Simbolismul

Trimis la data: 2008-01-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.75 / 10
Downloads: 16
Autor: Dobrica Mariana
Dimensiune: 11kb
Voturi: 128
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin simbolism se înţelege curentul literar de circulaţie univesală care a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca reacţie împotriva parnasianismului. Cel care a dat numele curentului a fost poetul francez Jean Moréas (de la gr.symbolon = semn), care a publicat un manifest literar, intitulat ”Simbolismul” (1886).
Simbolismul românesc cunoaşte mai multe aspecte (etape) în desfăşurarea sa, fără ca acestea să poată fi precis delimitate.

Momentul experienţelor, al tatonărilor

Este repezentatde activitatea de pionierat desfăşurată de Alexandru Macedonski la revista “Literatorul”, editată de el, în 1880. Macedonski teoretizează despre o nouă poezie, în mai multe articole, cel mai important fiind “Poezia viitorului”. Noua poezie trebuie să fie “muzică şi imagine”.

Poetul mai precizează că “rolul de căpetenie în poezia modernă îl are poezia simbolistă, complicată de instrumentalism”(care, după părerea sa, nu este “decât tot un simbolism, cu deosebire că sunetele joacă, în instrumentalism, rolul imaginilor”). Concluzia este că “muzica, imaginea, culoarea” reprezintă “singura poezie adevărată”. Poetul scrie, demonstrativ, poezia “În arcane de pădure”, “întâia încercare simbolistă în româneşte”.

Totuşi, privită în ansamblu, creaţia lui Macedonski nu este numai simbolistă, ci expresia unui spirit al contrastelor. “Nopţile” sunt romantice, prin ironie şi sarcasm; capodopera sa “Noaptea de decemvrie”, care oferă o imagine impresionantă a confruntării omului de geniu cu vicisitudinile existenţei mărunte, comparabilă cu “Luceafărul” eminescian, este romantică, dar şi parnasiană.

“Rondelurile”, prin motive şi, mai ales, prin perfecţiunea formală a versurilor, pot fi considerate parnasiene (ex: “Poema rondelurilor”). Unele dintre ele (“Rondelul lucrurilor”, “Rondelul crinilor”, “Rondelul rozelor”) sunt autentic simboliste, prin cultivarea corespondenţelor, a sugestiei şi a simbolului.

Dimitre Anghel se apropie de poezia simbolistă prin rafinamentul senzaţiilor olfactiv-muzicale, predispoziţia pentru reverie, pornind de la asemenea senzaţii (ceea ce se vede în volumul “În grădină”,1905) şi preferinţa pentru stările vagi, nedefinite (“Fantezii”, 1909).

Direcţia pseudosimbolistă de la “Viaţa nouă” (1905)

Îl are ca teoretician pe Ovid Densusianu, care opune poeziei de orientare sămănătoristă o poezie citadină, inspirată de peisajul specific oraşelor, cu parcuri, havuzuri, turnuri etc. (“De ce numai la ţară ar fi adevărat românesc? Dar n-avem şi o viaţă orăşenească, nu găsim şi în ea ceva caracteristic, care să aibă dreptul să fie trecut în artă?” – se întreabă Ovid Densusianu, în articolul polemic intitulat “Rătăciri literare”).

El nu agrea stările depresive, nevroza în poezie, se simţea atras de energia oraşelor. Pentru acest scriitor (care a semnat cu pseudonimul Ervin mai multe volume de versuri) simbolismul e doar o modalitate “armonioasă” de comunicare, poeziile sale neavând nimic comun cu adevărata poezie simbolistă.

Simbolismul “exterior”, minulescian

Ion Minulescu nu este un poet simbolist de substanţă. El este un simbolist mai mult prin mijloace decât prin viziune şi sensibilitate. Poezia sa este grandilocventă, retorică, ceea ce contravine principiului simbolist, potrivit căruia elocinţa trebuie reprimată. În schimb, Minulescu manifestă o deosebită atracţie faţă de tehnica şi motivele simboliste.

Foloseşte numărul fatidic (prevestitor) – “Romanţa celor trei romanţe”; este ispitit de mirajul depărtărilor –“Romanţa celor trei corăbii”, îl preocupă efectele sonore, obţinute prin utilizarea neologismelor cantabile (matelot, proră, orologiu, cupolă, preludiu, mandolă, ca în “Cânta un matelot la proră”) şi a numelor proprii exotice, frapante prin sonoritate (Corint, Ninive, Babilon, Alicante). Mai aproape de simbolismul adevărat este tristeţea, nota gravă, plină de sugestii, din “Ultima oră”
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.