Simbolismul -trasaturi si reprezentanti

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.68 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Simbolismul este o miscare artistica si literara de la sfarsitul secolului al XIX-lea - inceputul secolului XX, care se opunea naturalismului [1] si parnasianismului [2]; potrivit simbolismului, valoarea fiecarui obiect si fenomen din lumea inconjuratoare poate fi exprimata si descifrata cu ajutorul simbolurilor. preferinta pentru imagini vagi, fluide, fara contur; cultivarea sugestiei cu ajutorul careia sunt scoase la iveala stari sufletesti confuze (melancolie, plictiseala, spaima, disperare etc.);spleenul [3], nevrozele, nostalgia plecarilor, melancoliile autumnale, obsesia culorilor, a unor instrumente muzicale ale caror sunete exprima stari sufletesti melancolice (clavirul, vioara, fluierul, armonica, pianul, harfa etc.);
Reprezentanti: Ch. Baudelaire (considerat precursor), Arthur Rimbaud, Paul Verlaine, Stephane Mallarme, Jean Moreas, Paul Valery.
In Romania, simbolismul a aparut la revista "Literatorul", a lui Al. Macedonski, care a fost si teoreticianul curentului in literatura romana. Simbolismul romanesc are trei etape: etapa teoretizarii (Al. Macedonski), etapa simbolismului "exterior", formal (Ion Minulescu), etapa simbolismului autentic (George Bacovia). George Bacovia porneste de la poezia simbolista pentru a crea o poezie metafizica, cu nuante expresioniste si existentialiste.

George Bacovia. Universul poetic
G. Bacovia este unul dintre marii poeti originali de dupa Eminescu. Atmosfera textelor bacoviene este, cum spunea Eugen Lovinescu, "deprimata de toamne reci, cu ploi putrede, cu arbori cangrenati, limitata intr-un peisaj de mahala de oras provincial, intre cimitir si abator, atmosfera de plumb in care pluteste obsesia mortii si a neantului". In textele lui Bacovia apar nevroza, gustul pentru satanic, ideea mortii, cromatica sumbra si predilectia pentru muzica.

Este poetul toamnelor dezolante, al iernilor ce dau sentimentul de sfarsit de lume, al caldurilor toride, in care cadavrele intra in descompunere, al primaverilor iritante si nevrotice (Lacustra, Cuptor, Nervi de primavara, Decembrie). Cadrul este orasul de provincie, cu parcuri solitare, cu fanfare militare, cu cafenele sarace, cuprinse intr-o realitate deprimanta. Alaturi de figurile proiectate pe acest fundal (copii si fecioare tuberculoase, o palida muncitoare, artistul-poet ratacind fara sens, facand gesturi absurde) devin adevarate masti lirice toamna, somnul, plansul, golul, frigul, tristetea, umezeala, raceala, nevroza.

Bacovia construiste o atmosfera proprie, intemeiata nu pe sentimentalism, ci pe o dezorganizare sufleteasca. Astfel, melancolia devine deznadejde, plictisul - suferinta. Bacovia afirma ca fiecarui sentiment ii corespunde o culoare: "Pictorul inrebuinteaza in mestesugul sau culorile: alb, rosu, violet. Le vezi cu ochii. Eu am incercat sa le redau cu inteligenta, prin cuvinte. Fiecarui sentiment ii corespunde o culoare. Acum, in urma, m-a obsedat galbenul, culoarea deznadejdii. De aceea ultimul meu volum poarta titlul Scantei galbene".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.