Simbolism

Trimis la data: 2007-01-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 9.57 / 10
Downloads: 12
Autor: Cretzu34
Dimensiune: 22kb
Voturi: 218
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Simbolismul este un curent literar apărut în Franţa, ca reacţie împotriva parnasianismului, a romantismului retoric şi a naturalismului ,promovând conceptul de poezie modernă. Considerat din perspectiva social-istorică, simbolismul apare ca produs şi expresie a stării de spirit generate de agravarea contradicţiilor societăţii capitaliste de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Simbolism.Tot atunci, Rene Ghil înfiinţează şcoala „simbolist-armonistă”, devenită apoi „filozofico-instrumentistă”. Alţi poeţi de orientare antiparnasiană îl considerau şef de şcoală pe Paul Verlaire; ei şi-au luat, în semn de sfidare, numele de „decadenţi”.

Reprezentanţi simbolismului de frunte ai decadenţilor sunt Arthur Rimbaud, Tristan Corbiere, Jules Laforgue. Aceşti poeţi şi mulţi alţi începuseră să scrie cu mult înainte de constituirea grupărilor în care s-au încadrat. Astfel ,elemente ale curentului simbolist au luat naştere nu în 1886,ci mult mai devreme, cuprinzând pe toţi poeţii de orientare antiprnasiană, uniţi în efortul de a descoperi esenţa poeziei.

Curentul parnasian simbolismul, apărut la începutul celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea,ca reacţie împotriva romantismului, dusese versul la perfecţiune formală, dar deliricizase poezia, golind-o de emoţei.

Simbolismul restituie poeziei sensibilitatea şi emoţia, însă nu la modul direct(pe calea efuziunii spontane, prin enunţuri de idei ,descriei sau naraţiune),ci recurgând la aluzie, la analogie, la sugestie, utilizând un limbaj poetic inedit, comunicând îndeosebi senzaţii neobişnuite, stări sufleteşti imprecise, vagi, vaporoase.

Poezia simbolistă românească apare la sfârşitul secolului al XIX-lea, perioadă măcinată de adânci contradicţii sociale. Pe fondul înapoierii industriale şi al unei agriculturi ce mai păstra rămăşiţe feudale, contradicţiile dintre clase se ascut. Creaţia literară de la sfârşitul secolului trecut şi începutul secolului nostru exprimă o stare de spirit antiburgheză.

Scriitorii devin tot mai sensibili la suferinţele „dezmoştenitorilor” , ei dezvăluie exploatarea şi asuprirea, comunică exasperarea provocată de monotonia vieţii provinciale din acea vreme.Ca şi în Franţa ,simbolismul este şi la noi produsul oraşului, el se naşte împotriva inflaţiei de poezie minoră a epigonilor eminescieni şi a semănătorismului, cum făcea abuz de teme morale, de limbaj ţărănesc, de „ţărănism sectar”(Ovid Densusianu).Reprezentaţii curentului vor fi simbolişti şi „decadenţi”: cele două feţe ale mişcării simboliste apar, interferenţe, la Ştefan Petică, D. Anghel, Ion Minulescu, D. Iacobescu, George Bacovia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.