Simulatorarele in laboratorul de tehnica dentara

Trimis la data: 2013-11-28 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: lu4sii Dimensiune: 2659kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Simulatoarele sunt aparate care reproduc in afara sistemului stomatognat una, mai multe sau toate miscarile mandibulei fata de maxila. Cu ajutorul lor modelele sumt pozitionate in relatie centrica. Simulatoarele pot fi clasificate in ocluzoare si articulatoare.
Referate similare: Organul dentar Caria dentara

Ocluzoarele
Sunt cele mai simple aparate utilizate in practica proteticii dentare care imita miscarile mandibulei in plan vertical (deschdere si inchidere). Ocluzoarele sunt compuse din doua rame, (una inferioara si alta superioara) articulate in jurul unui ax asemanator cu o balama si care pot fi mentinute la o anumita distanta prin intermediul unui surub sau al unei tije metalice situata in sens vertical.

Rama inferioara a ocluzorului reprezinta schematic mandibula cu o extremitate libera rotunjita situata in plan orizontal asemanatoare corpului mandibulei si alta situata in plan vertical sub un unghi de 100-120 grade, asemanatoare ramurilor mandibulei. Extremitatea verticala este prevazuta cu o ansa pentru a putea fi unita cu rama superioara a ocluzorului care reprezinta pozitia orizontala a maxilei. Intre extremitatile ramelor este plasat un surub cu o contrapiulita, cu ajutorul caruia se fixeaza si mentine inaltimea necesara intre brate.
In prezent sunt elaborate si comercializate ocluzoare care imita si miscarile de lateralitate (dreapta -stanga) ale mandibulei.

Articulatoarele
Aceste aparate imita miscarile mandibulei in toate planurile: deschidere-inchidere, de propulsie, de lateralitate (stanga-dreapta) si se folosesc la pozitionarea modelelor in relatie centrica pentru refacerea morfologiei ocluzale (montarea dintilor) corespunzatoare activitatii functionale a sistemului stomatognat.
Sunt cunoscute diverse tipuri de articulatoare, avand la baza conceptii diferite. Mobilitatea functionala a aparatului este realizata de un complex de articulare a ramelor mai perfectionat decat la ocluzoare.

Conform constructiei si particularitatilor de imitare a miscarilor mandibulare articulatoarele pot fi grupate in doua mari categorii:
Articulatoare anatomice, medii si semiadaptabile
Articulatoare adaptabile individuale
Articulatoarele anatomice medii au fost imaginate si construite avand la baza date medii antropometrice obtinute in urma masuratorilor intre diferite repere osoase, articulare si dentare. Asa, de exemplu, in anul 1858, Bonwill dupa masurarile antropometrice, a descris triunghiul ce-i poarta numele, si care a fost pus la baza principiilor de construire a primului articulator.

In linii generale, articulatoarele anatomice,ca si ocluzoarele, sunt alcatuite din doua rame: una superioara ce reprezinta maxila si alta inferioara ce reprezinta mandibula, articulate printr-un complex asemanator articulatiei temporo-mandibulare si care rezulta din media valorilor antropometrice a ATM. Astfel, extremitatile posterioare ale ramei superioare sunt prezentate de condilii articulari care aluneca pe pantele ce imita tuberculii articulari situati pe rama inferioara.

Suprafata acestor pante are un grad de inclinare in sens meziodistal de 33 grade si oralovestibular de 17 grade (ungiul Bennett). Aceste suprafete articulare sunt plasate mai jos si mai posterior fata de locul corespunzator al acestora in articulatia temporomandibulara. Locul lor de articulatie in ATM si al axului intercondilian transversal este indicat de o tija transversala cu extremitati ascutite atasata la rama superioara a articulatorului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.