Simbolistica basmului - Harap alb

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 18
Nota: 9.15 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"O definitie a mitului este greu de dat. Si asta pentru ca este indoielnica gasirea unei singure definitii susceptibila de a cuprinde toate tipurile si functiile mitului in toate societatile arhaice si traditionale''. Conform opiniei lui Mircea Eliade, mitul reda o istorie sacra, el dezvaluie sacralitatea in fapturile zeilor sau eroilor mitici. Deci mitul ar fi o A© iruptie a sacrului in profan >>.Aceasta A© iruptie >> presupune trecerea printr-un punct de inflexiune care este alegoria, deci printr-un proces de sublimare. Alegoria este o lege obligatorie a mitului pentru ca, in primul rand, in spatiul profan nu exista termeni cu care sa se descrie o experienta sacra si, in al doilea rand, pentru ca mitul trebuia sa ascunda profanilor secretele unei astfel de experiente.
Mitul si ritualul erau secrete pazite cu strasnicie. Initiatul societatilor arhaice conferea sacralitate tuturor activitatilor si evenimentelor din viata sa." (A.Oisteanu, A© Gradina de dincolo >>).
Sub aceasta structura generala, intarita de caracterul cult al operei " Povestea lui Harap-Alb" de Ion Creanga, se ascund simboluri profunde, adunate, la fel ca in "Amintiri din copilarie", intr-o idee esentiala, caci, precum Nica a lui Stefan a Petrei, Harap-Alb se angajeaza intr-o fascinanta aventura initiatica, intampinand aceleasi obstacole si primejdii, cu deosebirea ca, in basm, limitele realului si ale imposibilului sunt in cele din urma invinse.

Pornind de la caracterul mitic al drumului, al cararii a carei origine metaforica s-a pierdut de mult, vorbim de "calea de a face ceva" sau de "drumul vietii" fara sa ne mai gandim la orice aspect material. Conform "Bibliei", viata este o carare sau o calatorie pe o carare "si a umblat Enoh inaintea lui Dumnezeu" (Facerea 5.221). "Povatuieste-ma pe cararea poruncilor Tale", "Faclii picioarelor mele este legea Ta si lumina cararilor mele." (Psalmul 118.35,105) ; calea mantuirii sau a oricarei destinatii fiind abrupta si plina de ghimpi "stramta este poarta si ingusta calea care duce la viata."(Matei 7.14).

Ca orice alt basm, "Povestea lui Harap-Alb" este in schema epica de baza, o scriere fantastica, respectand principiul dualiatii, al conflictului bine-rau, personajul confruntandu-se cu mai multe tipuri de rau : neputinta omului de a savarsi fapte eroice, de a stapani timpul si spatiul, fiind nevoit sa apeleze la calul nazdravan; viclenia lumii, reprezentata de Omul Span, lupta cu fortele naturii, cu ursul, cu cerbul, chiar si cu demonia Imparatului Ros, care il supune pe erou la nenumarate incercari.

Un lucru care atrage atentia inca de la inceput este titlul neobisnuit al basmului, caci, conform opiniei lui Vasile Lovinescu, alaturarea negrului (Harap) cu albul, ar insemna unirea celor doua principii Yin si Yang : fiu al Craiului si nepot al lui Verde Imparat, Harap-Alb este ales de soarta sa ii reuneasca pe cei doi frati, asa cum doua jumatati ale cercului formeaza intregul-mitul androginul, caci in plan mitologic, cei doi imparati reprezinta doua principii subordonate unul altuia ce guverneaza o lume primitiva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.