Silvoterapia - Proiect international LeAF

Trimis la data: 2010-06-16
Materia: Turism
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 9.49 / 10
Downloads: 111
Autor: Buzuleac Iuliana
Dimensiune: 8938kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Silvoterapia - Proiect international LeAF
În anul şcolar 2009-2010 elevii şcolii noastre având domiciliu în localitatea Trei Movile şi în localitatea Florinta, elevi de la clasa I până la clasa a VIII-a, în cadrul proiectului internaţional „Să învăţăm despre pădure”, desfăşoară activităţi deosebit de interesante, practice, creative şi educative, toate adunate într-un proiect numit „Silvoterapia – salvează România”.
Referat despre Silvoterapia - Proiect international LeAF
„Să învăţăm despre pădure” este un program de educaţie pentru mediu, coordonat la nivel naţional de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, reprezentant al României în Fundaţia de Educaţie pentru Mediu (FEE). La nivel mondial a fost implementat în 1999, iar în România în 2002. În prezent peste zece ţări din Europa sunt implicate în mod activ în derularea acestui program: Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Irlanda Portugalia, Turcia, Italia, Grecia, Bulgaria şi Cipru. În ţări precum Suedia şi Norvegia, educaţia pentru pădure se realizează de peste 20 ani.

Scopul programului este de a mobiliza profesorii să-şi desfăşoare orele în pădure, pădurea reprezentând un loc ideal pentru învăţare şi amuzament, un loc în care legătura dintre teorie şi practică poate fi uşor demonstrată şi de a ajuta elevii să devină cetăţeni responsabili faţă de mediu.

Ideea acestui proiect a pornit de la o veche credinţă a bătrânilor - „Copacii au suflet!”. Această credinţă veche de mii de ani se întâlneşte la multe popoare. Se spune că arborii sunt locuiţi de spiritele pădurii, care îi ajută pe oamenii buni şi îi pedepsesc pe cei răi, pe scurt, silvoterapia s-ar traduce prin vindecarea bolilor cu ajutorul pădurii.

Pădurea este o imensă sală de concerte în care se întâlnesc foşnetul miilor de frunze, clipocitul apelor, ciripitul păsărilor, vuietul vântului care vin să oprească sunetele tot mai agresive ale „civilizaţiei”. Pădurile joase sunt cele mai vesele şi cele mai stimulative, recreative şi relaxante, în timp ce pădurile din zonele înalte de brad, molid, sunt mai tăcute, induc o stare de linişte și calm, fiind recomandate persoanelor stresate supuse multor tensiuni psihice.

Acest tratament este util în diverse boli, fiecare arbore are un bioritm al său, cu ore de repaus şi ore de maximă activitate biologică. Aceste perioade de maxim sunt cele în care arborii ne aduc un mare folos din punctul de vedere al efectelor terapeutice. Unii arbori ne atrag, alţii sunt neplăcuţi, resping şi sperie, produc emoţii negative. Fiecare dintre noi îşi poate găsi copacul care i se potriveşte, a cărui energie o va resimţi şi care îl va ajuta.
Prin acest proiect LeAF vom încerca, împreună cu un grup de aproximativ 30 de elevi cu vârste cuprinse între 7-15 ani, să facem cunoscute puterile terapeutice ale copacilor şi implicaţiile acestora şi vom experimenta energia negativă şi pozitivă ale copacilor aflaţi în zona localității Şcheia. Fiecare copil îşi va găsi copacul, sau copacul îl va găsi pe el, îl vor adopta şi vor lua de la acesta tot ce îi poate ajuta.

Obiective specifice
O1: identificarea specii de arbori cu valoare terapeutică din localitatea noastră
O2 : participarea activă la culegerea informaţiilor din publicaţii şi site-uri de specialitate
O3 : organizarea de vizite de studiu pe teren
O4 : îndosarierea rezultatelor obţinute în urma informării teoretice şi a studiului practic
O5 : expunerea în şcoala noastră a materialelor intuitive confecţionate pe parcursul proiectului (desene cu arbori cercetaţi, colaje realizate din mostre de frunze, fotografii, panoul proiectui etc)
O6 : aducerea aportului la medierea informaţiilor prin realizarea unui GHID care, ulterior, să deservească utilizatorilor de informaţii despre valoarea terapeutică a arborilor studiaţi.

Activităţi de educare pentru mediu:
- “Un copac – o sursă de energie” – informare asupra energiilor care ne înconjoară, asupra arborilor cu valoare terapeutică aflaţi în pădurile din localitatea nostră
- “Fiind băiet, păduri cutreieram” – identificarea şi cunoaşterea speciilor de arborilor din comuna Şcheia
- “Să privim în ochi copacul, multe are să ne spună” – realizarea unui GHID având drept scop beneficiile SILVOTERAPIEI şi ca obiect de studiu arborii din localitatea Şcheia
- “Ne-am documentat, am realizat” – realizarea de către elevii implicaţi în proiect a unor desene pe temă studiată, picturi din parc, colaje etc.
- „Copiii întreabă, naturistul răspunde” – întâlnire cu specialist: prof. Minea Florinela
- „Silvoterapia – o alt fel de terapie” – întâlnire cu psiho-pedagogul şcolii d-na Ungureanu Rodica

Cu acest proiect aşteptăm şi rezultate finale şi ne propunem să realizăm tablouri şi colaje din seminţele, scoarţa şi frunzele copacului adoptat, copacul de care ne simţim ataşaţi şi care pentru fiecare dintre noi are cea mai mare valoare vom realiza un album al proiectului și un CD, dar până la mult aşteptatele rezultate finale mai avem încă de muncit.

Până acum ne-am documentat mult şi am avut multe şedinţe de proiect în care fiecare a dorit să cunoască cât mai multe despre energiile copacilor ce se găsesc în zona localităţii Şcheia. Astfel, am aflat că energia pozitivă este proprie mesteacănului, stejarului, pinului, castanului, arţarului, teiului, frasinului şi salciei. Aceşti arbori ne alimentează cu energia lor vitală, dând sănătate organismului uman. Există şi arbori cu energie negativă, ce pot fi utilizaţi pentru a aspira răul din organism. Arborii cu energie negativă sunt plopul, plopul tremurător, bradul, platanul, mălinul şi arinul. Aceşti arbori absorb energia din corpul omului şi, odată cu ea, extrag şi durerea, eliminând din organism energia dăunătoare.

Aerul pădurii este un remediu excelent, cu proprietăţi multiple: activează circulaţia sângelui, creşte numărul globulelor roşii, uşurează respiraţia în cazul bolilor pulmonare cronice şi favorizează somnul, stimulează toate funcţiile organelor şi contribuie la întârzierea îmbătrânirii, printr-un proces mai eficient de oxigenare a creierului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.