Simboluri si semnificatii in opera lui Antoni Gaudi

Trimis la data: 2010-03-29
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 7.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Lacramioara Murgu
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Daca vrem sa avem o arhitectura a timpului nostru, sa facem astfel incat sa fie a noastra si sa nu caute in alte parti decat in mijlocul societatii noastre formele si rezolvarile sale." Viollet-le-Duc Secolul al XIX - lea, clasa burgheza a devenit o mare putere economica, influentand major evenimentele economice, politice, sociale si culturale.Industrailizarea si locomotivei cu aburi in sec. XVII au dus la o dezvoltare rapida a cailor ferate care inpreuna cu descoperirea telegrafului au marit viteza de transmitere a informatiei. In acelas timp odata cu caile ferate se dezvolta si constructiile realizate din profile metalice, constructii ce sunt in mare parte concepute de ingineri si au mai mult un rol functional decat unul estetic.
In 1787 coloniile englezesti de pe continentul american isi declara indepandenta. In primele decenii ale secolului XIX coloniile spaniole si portugheze, din America de sud si America centrala, isi proclama independenta, slabind puterea economica a acestora. In Europa au loc miscari sociale conduse de burghezie, avand ca urmari modificarea drepturilor sociale ale cetatenilor.

Din punct de vedere artistic secolul XIX este foarte bogat. In muzica se fac cunoscute nume ca Ludwig van Bethoven, Frederic Chopin, Franz Liszt, Richard Wagner, Giusepe Verdi, Johanes Bramhs,etc. Literatura este scrisa de Balzac, Victor Hugo, Gustave Flaubert, Baudelaire, Lord Byron, Keats, Alexandr Pushkin, Lev Tolstoy, etc. Pictura ca si muzica si literatura trec printr-o perioada romantica, dar in a doua jumatate a secolului, cuatarea de noi moduri de exprimare a dus la aparitia curentului impresionist (Claude Monet, Auguste Renoir, Edouard Manet), etc. urmat de postimpresionism (Paul Gaugain, Paul Cezanne).

Arhitectura, in aceasta perioada, are mai mult un caracter urbanistic, incercand sa raspunda la nevoile populatiei crescande din orase. Ea este saraca in inventii arhitecturale, fiind caracterizata de stilul neoclasic si eclectic, stiuri academice ce vor duce, in a doua jumatate a secolului, la o reactie antiacademica ce se va concretiza, in arhitectura, in stilul Art-Nouveau. Teoriile lui Viollet-le-Duc ("Entretiens sur l'architecture"), vor da conduce si el spre un stil nou, romantismul, bazat pe studiul traditiilor arhitecturale locale, in vestul Europei, concretizandu-se intr-un stil de factura neo-gotica.

Regiunea Cataloniei, se afla situata in nord vestul Spaniei. Este marginita la: est de tinutul Aragon; Nord de muntii Pirinei; vest de marea Mediterana. Reprezinta cea mai prospera regiune din Spania. Dea lungul timpului a fost sub stapanirea: romana (pana in 470 d.C.); triburilor de goti si alani (pana in 712 d.C.); mauri ( pe o perioada de 76 de ani); franceza (1640 - 1659, 1694 - 1697 si 1808 - 1813). Din secolul al XII - lea pana in secolul al XVII - lea, provincia Cataloniei, avand o administrare autonoma, cu capitala la Barcelona, a reprezentat o adevarata putere politica, ecnomica si militara pentru Europa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.