Simion Mehedinti (scoala muncii)

Trimis la data: 2012-01-15
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.75 / 10
Downloads: 209
Autor: Antohi antoneta
Dimensiune: 23kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca om de stiinta, Simion Mehedinti s-a dedicat cercetarilor in domeniul geografiei si predarii acestei discipline, dar a manifestat cu constanta si preocupari de natura pedagogica, ce s-au centrat pe ideea stabilirii cadrului bio-geo-etnografic al poporului roman si intemeierea unui sistem de educatie potrivit lui. Cadrul specific in care isi desfasoara viata poporul roman este cel satesc, un cadru natural ce trebuie pastrat ca atare. El pune in discutie, asemenea filosofului Lucian Blaga, existenta unei matrice stilistice, la teoretizarea carei ajunge in urma propriilor observatii de natura etnografica, considerand ca "structura psihica atarna vrand-nevrand de unele dispozitii organice, capatate prin civilizatie, precum si de inclinari subconstiente, mostenite prin cultura" .
Definirea celor doua notiuni, cea de "civilizatie" si cea de "cultura", este realizata prin prisma coordonatelor majore ale vietii unui popor: "Civilizatia este suma tuturor inventiunilor tehnice prin care omul a ajuns sa se adapteze la mediul geografic, precum si dispozitiile organice pe care gruparile rasiale si chiar etnice le-au dobandit in timpul acestei milenare adaptari", iar "Cultura e altceva: e suma tuturor creatiilor sufletesti, prin care omul a cautat sa ajunga in armonie nu numai cu universul fizic, dar si cu cel psihic" . Cultura spre care tinde un popor trebuie sa se potriveasca firii si moravurilor sale, caci indrumarea unei natiuni spre o cultura mai inalta nu este posibila decat hranind-o, mai intai, din propriul "avut sufletesc", adunat de-a lungul veacurilor.

Se va pastra, asadar, fondul cultural existent, iar elementele noi vor fi admise doar daca il vor pastra nealterat. O astfel de sarcina ii revine etnopedagogiei, care, sprijinindu-se pe psihologia structurala, ii va lua locul "pedagogiei globale", intelectualiste.

Ea urmeaza sa fie promovata de catre cel mai inalt forum stiintific al tarii, Academia, considerata "un indreptar, o scoala de perfectionare a neamului, o institutie etnopedagogica, adica educatoarea natiunii intregi" . Misiunea acestei institutii nu este de a se ocupa cu cercetarile stiintifice pure, pentru care, de altfel, exista diverse institute, ci cu opera de educare, prin explorarea a tot ceea ce este legat de viata poporului.

Simion Mehedinti pledeaza pentru o pedagogie cu un camp larg de actiune, o pedagogie ce nu se rezuma la orientarea modestei activitati de dascal, ci izvoraste din grija educativa pentru neam. In demersurile sale, aceasta stiinta trebuie sa porneasca de la realitatea romaneasca, de la cunoasterea poporului roman, a psihologiei sale. Pronuntandu-se impotriva preluarii mecanice a experientei pedagogice din alte tari, Mehedinti pledeaza pentru o pedagogie care sa porneasca de la conditiile concrete ale tarii: "Nu putem importa educatia engleza, germana sau americana spre a ne lecui de neajunsurile noastre; numai o pedagogie romaneasca poate folosi pe deplin poporului roman" .

In sprijinul tezei caracterului national al pedagogiei este adus urmatorul argument: practic vorbind, nu poate exista o scoala universala, un program de studiu universal si nici carti scolare universale, ci fiecare unitate etnica trebuie sa-si creeze toate acestea potrivit cu nevoile si conditiile sale specifice. Prin urmare, a instrui, a educa inseamna "a integra pe copil in neamul din care face parte". Adaptarea sistemului de invatamant la specificul si nevoile tarii este, asadar, o necesitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.