Simbolismul

Trimis la data: 2007-05-18 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 37 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Radun Vlad Dimensiune: 56kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Simbolismul este un vechi limbaj catalizator universal care relevă complicate percepte şi credinţe, împărtăşind informaţii şi stârnind emoţii mai puternice decât un întreg dosar.Este intradevăr o formă internaţionala de comunicare ce depăşeşte barierele de limbă, istorie, naţionalitate, cultură şi religie. La baza acestui limbaj vor sta mereu semnele şi simbolurile

Deci, ce sunt semnele şi simbolurile ? În general vorbind, semnul este un indicator care reprezintă un obiect sau o direcţie, în timp ce simbolul are o anumită implicaţie, stârnind răspunsuri emoţionale şi reprezintă indirect un obiect sau o fiinţă.

Cuvântul „simbol” provine din grecescul „symbolon”(=semn de recunoaştere).El ţine locul obiectului simbolizat şi îi îndeplineşte funcţiile, deşi între simbol şi obiect există o diferenţă de structură şi de substanţă.Orice simbol e încărcat de afectivitate şi dinamism.Aspectul afectiv iese puternic în evidenţă în spaţiul artei.

În literatură, un rol esenţial de simbol îl joacă însuşi cuvântul, dar mult mai importante sunt simbolurile-imagini, sintagme sau înlănţuiri de cuvinte care se oferă direct sensibilitaţii cititorului, indicând fenomene senzoriale sau intelectuale, opuse cunoaşterii raţionale.

Aşadar, fiecare simbol este un microcosmos, poate fi receptat ca fiind expresia unui macrocosmos, pentru că fiecare încorporează, reflectă şi conectează structura dinamică a cosmosului şi a minţii umane.Privite în esenţa lor, toate pot îmbrăca formă de simbol: orice imagine, persoană, obiect sau cuvânt poate reprezenta altceva.Mai mult chiar, deşi simbolurile conţin în forma lor o bogată moştenire de milenii a experienţelor şi perceptelor umanităţii, folosirea, prezentarea şi interpretarea lor nu rămâne una statică, pentru că noile asociaţii şi, astfel, imaginile proaspete se adaugă în mod constant entităţii fluide, dinamice, luată drept vocabularul nostru simbolic colectiv.

Aurora:lumina roşie-portocalie, produsă de soare dimineaţa, înainte de a răsări, apare în toate civilizaţiile lumiii ca simbol al bucuriei, speranţei, trezirii la viaţă, ca semn al tuturor promisiunilor şi posibilităţilor viitorului.Este semnul puterii zeului celest şi al victoriei asupra întunericului.Aurora boreală reprezintă lumina feerică a nopţilor polare, sugerează existenţa unei alte vieţi după moarte, o existenţă luminoasă şi plină de mister.În folclorul românesc, simbolul aurorei dimineţii e cuprins în imaginea poetică a zorilor (dalbe), prezente în colinde, în cântecele de nuntă, în bocete şi în cântecele lirice.

Înjurătura:este o formă a magiei verbale, o variantă degradată a descântecului şi blestemului.Din punct de vedere psihologic, înjurătura atestă nevoia de descărcare emoţională a omului, dar şi un gen de înclinaţie spre blasfemie, care îl situează cumva în afara obişnuitului şi a normalităţii, oferindu-i valenţe demonice.

De aici rezultă şi ambivalenţa înjurăturii în cultura populară: cel care înjură îşi asumă un risc al păcatului iar, pe de altă parte, înjurătura este, în mentalitatea românului, şi o probă a bărbaţiei:” Băiatul care nu-i deprins să suduie(să înjure) măcar de mamă se va însura cu mare greutate, că cică are mai multe coaste de femei”.

Tutunul:plantă adusă din America, era folosită de vechile populaţii amerindiene în diferite ritualuri de sacrificiu şi în diverse ceremonii religioase.Însă, în Europa, tutunul a căpătat însuşirile unei plante infernale, fiind asociată cu Diavolul considerată astfel singura plantă creată de acesta.În mitofolclorul românesc există şi o divinitate a tutunului numită Pâca sau Pafa.

Blond:se referă atât la culoarea deschisă a părului, cât şi la persoana care are un astfel de pîr.Este un semn al regalităţii, al forţei psihice emanând de la divinitate şi de la astrul zilei, Soarele.Regele David era blond-roşcat, cum este şi Iisus Hristos în numeroase opere de artă.Cu părul blond (bălai) apar şi eroi ca Făt-Frumos sau Ileana Cosânzeana din basmele româneşti.

