Sinefta - Eugen Barbu

Trimis la data: 2010-10-09
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.25 / 10
Downloads: 0
Autor: Grigore Tubrescu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Era intr-o sambata. Prin mahalale, iesisera femeile cu impartitul pentru sufletul mortilor. Langa o poarta, pungasii dadura cu ochii de o fetiscana, naltuta si facuta bine, care mai mult alerga decat mergea. Coadele parului ii saltau pe spate ca niste haturi.- Ia priveste, Treanta, a zis Nicu-Piele. S-a uitat al batran. Buna bucatica! Lunganul o apuca de brat:- Und' ti-i drumul?Copila avea in mina o oala cu sfinti de coca.
- Ma duc sa-mpart, a raspuns.
- Mie nu-mi dai un bolindet d-asta? Si-a scormonit-o cu ochii lui.
- Iti dau.
Pana sa intinda cana, el a bagat destele, tragand afara coca dulce. Gheorghe fluiera alaturi, numai ochi.
- Si cum iti zice, fata neichii?
Codana a saltat pieptul tanar, a lasat ochii-n zapada si-a inganat:

- Sinefta.
- A cui esti, manca-te-as?
- Tata a fost chirigiu la Tarapana, da s-a prapadit.
- Ce spui?!
- Da.

Mardeiasul a cuprins-o in focul privirilor lui.
- Si de sufleu lui dai de pomana?
- De sufletu lui si-al mamii...
- Muri si ma-ta?
- Muri...
- Dumnezeu s-o ierte! Si nu ti-e urat singura pa lumea asta?
- Nu mi-e, ca ma tine o matusa.

Strainul n-a zis nu. Pungasii au pus mana pe valize. Scumpa marfa! Din piele de porc, cu catarami de aluminiu. Le-au pus pe spinare si-au mers spre iesire, unde asteptau birjarii. In urma, pasea linistit musteriul, lovind pietrele peronului cu bastonul. Mergea usure-usurel. Hotii au marit pasul. Barosanul abia se tinea dupa ei.
- Mai incet, ca va pierd! gafaia.
Ei, de unde... Cand sa treaca piata garii, o data s-a uitat codosul la Nicu-Piele.
- Acu!

Au zbughit-o amandoi, unul intr-o parte, altul in cealalta. In urma lor, boierul s-a dumerit greu si-a inceput sa strige:
- Hotii!
Pana sa alerge pagubasul, ia-i de unde nu-s! Se adunasera sergentii, fluierau degeaba. Pungasii s-au urcat fiecare intr-un tramvai si duceau prada.Spre Calea Vacarestilor era un targ inghesuit intre doua strazi murdare, unde se desfaceau lucruri de furat. Acolo nu te intreba nimeni de unde ai camasile de matase sau hainele scumpe de dril. Dughenile gemeau de asemenea marfa. Veneau oamenii saraci sa se intoleasca si luau mai ieftin costumul.

Intrebau, puneau banii pe masa, plecau.
Gheorghe ajunsese mai inainte. Il asteptase pe Nicu la statia de tramvai. Mersera apoi la domnul Goldenberg. Intrara in niste odai mici si intunecoase. Mirosea urat, a resturi rancezite de mancare. In fundul pravaliei era atelierul, o camera inalta, fara geamuri, luminata de becuri galbene, murdarite de muste. La vreo cinci masini de cusut lucrau ucenici palizi, prefacand croiala hainelor.

Schimbau nasturii si le descoseau semnele, nimeni n-ar mai fi cunoscut de unde vin marfurile. Aveai un costum la doua randuri, negustorul il facea sacou, ii rotunjea poalele, mai scotea un buzunar si punea altul pe fata stofei, nu mai semana cu ce adusesesi. Lucrurile treceau in incaperea din fata, plina de umerase pe care atarnau o multime de costume tepene si camasi de diferite culori.

Aici razbea o lumina slaba prin geamul vitrinei incarcate. Si afara, pe trotuarul ingust si plin de hartii, atarna un sir lung de haine, pazit de nevasta negustorului, o femeie grasa si inalta. Aceasta ademenea cumparatorii in pravalie, strigand din toate puterile:
- Ia si te-mbraca! Ia si te-mbraca! Costume de strada, fracuri de inchiriat, costume de inmormantare, pantofi extra, preturi ieftine... Degeaba, domnilor!
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.