Simbolismul romanesc - despre elementele de compozitie si de limbaj

Trimis la data: 2013-08-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.37 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini, despre elementele de compozitie si de limbaj intr-un text poetic / in texte poetice studiat(e), apartinand simbolismului, pornind de la urmatoarea apreciere critica: "Procedeele simboliste sunt mult mai numeroase decat utilizarea, frecventa sau nu, a simbolului. Ele includ, cum vom vedea, corespondentele, tehnica sugestiei, muzicalitatea etc. Simbolul, ca si alegoria, sunt procedee poetice traditionale, care se confunda cu originea artei. Poezia este imagine, metafora, simbol..." ( Lidia Bote, Simbolismul romanesc )
Simbolismul este un curent literar aparut in Franta ca reactie impotriva parnasianismului, a romantismului retoric si a naturalismului, promovand conceptul de poezie moderna. Numele curentului a fost dat de poetul francez Jean Moreas, care, in 1886, a publicat un articol-program, intitulat Le Symbolisme.
Caracteristica principala a acestui curent literar este folosirea simbolului, dar, alaturi de aceasta, apar si cultivarea sugestiei, a corespondentelor, a sinesteziei, pentru ca, "procedeele simboliste sunt mult mai numeroase decat utilizarea, frecventa sau nu, a simbolului.

Ele includ [...] corespondentele, tehnica sugestiei, muzicalitatea etc." ( Lidia Bote, Simbolismul romanesc ) La nivel formal, se cultiva muzicalitatea versurilor, obtinuta prin preocuparea pentru elementele de prozodie. In simbolism, raportul dintre simbol si realitatea sufleteasca simbolizata nu este dezvaluit, ci numai sugerat ( Bacovia, de exemplu, nu spune ca ploaia exprima sufletul zdruncinat, ci sugereaza prin simbolul ploii: "De-atatea nopti aud plouand" ).

La baza tehnicii simboliste sta sugestia; "corespondentele", clar-obscurul, spleen-ul, starea de inefabil, simbolul se realizeaza prin sugestie, de aceea Baudelaire numea poezia "o specie de vrajitorie evocatoare". Sinestezia este o figura de stil prin care se pun in relatie realitati receptate de simturi diferite ( auz - vaz, auz - miros: "Primavara - o pictura parfumata cu vibrari de violet" ).
Simbolistii pledeaza pentru muzicalitatea versurilor, ca mijloc de obtinere a inefabilului, a sugestiei. Marea inovatie a simbolistilor in materie de prozodie o constituie folosirea versului liber.

Versul clasic apare multor simbolisti ineficient, rima este considerata o simpla conventie, de aceea ei ajung la concluzia ca strofa asimetrica, cu versificatie libera, in ritm variabil, corespunde muzicii interioare. Versul liber, sustin simbolistii, produce efecte muzicale deosebite. Se folosesc refrenul, laitmotivul, armonia, asonantele, rima si ritmurile elaborate.

Se cultiva teme si motive specifice : conditia poetului si a poeziei, natura, iubirea, starea de nevroza, citadinul, moartea, evadarea, claustrarea ( teme ), singuratatea, melancolia, spleen-ul, misterul, ploaia, toamna, culorile, muzica, parcul, cimitirul ( motive ).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.