Simbolismul romanesc fata in fata cu simbolismul european

Trimis la data: 2013-01-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 8.11 / 10
Downloads: 0
Autor: c.cosmina
Dimensiune: 7427kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pptx
Acorda si tu o nota acestui referat:
,,Simbolismul este o prima incercare de structurare a existentei poetice moderne. Fara indoiala, despre o poetica perfect articulata a simbolismului e greu, dar nu imposibil de vorbit. Exista insa [...] cateva coordonate constante: poezia pura, ut musica poesis, starea poetica, limbajul poetic."Matei Calinescu - ,,Conceptul simbolist de poezie"
Simbolismul este un curent in literatura mondiala, care a aparut ca o reactie impotriva curentelor care l-au precedat: romantismul, parnasianismul si naturalismul.Acesta este un curent programatic constituit intre anii 1885-1900 a carui denumire deriva dintr-un manifest al poetilor francezi supranumiti ,,decadenti".

Jean Moreas a publicat, in 1886, articolul ,,Manifest simbolist" in revista ,,Le Figaro Litteraire".Dintre percursorii simbolismului se detaseaza insa ca figura predominanta Charles Baudelaire. In sonetul ,,Corespondente" acesta a initiat o asa zisa ,,simbolica universala" potrivit careia fiecare obiect din lumea reala ar fi apanajul sau mesagerul unei idei. Conform acestei viziuni idealiste, poetul este interpretul semnificatiilor ascunse ale lumii prin intermediul obiectelor si fenomenelor inconjuratoare, ale caror valori le descifreaza cu intuitia unui initiat.

Pentru simbolisti, valori simbolice pot reprezenta limbajul, cuvintele insasi ca denumiri ale obiectelor, incarcate de sensurile acumulate de-a lungul timpurilor, de corelatiile si analogiile pe care le desteapta in memoria noastra afectiva, de sonoritatile si armoniile lor specifice, de asocierile lor dupa anumite afinitati discrete, care le confera exceptionale calitati de gratie, incantatie si sugestie, socotite de unii simbolisti ca virtuti magice.

Dupa simbolisti, cuvintele au darul de a cumula calitati senzoriale dintre cele mai diverse, astfel incat prin ele, ,,culorile, miresmele si sunetele isi corespund", intruchipand laolalta unitati semnificative care oglindesc latent unitatea ideala si secreta a universului.

Atitudinea poetica simbolista se manifesta prin preferinta pentru anumite teme, motive, simboluri: singuratatea, nevroza, spleen-ul, reveria, crepusculul, toamna si ploaia, orasul, boala, moartea, decorul macabru, declinul, descompunerea materiei, evadarea in spatii exotice, marea, corabia, paradisurile artificiale, culorile, muzica, erosul, odaia, parcul.

Natura - este in consonanta cu starea sufleteasca a eului deprimat, nevrotic; nici un peisaj nu apare stralucitor, bogat, plin de viata, generator de energie.Toamna inseamna ploi, vant, frunze moarte, plansul si oftatul naturii, tristete fara leac si melancolie fara sfarsit. Iarna este simtita ca o amenintare a eului alienat, iar zapada e gri sau maculata de sange si noroi.Vara inseamna caldura sufocanta, distrugatoare.Primavara, eul pare ca sufera mai putin, dar nu se poate rupe de trairile dureroase.

Iubirea nu are nimic din romantismul indragostitilor, din seninatatea si armonia fireasca. Iubita e palida, nevrotica, plangand sau cantand in delir marsuri funebre; indragostitul ii duce, nu flori, ci crengi uscate, impartasindu-i vesti triste din targul ce agonizeaza. Alteori e condamnata femeia ce isi vinde iubirea, la colturi de strada sau care se rupe din mila pe cel indragostit.

Spleenul se contureaza ca stare de existenta a poetului; tristetea e totala si amprenta dezordinii existentiale este atat de profunda, incat poeziile par strigate ale eului plictisit, dezolat, deznajduit, dezorientat, nepunticios in fata vietii atras de vid.Singuratatea,claustrfobia, stranietatea, nevroza, agonia, moartea(ca aspiratie) caracterizeaza fiinta poetica ratacita intr-un univers pe care il simte absurd si strain.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.