Simbol

Trimis la data: 2014-01-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
= Termenutl provine din fr. symbole, gr. symbolon "semn de recunoastere" (la origine, un baston pe care gazda si oaspetele sau, sau doi negocianti, il rupeau, fiecare pastrand cate o jumatate ca semn ulterior de recunoastere). Originar deci, un S. era semnul unei legaturi. De fapt, la baza unui S. (ca si la a oricarui semn) sta o legatura ce poate fi: 1. ontologica sau de natura; 2. analogica sau deforma; 3. conventionala sau de inteleAZgere. Esential e, de asemenea, faptul ca, intr-o legatura, intr-o relatie simbolica, un S.
. tine locul simbolizatului si ii implineste functiile, desi intre S. si simbolizat e, indeobste, o alteritate de structura. Deci, in general, S. este tot ceea ce inlocuieste si reprezinta altceva, in baza unei corespondente sau legaturi ontologice, analogice sau conventionale. In literatura, rolul unui S. esential il joaca insusi cuvantul. Cuvantul (ca o simpla succesiune de sunete ori de caracAZtere grafice) implineste cele doua conditii generale ale unui S.: a) alteritatea de natura dintre S. si simbolizat;

b) S. tine locul simboliAZzatului. Raporturile simbolice, simple la origine, pe care le avea cuvantul cu lucrul desemnat au devenit tot mai complexe odata cu evolutia limbajului. Prin S. se depasesc simplele date empirice, ajungandu-se la crearea unor complexe relationale in toate domeniile culturii umane (juridic, social-politic, religios, stiintific, literar-artistic). In unele din aceste domenii, S. ia forma unei imagini (v.). Astfel: stemele, emblemele, drapelele etc. simbolizeaza realitati, entitati social-politice, religioase etc. Literatura si artele folosesc indeosebi asemenea S. imagini, ce se ofera sensibilitatii, indicand realitati sensibile ori inteligibile.

Un S. literar este un semn particular, care tine locul si indeplineste functiile unei entitati uneori particulare, alteori avand un caracter general, in unele cazuri apartinand realitatii cognoscibile, in altele unui univers transcendent, misterios ori secret, cu neputinta de reprezentat intr-altfel. Astfel, dupa Goethe, simbolica transforma aparenta in idee, ideea in imagini, in asa fel incat ideea ramane etern activa si, desi intangibila, inexprimabila in alt mod, sensibila si inteligibila. Generalizand experienta simbolica, transformand-o intr-o metafizica a S., Goethe afirma:

"Tot ce se petrece este simbol" si: "Totul trebuie inteles simbolic". Fara sa extindem astfel sfera S., putem totusi afirma ca el intervine necontenit in viata spirituala a omului, ca si in practica sa si, impliAZcit in creatia literar - artistica. Ca atare, se poate urmari o modificare a functiilor S. in decursul timpurilor. Mentalitatea arhaica utilizeaza S. ca un mod de interpretare in termeni spirituali a lumii fizice. Miturile (v.), legendele (v.), folclorul (v.) reveleaza o asemenea ganAZdire simbolica. Acest simbolism este, pentru omul modern, in cea mai mare masura o limba moarta.

Antichitatea cunoaste o simbolica a misterelor initiatice (v. Orfism). Evul Mediu utilizeaza S. indeosebi pentru exprimarea misterelor crestine: textele biblice cunosc o interpretare simbolica in numeroase comentarii medievale. In timpuAZrile moderne, pe plan literar, S. devine tot mai mult un mod de expresie a eului poetic. Desigur, exista un mare numar de S. conAZsacrate sau conventionale. Ele sunt polivalente, aceleasi S. avand origini diverse. De exemplu, porumbelul simbolizeaza in Antichitatea mediAZteraneana iubirea fericita (pasare a Venerei);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.