Simtul vazului

Trimis la data: 2002-11-07
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 5
Nota: 7.65 / 10
Downloads: 5487
Autor: Alex Niculescu
Dimensiune: 8kb
Voturi: 496
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Simtul vazului - Organul vazului este fara indoiala cel mai impresionat izvor de informatii si doua treimi din senzatiile noastre sunt vizuale.Prin ochii deschisi patrund informatiile continuu si direct, iar prin nervul optic ajung la creier.Ochiul este in esenta un aparat de fotografiat, in lui anterioara se afla un sistem de lentile care focalizeaza razele de lumina intr-un punct.Irisul se comporta ca diafragma aparatului defotografiat, regland cantitatea de lumina care patrunde in fundul ochiului, iar retina( membrana nervoasa ) joaca rolul filmului, fixand imaginea.
Organul vazului este fara indoiala cel mai impresionat izvor de informatii si doua treimi din senzatiile noastre sunt vizuale.Prin ochii deschisi patrund informatiile continuu si direct, iar prin nervul optic ajung la creier.Ochiul este in esenta un aparat de fotografiat, in lui anterioara se afla un sistem de lentile care focalizeaza razele de lumina intr-un punct.Irisul se comporta ca diafragma aparatului defotografiat, regland cantitatea de lumina care patrunde in fundul ochiului, iar retina( membrana nervoasa ) joaca rolul filmului, fixand imaginea.

Simtul vazului
Exista insa o deosebire esentiala intre ele:retina-spre deosebire de film-se poate refolosi, ea fixeaza permanentimaginile de 10.000 de ori pe secunda pana traim, pana atunci cand devine inapta. Din motive de protectie ochii sunt adanc implantati in cavitatea craniana.Stratul de grasime care captuseste globul ocular protejeaza ochiul ca o perna de traume si, de asmenea, reduce frecarea globului ocular permanent in miscare.Micscarea globului ocular este dirijata de sase muschi care asigura ancorarea lui in deplina siguranta.

De protejarea ochiului si a vulnerabilului creier, cu care este in legatura nemijlocita, se ocupa si alte reflexe automate.fulgerul unei lumini puternice si neasteptate, un zgomot, o miscare rapida sau un fir de praf sub gene produc o reactie de raspuns imediata prin clipiri dese din ochi.

Simtul vazului
Inchiderea membranelor firoase ale ploapelor asigura asigura ochilor un scut impermeabil si ermetic. Suprafetele de atingere a ploapelor sunt captusite cu o membrana transparenta (conjunctiva) care retine impuritatile ce ar putea trece de prima linie de aparare. Un strat uleios de lacrimi (lacrima), asigura permanent umiditatea conjunctivei glandele sunt produse de glandele lacrimale de pe tavanul orbitei si sunt raspandite pe suprafata ochiului la inchiderea ploapelor. Iritatia sau patrundera unui corp strain in ochi produc lacrimarea, dar se consta aceasi la starile de ras si plans.In lacrimi se afla o substanta antibacteriala-lizozim-care asigura apararea impotriva bacteriilor aeriene daunatoare.

Focalizarea imaginii
Stratul alb exterior al globului ocular, conjunctiva, are o membrana anterioara transparenta, de forma rotunjita care permite tecere luminii:corneea,astfel ea refracta lumina si o dirijeaza spre centrul ochiului.Partea rotunjita a corneei urmeaza o curba, spre margine se indreapta, su astfel, se reduce la minimum deformarea imaginii.
Vazuta din afara pare o membrana alba ,mata, dar partea interioara este bogat vascularizata.In special, in coroida se realizeaza aprovizionarea ochiului cu hrana.

Coroidacontine un pigment maro numit melanina, el absoarbe lumina prea puternica.Coroica asigura ca interiorul ochiului sa ramana intunecat- asemenea camerei obscure din aparatul de fotografiat- cu conditia formarii imaginii pe retina.Corneea este un tesut viu, are nevoie continuu prntru existenta de oxgen si substante nutritive. Alte tesuturi primesc aceste substante prin fluxul de sange. In cornee, vasele de sange stau in drumul luminii, de acea, oxigenul este luat in parte din aer, prin intermediul lacrimilor. Substantele lacrimale sosesc prin canalela lacrimale aflate in spatele corneei.

Reglarea luminozitati
In spatele corneei, coroida ia o forma proprie.Prin transparenta ei apare irisul in centrul caruia apare centrul pupilar.Irisul are forma unui inel pigmentat, prin contractia si dilatarea lui permanenta ingusteaza si largeste pupila, regland in acest fel cantitatea de lumina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.