Sinteza etanului prin cuplarea oxidativa a metanului

Trimis la data: 2011-05-19 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 34 Nota: / 10 Downloads: 4
Autor: Daniel Claudiu Adrian Dimensiune: 210kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Etanul este un gaz incolor, inodor, cu p.t.= -182,1ºC si p.f.= -88,6ºC. Insoteste gazul metan, gazele de sonda. Se intrebuinteaza la obtinerea derivatilor halogenati.Apa este un lichid incolor, inodor, insipid. Este mult raspandita pe pamant in toate cele trei stari de agregare. Are p.t 0ºC si p.f. 100ºC. Densitatea este de 1 g/cmA la 4ºC. In stare inghetata isi creste volumul cu 1/11 din volumul initial. Are cea mai ridicata caldura specifica si actioneaza ca un solvent eficient mai ales cand e fierbinte. Este un lichid indispensabil vietii. Se utilizeaza in toate ramurile industriei in special ca reactiv, solvent si agent termic. Oxid de hidrogen, M 18,01, substanta etalon pentru scala de temperatura Celsius (la presiunea de o atmosfera, 0 ºC este punctul de topire.

Iar 100 ºC punctul de fierbere a apei), unitatea de energie termica (caloria = 4,186 Joule), unitatea de masa (kilogramul). Are presiunea critica 218*105 N/m2, temperatura critica 374ºC. Densitatea apei (1 kg/m3) este maxima la 4ºC. Punctele de fierbere si de topire anormal de ridicate, caldura latenta de topire (334,9 kJ/kg) si de vaporizare (2248 kJ/kg la 100ºC) precum si caldura specifica (4,18 kJ/kg*K) anormal de mari, se datoreaza legaturilor de hidrogen.

Polaritatea sa pronuntata (dipolmoment 0,49 debye, constanta dielectrica 88) ii permite sa dizolve un mare numar de saruri, solvatand ionii. Indispensabila pentru viata, apa acopera 4/5 din suprafata Terrei, dar nu pura ci sarata (apa oceanica). Circuitul apei in natura face posibila viata si pe uscat datorita ploilor, raurilor si fluviilor, precum si hidroenergiei (aurul albastru).

Industria chimica, petroliera si metalurgica sunt mari consumatoare de apa. Apa este singura substanta care are denumiri diferite pentru cele trei stari de agregare: gazoasa (abur), lichida (apa) si solida (gheata).

Acetilena sau etina, este primul termen al alchinelor, cu p.t.= -81,8ºC si p.f.= -84ºC si densitatea d= 0,618 g/cmA la -84ºC.Este un compus gazos, incolor. Prin explozie (care pot aparea spontan sau initiata de o scanteie) se descompune in elemente. Este compusul uzual care produce cea mai fierbinte flacara (aproximativ 3000ºC). Se obtine prin descompunerea termica a metanului sau la reactia carburii de calciu cu apa. Se uilizeaza in suflatorul oxiacetilenic (in suduri).

Hidrogenul este un gaz incolor, inodor, insipid cu p.t.= -257,3ºC si p.f.= -252,8ºC. Se gaseste in cantitati mari in atmosfera stelelor ; in atmosfera se gaseste doar intamplator ca urma. Este de 14,4 ori mai usor decat aerul. Nu este toxic, dar nu intretine viata.

Arde cu flacara albastra si calda. Cand este supus unei presiuni de 500.000 de ori mai mare decat presiunea atmosferica, se transforma in metal solid. In amestec cu oxigenul, in raport de 2 :1 explodeaza la o scanteie.

Se utilizeaza in industria chimica (hidrogenari, sinteze), in industria metalurgica (agent reducator), drept combustibil pentru rachete. Element din grupa I a sistemului periodic cu Z 1; M 2,016; d 0,899 g/l; tcr -239,9 ºC; pcr 12,8 at. Este un gaz incolor si inodor, de 14,4 ori mai usor ca aerul. Este unul din elementele cele mai raspandite in univers.Pe pamant se gaseste combinat cu oxigenul sub forma de apa, ca si in numeroase combinatii organice.

A fost descoperit de T.B. Paracelsius in secolul XVI. Hidrogenul are trei izotopi: doi stabili, protiul si deuteriul si unul radioactiv, tritiul. Hidrogenul in stare nascanda este de fapt un metal care reactioneaza cu un acid, deci reactivitatea mare este a electronilor metalului. Marirea reactivitatii hidrogenului se poate realiza prin descarcari electrice sau prin folosirea de catalizatori (Ni, Pt, Pd) care duc la H atomic.

Reactiile au loc la temperaturi inalte in prezenta unor catalizatori de NiO si Fe2O3, care sunt redusi la metal de H rezultat din reactie. Dioxidul de carbon rezultat se indeparteaza prin absorbtie intr-o solutie alcalina sau in apa la presiune ridicata. H se mai poate obtine din metan prin tratare cu vapori de apa in prezenta nichelului, din carbune prin tratare cu vapori de apa, prin descompunere termica a metanului sau din gaze de cocserie, care contin pana la 40% H2 provenit din descompunerea substantelor organice continute in carbuni.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.