Sindromul de aspiratie si indicele macrofagic lipidic

Trimis la data: 2014-02-24
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorina_T
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La copii microaspiratia continutului gastric a fost sugerat ca fiind un trigger pentru bolile pulmonare, incluzand pneumonia acuta si recidivanta, bronsectazia, pneumonia interstitiala, asmul bronsic si sindromul mortii subite. Indicele macrofagic lipid-laden (IMLL) in lavajul bronhoalveolar este un marker important pentru microaspiratia pulmonara, corelatia sa cu refluxul acid determinat prin pH-metrie ramanand controversata. Datorita disponobilitatii impedantei intraluminale multicanale (IIM) combinate cu pH-metria (IIM-pH) in detectarea atat a refluxului acid (RA) cat si non-acid (RNA)
. Indicele macrofagic lipid-laden (IMLL) in lavajul bronhoalveolar este un marker important pentru microaspiratia pulmonara, corelatia sa cu refluxul acid determinat prin pH-metrie ramanand controversata. Datorita disponobilitatii impedantei intraluminale multicanale (IIM) combinate cu pH-metria (IIM-pH) in detectarea atat a refluxului acid (RA) cat si non-acid (RNA) la nivelul esofagului, ne-am propus sa determinam, prospectiv, la copii cu suspiciune de sindrom de aspiratie datorat refluxului gastro-esofagian, indicele macrofagic lipid-laden si sa-l corelam cu toate tipurile de reflux detectate cu IIM-pH.

11 copii (mediana 1 an, range 6 luni-8 ani) au fost supusi bronhoscopiei si IIM-pH de 24 ore. IMLL a fost determinat evaluand incarcarea lipidica a unui macofag si dand fiecarei celule un scor de la 0 la 4 in functie de incarcatura lipidica a citoplasmei. Scorul final IMLL a fost determinat evaluand 100 de celule. La sugari senzorul de pH a fost plasat la 2 cm de sfincterul esofagian inferior (SEI) in timp ce senzorii de impedanta la 2, 3.5, 5, 6.5, 8 respectiv 9.5 cm de SEI. La copii (2-8 ani) senzorul de pH a fost plasat la 3 cm de SEI, in timp ce senzorii de impedanta la 3, 5, 7, 9, 11 respectiv 13 cm de SEI.

Parametrii IIM-pH evaluati au fost: nr total de refluxuri (RT), numarul RA, numarul RNA, % de timp cu pH esofagian < 4 (IRA), numarul episoadelor de reflux acid cu durata >5 min (RAL).
Rezultate La toti copii studiile au fost finalizate cu succes. IMLL a fost 60.73A�38.53. RT, RA, RNA, IRA si RAL au fost 76.55A�41.78, 41.27A�21.97, 35.27A�33.39, 6.92A�5.77 respectiv 2.9A�2.25. O corelatie semnificativa statistic a fost notata intre IMLL si RT (r: 0.70; p
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.