Simion Barnutiu

Trimis la data: 2006-01-18
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.73 / 10
Downloads: 419
Autor: Ionut Popescu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 48
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Simion Barnutiu - Cunoscut si apreciat indeosebi pentru ideile, activitatea si intransigenta sa politica, Simion Barnutiu a fost totodata si unul din cei mai reprezentativi carturari ai vremii sale. Simion Barnutiu
Simion Barnutiu face parte din ilustra generatie de carturari inaintati care, la jumatatea veacului trecut, au oglindit in opera si activitatea lor interesele vitale nationale si sociale, in sens antifeudal, ale poporului nostru.

Simion Barnutiu s-a nascut la 21 iulie 1808, in satul Bocsa Romana, dintr-o familie saraca. A inceput a invata in scoala comunala de la virsta de 6 ani. De aici a trecut la gimnaziul din Careii Mari si apoi la Facultatea teologica din Blaj. Inca de tinar, la virsta de 23 de ani, in 1831, este numit profesor de istorie universala la scoala din Blaj. Dupa un rasunator proces, nemaiputindu-si continua activitatea de profesor, va studia trei ani la facultatea de drept din Sibiu.

De aici va raspindi in 1848 celebrul sau manifest din 24 martie, cunoscut si de Marx, in care milita pentru egalitatea nationala. Anul 1848 1-a impus pe S. Barnutiu ca pe unul din cei mai de seama conducatori. Dupa infringerea revolutiei, Simion Barnutiu se inscrie la Universitatea din Viena, pe care o parasi in 1852, la insistentele politiei imperiale. Plecat in Italia, se stabileste la Pavia, ur-mind cursurile facultatii juridice.

Dupa trecerea doctoratului, Simion Ba rnutiu se intoarce la Viena, dar respinge propunerea de a primi o slujba in Austria, acceptind in schimb invitatia lui A. T. Laurian, inspector general al scoalelor din Moldova, de a veni la Iasi. Stabilindu-se la Iasi in decembrie 1854, S. Barnutiu va activa in acest oras timp de aproape un deceniu. La inceput - januarie 1855 - el preda la Academia Mihaileana logica, apoi filozofia la facultatea de filozofie si dreptul natural public si privat la cea juridica. A predat si un curs de pedagogie.

De o mare eruditie, a fost unul dintre fondatorii gindirii juridice, politice, filozofice si pedagogice in cultura romaneasca. Simion Barnutiu saluta in cursurile sale evenimentul de mare insemnatate istorica a Unirii celor doua principate romane: Moldova si Tara Romaneasca. Preocupat de problemele sociale, politice si culturale ale vremii, S. Barnutiu ia atitudine in favoarea reformelor burghezo- democratice realizate sau in curs de infaptuire in timpul domniei lui Al. I. Cuza.

El isi aduce contributia la intemeierea universitatii iesene, fiind primul profesor de filozofie la acest for de invatamint. Ca profesor la Academia Mihaileana (1855-1860) si la Universitatea din Iasi (1860-1864), S. Barnutiu a reusit sa creeze o scoala, sa dea un numar de elemente bine pregatite, care au cerut reforme democratice, ca votul universal si exproprierea mosiilor boieresti si manastiresti.

Si la Iasi, de la catedrele pe care le-a detinut, el a cerut pentru masele impilate, drepturi politice si conditii de viata omenesti. Cu tot programul scolar extrem de incarcat, Simion Barnutiu a fost atent, la manifestarile vietii sociale si politice, exprimindu-si, in diferite modalitati (lectii sau scrisori), atitudinea avansata care continua linia fundamentala exprimata in 1848.

Timpul petrecut de S. Barnutiu la Iasi, ca profesor si indrumator al tinerilor elevi si studenti, reprezinta a doua parte importanta a activitatii sale, pe aceeasi linie si poate de aceeasi insemnatate cu aceea de fruntas al miscarii revolutionare din 1848-1849 din Transilvania. El a acordat o foarte mare importanta invatamintului, fiindca a crezut ca si prin scoala vor putea fi scoase masele populare din mizeria in care erau tinute de clasa exploatatoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.