imi aduce flori" "nu mi-ai adus flori" " prin urmare nu ma iubeste".

Pe de alta parte nu putem sa scapam de eficacitatea rigorii de tip logico-matematic. Stiintele se bazeaza pe deductii din care face parte si silogismul si inductii. Deductia si implicit silogismul sunt bijuteriile coroanei demonstrative. Am putea concluziona simplu spunand ca o minte educata este evident mai buna in a se adapta mediului, bazandu-se pe aceasta unealta universala pe care o numim logica. Dar "vai", este de ajuns sa incerci sa rationezi logic corect cu toate premisele corect formulate incat sa-ti dai seama foarte repede ca nu ai putea inainta in cunoasterea ta imediata decat foarte putin.
Ex :

- incercati sa explicati folosind silogisme complete si valide "de ce v-ati imbracat frumos astazi" "de ce-ti ieiprietenul de la tren".
O gandire de tip silogistic se dovedeste un cosmar al mintii in ceea ce priveste resursele de calcul si memorie implicate.
Pana la urma putem sa ne intrebam (raspunsul va fii proiect de cercetare ulterioara), in ce masura corectitudinea unei demonstratii logice este eficace cunoasterii noastre. Pana sa deslusim sensul acestor intrebari mai profunde, mi-am propus sa descriu natura silogismului in argumentare si demonstrativitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.