Sincronism european si cultura critica romaneasca

Trimis la data: 2010-04-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 8.75 / 10
Downloads: 1
Autor: Luiza Diaconu
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intr-o epoca dominata de complexul nomenclaturist - anii 80 ai secolului trecut pana astazi -, "Sincronism european si cultura critica romaneasca" pune piatra de temelie, alaturi de Noica, Edgar Papu, Lancranjan si altii, la recuperarea perspectivei organice asupra societatii, in ultima serie culturala majora a veacului trecut. Sincronism european si cultura critica romaneasca ofera cititorului o perspectiva cu sens, am putea spune chiar prima din punct de vedere sociologic dupa, din pacate, insuficienta lectura a lui Lovinescu asupra modernizarii spatiului romanesc.
Este o lucrare despre tranzitie, despre palierele responsabilitatii in parcurgerea acestui traseu, despre functia necesar eroica a intelectualului - om politic sau om de cunoastere. Lucrarea profesorului Badescu are o functie ordonatoare, care in sociologia europeana a mai fost intalnita in scrierile lui Max Weber, aparute tot intr-un moment de criza, cand marele popor german era afectat de anomia extinsa a primului razboi mondial.

Sincronism european si cultura critica romaneasca este ordonatoare intrucat clarifica o succesiune esentiala in constituirea identitatii moderne a societatii romanesti, integrandu-se in perspectiva protocronista asupra dezvoltarii. Lucrarea recupereaza astfel, pe temei stiintific, specificul national ca factor al dezvoltarii, pe nedrept scos dintre ingredientele dezvoltarii de catre elitele intelectuale suferinde de un prea evident complex occidental.

O alta functie importanta a Sincronismului european o putem numi functia declansatoare. Se recompune aici intr-o formula neogustiana un intreg camp de gandire militanta asupra realitatii. Neogustiana, in sensul ca abordarea profesorului Ilie Badescu subintinde vointa sociala ca factor de modelare sociala. Demersul depaseste insa cadrul gustian plasand efortul si responsabilitatea depasirii tranzitiei in zona elitelor care, se argumenteaza, au o functie istorica.

Mai exact succesul trecerii popoarelor prin istorie depinde de capacitatea acestora de a "prinde" fereastra geopolitica favorabila intr-un context de constanta presiune geopolitica si mai ales prin asumarea neamului ca punct nechestionabil de orientare a conduitei personale. Mai intelegem si altceva din cartea domniei sale, anume ca "succesul in istorie" al popoarelor inseamna parcugerea timpului cu structurile sociale intacte, adica prin "salvarea societatii".

Aceasta este adevarata societate civila, poporul cu structuri sociale, cu ordinea consacrata prezervata, adica cu premisele dezvoltarii intacte. Este aici o alta perspectiva decat cea cu care ne-am obisnuit astazi cand, prin societate civila intelegem mai cu seama o mana de ONG-uri care isi spun, in locul titulaturii normale, "societate civila".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.