Lumânarea:lumânarea aprinsă are semnificaţie în multe religii şi culturi ca simbol al luminii, al vieţii şi spiritualităţii, dar are o importanţă particulară în creştinism unde simbolizează lumina divină a lui Hristos şi însăşi credinţa.este mult folosită în ritualurile liturghiei catolice.În ritualurile funerare, lumânările reprezintă lumina raiului.Lumânările aprinse de credincioşi în faţa altarelor pot simboliza sufletele celor plecaţi sau o cerere de iluminare a celui ce se roagă.Când încadrează crucea de pe altar, lumânarea reprezintă dubla natură a lui Hristos-atât umană, cât şi divină.

Zvastica:Astăzi, zvastica este strict legată de nazismul secolului XX, dar la origine este un străvechi simbol pozitiv.Înainte ca Hitler să o preia în 1919 ca Hakenkreuz(cruce cu cârlig) ea era un simbol al norocului.Denumirea ei vine de la cuvântul svasti ceea ce in limba sanscrită înseamnă „bunăstare”.Zvastica este o cruce echilaterala curbată care se roteşte în jurul axei sale.Când se roteşte în sensul acelor de ceasornic, simbolizează dinamismul solar şi masculin, iar când când se roteşte în sens contrar este un simbol lunar feminin.

Poate să reprezinte astfel şi uniunea contrariilor, dinamica şi statica, începutul şi sfârşitul, yin şi yang.A fost un simbol străvechi arian şi reprezenta soarele.Însă ea mai poate simboliza şi polul şi stelele, cele patru puncte cardinale, vânturile şi anotimpurile, pătrarele lunii, roata vieţii etc.Acest simbol are în fiecare cultură o anumită semnificaţie care este însă strâns legată de divinitate.De exemplu, pentru greci ea era un atribut al lui Zeus şi Helios;scandinavii o priveau ca pe ciocanul lui Thor;pentru budişti ea face parte dintre cele opt simboluri de bun augur ale ciclului existenţial, fiind inima lui Buddha.

Numărul 13:În lumea occidentală 13 reprezintă moartea şi dupa tradiţie este cea mai ghinionistă cifră.Explicaţia convenţională a acestei reputaţii vine din Creştinism: la Cina cea de Taină au fsot prezente 13 persoane.În Franţa, numărul 13 este cunoscut ca le point de Judas şi nu se referă doar la trădarea lui Iuda, ci la faptul că a fost primul care s+a ridicat de la masă dar şi primul care a murit.

Litera „m” , a treisprezecea literă din alfabetul ebraic aducea ghinion pentru că în cuvântul „mem”, moarte în limba ebraică, se găseşte de o parte şi d alta a literei „e”.Astăzi numerele caselor sau al etajelor sunt frecvent evitate, şi apar astfel numere ca 12 şi jumătate, 12A, în timp ce ziua de vineri 13 este zi prevestitoare de rele.Numărul 13 este însă considerat sfânt în unele tradiţii amerindiene în timp ce în Grecia Antică el îl reprezenta pe Zeus, al treisprezecelea şi cel mai puternic dintre zei.

Ploaia:Este simbolul universal al darurilor dătătoare de viaţă ale zeiţelor şi astfel simbolul fertilităţii.Deci ea reprezintă viaţa, dar si purificarea deoarece cade din ceruri având însuşirile purificatoare ale apei.În acest context, potopul poate fi interpretat ca mânie a lui Dumnezeu împotriva lumii corupte şi ca o voinţă de purificare a acesteia.

Expresia „ploaie de câini şi de pisici” derivă din cultura medievală cum că aceste fiinţe sunt familiare vrăjitoarelor şi sunt capabile să aducă ploaia.În alte culturi, tot pe acelaşi principiu, pisicile erau sensibile la schimbările de vreme, simbolizând astfel ploile torenţiale, în timp ce câinii erau trimişi de zeul vântului, devenind astfel simbolul lui.

Sprânceana:Sprâncenele prin formă, culoare şi aşezare dau expresie şi trăsături caracteristice feţei umane şi pot indica de asemenea anumite stări emoţionale.În China, sprâncenele au un simbolism special, iar Lohanii(cei care au obţinut iuminarea)aveau sprâncenele crescute până în pământ.

Mişcarea sprâncenelor era una din cele câteva metode şi mai ales abilităţi prin care tinerele chinezoaice, însoţite de o femeie mai în vârstă, puteau să se exprime liber.De aceea, sprâncenele stilizate simbolizează dragostea.În tradiţia ...

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.