Sindromul cavitar

Trimis la data: 2015-05-15
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicoleta_D
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Clinic importanta sindromului cavitar scade foarte mult datorita introducerii metodelor radiologice si a CT. Deoarece nu respecta criteriile de audibilitate si de diagnostic precoce, descoperirea si terapia cavernelor constituite fara expresie clinica se pot face numai in urma aplicarii metodelor radiologice si computer-tomografice.
Din punct de vedere fizic, pentru situatiile cu sindrom cavitar clasic (cu suflu cavitar) avem:Este un sindrom exclusiv clinic rezultat din inflamarea fibrinoasa a pleurei, determinand o sensibilitate dureroasa crescuta si o alunecare zgomotoasa a pleurelor intre ele, datorita in mare masura suprafetelor rugoase corelate cu prezenta fibrinei si a puntilor de fibrina dintre pleure ce se rup in respiratie.
In mod normal in cavitatea pleurala exista o cantitate mica de lichid, cu rolul de a mentine foitele pleurale in contact si de a usura miscarile respiratorii. Aceasta cantitate minima se mentine datorita echilibrului dintre lichidul format (5000..10000 ml in 24h) si lichidul rezorbit.Datorita conditiilor circulatorii din cele doua pleure, exista o tendinta de iesire a lichidului prin pleura parietale (vascularizata din circulatia sistemica cu presiune hidrostatica crescuta si de intrare la nivelul pleurei viscerale (vascularizata din circulatia pulmonara cu presiune hidrostatica scazuta.

Apare tendinta de aspirare a lichidului.
Sistemul limfatic asigura o rezorbtie a lichidului aparut in pleura, inclusiv a proteinelor (105g%) din lichidul format.
Este adesea denumit fibrotorace (se refera la pleura parietala) deoarece in practica ingrosarea pleurei se realizeaza prin depuneri masive de fibrina pe pleura parietala cu constituirea de aderente intre acesta si pleura viscerala → desfiintarea cavitatii pleurale in zona respectiva pe suprafete mai mari si mai mici, iar in timp, odata cu fibrozarea, apar semne de retractie si calcificari. Este un sindrom clinic si radiologic.

Clinic:Inspectie: retractie localizata mai mica sau mai mare, adesea cu atrofie musculara de imobilizare si scaderea importanta a mobilitatii respiratorii Palpare: confirmarea semnelor radiologic. Diminuarea transmiterii vibratiilor vocale.Percutie: submatitate sau matitate. Uneori mai ales in pahipleurite severe cu calcificari, apare matitate nevibratila cu rezistenta. Delimitarea acestei matitati nu respecta scizurile.Auscultatie: diminuarea de diverse grade a murmurului vezicular. Pot exista frecaturi pleurale, care nu sunt obligatorii, in zonele din jurul pahipleuritei sau in pahipleurita mai putin severa.

In zona de pahipleurita nu exista pentru ca lipseste mecanismul de producere: miscarile respiratorii.Radiologic: opacitati fara contururi scizurale, localizate, cu intensitate variabila, uneori metalica datorita calcificarii in zone in care apar elementele retractiei sub forma ingustarii spatiilor intercostale si a verticalizarii coastelor. Atractia structurilor invecinate altele decat toracele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.