Simbolismul - Plumb comentariu literar

Trimis la data: 2013-11-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.12 / 10
Downloads: 0
Autor: registersite91
Dimensiune: 19kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Simbolismul este un curent literar aparut in Franta la sfarsitul secolului al XIX-lea, ca o reactie impotriva parnasianismului (curent literar de circulatie mai restransa, care a perfectionat forma versurilor, dar a golit poezia de emotie, de sentimente, adoptand o atitudine impersonala, rece fata de obiectul poeziei), dar si retorismului romantic. Simbolismul, care a avut ca reprezentanti de frunte in Franta pe P. Valery, A. Rimbaud, P. Verlaine s.a., a castigat curand adepti in toata Europa.
In Romania, simbolismul a aparut concomitent prin Al. Macedonski, poetul care, prin revista si cenaclul sau "Literatorul", a avut un rol important in raspandirea ideilor simboliste. Cei mai cunoscuti poeti simbolisti romani sunt : George Bacovia, Ion Minulescu, St. Petica, N. Davidescu, D. Anghel, s.a.

Poezia simbolista contine cateva caracteristici distincte, regasibile la aproape toti poetii apartinand curentului : izolarea, tristetea, de multe ori disperarea, conditia de poet damnat, "blestemat", tendinta de evadare spre lumi exotice, stari sufletesti vagi, nelamurite, realizate cu ajutorul sugestiei. Simbolistii cultiva muzicalitatea, corespondentele, sinestezia.

George Bacovia este cel mai cunoscut si important poet simbolist al literaturii noastre. Poezia sa, "Plumb", este asezata in fruntea primului sau volum de poezii cu acelasi titlu, aparut in 1916.

Concentrata in doar doua strofe, poezia realizeaza o atmosfera specific bacoviana, sugerand tristetea si izolarea poetului intr-o lume in care se simte strain si singur. Fiecare strofa prezinta unul din cele doua planuri ale realitatii. Astfel, prima strofa sugereaza realitatea exterioara: lumea reprezinta pentru poet un cimitir, un cavou in care se izoleaza de semenii sai :
" Dormeau adanc sicriele de plumb
Si flori de plumb si funerar vesmant
Stam singur in cavou...si era vant...
Si scartaiau coroanele de plumb".

Cea de-a doua strofa corespunde lumii interioare, celei sufletesti, in care apasarea, tristetea, sugereaza imposibilitatea zborului, a inaltarii, din cauza aripilor grele de plumb. Metafora-simbol a "amorului de plumb" care doarme "intors", poate insemna nu atat disparitia fizica a iubitei, cat si moartea oricarui ideal :
" Dormea intors amorul meu de plumb
Pe flori de plumb, si-am inceput sa-l strig.
Stam singur langa mort...si era frig...
Si-i atarnau aripile de plumb."

Caracteristicile simboliste ale acestei poezii sunt :
a) Singuratatea, izolarea poetului. Prezenta in fiecare strofa a adverbului "singur" asezat simetric in versul al III-lea al fiecareia, sugereaza singuratatea poetului intr-o lume straina si ostila : "Stam singur in cavou..." si "Stam singur langa mort...".

b) Tema mortii si a disperarii. Universul poeziei "Plumb" este un univers sumbru, sugerand moartea prin folosirea numeroaselor cuvinte din campul semantic al disparitiei fizice. In acelasi timp, disperarea este sugerata prin cuvintele "si-am inceput sa-l strig", ceea ce reprezinta un strigat de deznadejde fata de universul impietrit al cimitirului si al cavoului - sugestii ale lumii in care traieste.

c) Muzicalitatea. Se realizeaza, in primul rand, prin reluarea cu mici variatiuni a versurilor din strofa I in strofa a II-a, ceea ce duce la repetarea unor structuri poetice, prin folosirea in rima si in rimele interioare a cuvantului "plumb", precum si prin utilizarea imperfectului care creeaza eufonie prin tonalitatea sa ("dormeau", "stam", "era", "scartaiau", "atarnau").

d) Culorile. Plumbul, metal greu si de culoare cenusie, prezent de 6 ori in cele doua strofe, cu o pozitie identica in cadrul fiecareia, sugereaza pe de o parte, prin culoarea sa, cenusiul lumii in care traieste poetul, iar prin greutate, imopsibilitatea idealurilor, nazuintelor poetului de a se inalta, tintuite la pamant de povara greutatii.

Intre ideile poeziei si mijloacele artistice exista un perfect echilibru. Atmosferei sumbre de cavou, de izolare, de tristete, sugerate de continutul poeziei, ii corespund versuri adecvate, fara incarcatura stilistica, sugestive prin folosirea unor termeni concreti, simpli, adecvati ideilor sugerate : sicrie, flori si coroane de plumb, vesmant funerar, cavou, mort. Repetarea obsesiva a cuvantului "plumb", cu semnificatiile simbolice ale acestuia, desavarseste intentia poetului de a creea o atmosfera tulburatoare, sugestiva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.