Sincretismul tehnicilor artistice contemporane

Trimis la data: 2009-09-16
Materia: Arte plastice
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 8.82 / 10
Downloads: 745
Autor: Laurentiu Lazarescu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 40
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Evolutia artei din ultimul secol a creat numeroase controverse in randul creatorilor si al consumatorilor de arta. Inovatiile artistice au ajuns sa se dezvolte in asa o masura incat orice standarde au fost spulberate. Frumos-urat, estetic-insestetic, etic-ne etic, toti acesti termeni devin lipsiti de substanta cu cat formele de exprimare se afla intr-o permanenta goana dupa originalitate. Intrebarea "ce este arta?" persista in polemicile create pe aceasta tema cu atat mai mult cu cat se stie ca acesta evolueaza in conformitate cu epocile si contextele sociale.
Se observa o pluralitate stilistica- formule ce apartin trecutului sunt readaptate in formule moderne. Un exemplu in acest sens il constituie Postavangarda care a sustinut superioritatea valorilor traditionale. Acest fapt duce la instaurarea unei stilistici eclectice. Artele traditionale- pictura, sculptura, grafica, arhitectura- nu mai sunt incadrate in granitele lor firesti ci interfereaza mereu cu mijloace de exprimare diferite creand un sincretism artistic, o imbinare care demonstreza o evolutie ascendenta a artei plastice.

Este evident faptul ca in ziua de azi arta este inclinata in mod deosebit spre satisfacerea intelectul privitorului in defavoarea spiritului. Acesta este fortat sa paraseasca atitudinea de simplu privitor si sa intre intr-o stare de reflectie asupra mesajului transmis. Desigur, receptorul trebuie sa aiba capacitatea si disponibilitatea de a intelege scopul mamifestarii artistice, in caz contrar atitudinea sa se va rezuma in cel mai bun caz la indiferenta ori, din dimpotriva, va simti o puternica repulsie fata de ideea de arta contemporana.

Asemeni oricarui domeniu si in ara tehnologia isi face simtita prezenta din ce in ce mai fervent. De fapt, putem afirma faptul ca arta contemporana isi datoreaza forma actuala tocmai evolutiei tehnologiei. Impactul puternic pe care l-a avut informatica ori arta video, a modificat modul de gandire si conceptiile creative in domeniul artei. Sensurile in care artistii contemporani se pot exprima, sunt practic nelimitate. Proiectele acestora poseda aceeasi ambivalenta asemeni tehnicilor din acre se inspira in mod direct.

Influenta tehnologiei asupra artei care ii este contemporana se exercita in limitele pe care aceasta le circumscrie intre real si imaginar.Putem afirma ca America ofera artistilor plastici o libertate toatala de gandire si exprimare. Infuzia de valori din domeniul artei ori stiintei care au emigrat din Europa de teama celui de-al doi-lea Razboi Mondial, a dus la formarea unor vaste centre culturale. Aici, artistii plastici europeni au avut ocazia sa exprime prin creatia lor ceea ce pe continentul natal le era interzis.

Mai mult, artisti originari si de pe alte meridiane si-au putut etala produsele artistice intr-un mediu lipsit de constrangeri. Mai mult decat atat, apetitul americanilor pentru nou le deschidea artistilor calea catre recunoastere.In acest context al sincretismului artistic contemporan evidentierea creatiei unor artisti contemporani este binevenita, secolul XX rezervandu-ne zeci, daca nu sute de nume valoroase in acest context artistic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.