Sinteza bacalaureat - romanul realist-obiectiv Ion

Trimis la data: 2014-03-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: sabynaradu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Liviu Rebreanu pentru care "arta inseamna creatie de oameni si de viata", a dat literaturii romane, prin "Ion", primul roman realist-obiectiv modern. Publicat in 1920 dupa o lunga perioada de elaborare, romanul "Ion", considerat de Lovinescu o "epopee mai mare ca natura", prezinta in mod realist imaginea satului ardelean la inceputul secolului XX.
Textul, fiind o scriere epica in proza, cu multiple conflicte si o actiune care se desfasoara pe mai multe planuri si la care participa un numar mare de personaje, poate fi atribuit cu usurinta romanului. Obiectivitatea operei este data de impersonalitatea naratorului, veridicitatea si atitudinea detasata in descriere, naratiunea facandu-se la persoana a treia. Naratorul omniscient si omniprezent, cunoscandu-si personajele, le directioneaza evolutia conform unui destin prestabilit, cunoscand inca de lainceput finalul. Acesta este motivul pentru care in text gasim semne prevestitoare ale sfarsitului fiecarui personaj.

Conceptia autorului despre roman, inteles ca un "corp sferoid", se reflecta artistic in structura circulara a romanului in care domina focalizarea de tip zero. Simetria incipitului cu finalul se realizeaza prin descrierea drumului care intra si iese din satul Pripas, loc al actiunii romanului.Dincolo de obiectivitatea data de perspectiva narativa, o alta caracteristica a romanului este realismul. Pornind de la tema romanului,continuand cu discursul epic, cu prezentarea conflictelor, a relatiilor dintre personaje, a vietii in multitudinea ipostazelor sale, se contureaza caracterul de roman realist.

"Tema pamantului" care dicteaza in lumea satului pozitia sociala si autoritatea morala a oamenilor, devine miza conflictului. Dorinta acerba pentru pamant determina destinul personajului eponim, Ion. Tema secundara a romanului este tema iubirii, strans impletita cu problematica pamantului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.