Sindromul general de adaptare (Sga)

Trimis la data: 2010-03-10
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 91
Autor: Lazarut Matei
Dimensiune: 34kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acest concept a fost elaborat de Hans Selye (1907-1982), endocrinolog canadian, nascut la Viena; director si profesor la Institute of Experimental Medicine and Surgery, University of Montreal, 1945-1976, recunoscut inca din timpul vietii ca ,,parintele stresului". In aceasta teorie patogenica Selye face distinctia fundamentala intre reactiile adaptative specifice si cele nespecifice, definind stresul drept suma raspunsurilor nespecifice la orice solicitare si care se evidentiaza in SGA.
In 1911, Cannon si De La Paz au observat cresterea cantitatii de adrenalina in sangele pisicii speriate de un caine, ceea ce ii va permite ajustari fiziologice, ca raspuns imediat la pericolul aparut, dand posibilitatea luarii unei atitudini de lupta sau de fuga. Autorii au numit aceasta stare fiziologica reactie de urgenta.

Dezvoltand si generalizand fenomenele fiziologice aparute in cursul reactiei de urgenta, Cannon, in 1935, subliniaza existenta unor limite in posibilitatea de compensare a organismului fata de stresul critic, atat in intensitate cat si in durata. In lucrarile sale Cannon foloseste pentru prima data termeni ca Great "emotional stress" si "time of stress".

Popularizarea termenului incepe insa in lucrarile lui Hans Selye care in 1946 foloseste termenul de stres in sens biologic.Din punct de vedere al implicarii in patologie, dupa Coculescu si Patrascanu (1989), stresul trebuie inteles atat ca favorizant al imbolnavirilor, cat si ca rezultat al prezentei bolii.Definitia stresului, in sensul continutului, este tot atat de dificila de realizat ca intelesul acordat :

Sresul ca tensiune sau forta aplicata asupra organismului;stresul ca raspuns fiziologic al organismului aflat sub actiunea unui stresor;
stresul in contextul psihologic descris ca fiind incapacitatea de a infrunta anumite evenimente din mediul inconjurator.Pe baza a numeroase experiente Selye a aratat ca organismul raspunde la actiunea diversilor stimuli nu numai prin reactii specifice dar si prin reactii nespecifice, intotdeauna aceleasi, indiferent de natura agentului etiologic.

Agentii etiologici care determina desfasurarea acestui sindrom sunt denumiti ,,agenti stresanti" - stressors, iar totalitatea reactiilor nespecifice, din partea sistemelor functionale, care apar si insotesc reactiile specifice de adaptare, contureaza Sindromul General de Adaptare.In teoria sa, Selye da un inteles aparte termenului de stres, care cu acest sens a fost preluat aproape in toate limbile, iar conceptia sa despre adaptarea organismelor a devenit sinonima cu teoria despre stres.

In lucrarile sale, Selye defineste stresul ca ,,raspuns nespecific al organismului la orice fel de solicitare''. Deci, agentii stresanti din mediul intern sau extern care actioneaza asupra organismului si determina un raspuns, realizeaza o stare de stres. Initial, Selye a crezut ca a descoperit un nou hormon sexual. Injectand extract ovarian pur in peritoneul sobolanilor el a observat aparitia unor modificari structurale: hipertrofia corticosuprarenalei, atrofia timusului si a altor structuri limfoide, hemoragii la nivelul tractului gastro intestinal.

Curand, Selye descopera ca aceasta triada de manifestari nu este specifica extractului ovarian ci sobolanii dezvolta aceste simptome si atunci cand sunt folosite alte extracte de organe (rinichi, piele, splina etc). Mai mult decat atat, face constatarea ca simptomatologia descrisa apare cu preponderenta atunci cand extractele sunt mai purificate. In culmea disperarii, posibilitatea descoperirii unui nou hormon este aproape exclusa, incearca ideea ca extractele impure de fapt realizau un fenomen de lezare.

Pentru confirmare injecteaza in peritoneul sobolanilor formol in loc de extract tisular. Dupa 48 de ore, cand animalele au fost disecate, s-a constatat un inalt grad de hipertrofie a cortexului glandei suprarenale, de atrofie timicolimfatica si ulceratii gastrointestinale. In fata acestui esec total, dupa reconsiderari ale intregului experiment, constata ca organismul raspunde la orice fel de noxa printr-o reactie atat de unitara, nespecifica. El considera ca si acest fapt in sine merita studiat.

Curand Selye observa ca acelasi sindrom poate fi produs chiar si de unii hormoni in stare pura (adrenalina, insulina ), de unii agenti fizici (caldura, radiatii ionizante, traumatism, zgomot sau lumina puternica), hemoragie, durere sau activitate musculara fortata, stimuli nocivi pe care el ii denumeste "stressors" - agenti stresanti. De fapt, in urma unui sir intreg de experiente, Selye sustine ca : "nu am intalnit vreun efect nociv care sa nu provoace sindromul respectiv".
Stresul este raspunsul nespecific al organismului fata de orice fel de suprasolicitare, in cadrul caruia se descriu: factorul stresant si reactia organului fata de acesta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.