Sinteza proteinelor

Trimis la data: 2006-11-10 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 27 Nota: / 10 Downloads: 1724
Autor: Marina Dimensiune: 1847kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Abilitatea celulelor de a mentine un inalt nivel de ordine intr-un univers haotic depinde de informatia genetica, informatie care este exprimata, mentinuta, replicata si ocazional ameliorata printr-o serie de procese specifice cum ar fi: sinteza ARN si a proteinelor, repararea ADN, replicarea ADN si recombinarea genica. In cadrul acestor procese, informatia dintr-o secventa lineara de nucleotide este transpusa fie intr-un alt lant de nucleotide (ADN sau ARN) fie intr-un lant de aminoacizi (peptid).

Proteinele constituie mai mult de 50% din masa uscata a unei celule iar sinteza lor este esentiala pentru mentinerea statusului celular ca si pentru crestere si dezvoltare. Sinteza proteinelor reprezinta cel mai complex proces biosintetic descris pana la momentul de fata;

aceasta deoarece, la eucariote, procesul de sinteza a proteinelor implica activitatea a 70 proteine ribozomale diferite, a peste 20 de enzime necesare activarii aminoacizilor precursori, a zeci de proteine auxiliare alaturi de factori de initiere, elongare si terminalizare, a aproximativ 100 enzime aditionale pentru procesare finala a diferitelor proteine, a peste 40 de tipuri de ARNt. Circa 300 de macromolecule sunt implicate in cooperarea necesara sintezei proteinelor.

NECESAR DE MATERIALE
Sinteza proteinelor necesita, ca si constructia unei cladiri,
-caramizia care in acest caz sunt reprezentate de aminoacizi
-transportoriia - ARNt specifici
-constructoria- ribozomii
-un plana, aici reprezentat de informatia cuprinsa in ARNm, copiat pe baza codului genetic cuprins in ADN


ARNt, transportorii aminoacizilor care vor constitui viitorul lant peptidic, actioneaza ca si adaptori ce vor transla secventa nucleotidica in secventa proteica.
Molecula de ARNt este o molecula mica, avand circa 70-90 nucleotide. Are o structura specifica, o extremitate posedand sistemul de conectare la secventa codonului de pe ARNm (deci un anticodon) si alta care cuprinde sistemul de conectare la un aminoacid specific.

O a doua functie a ARNt este aceea de a activa un aminoacid (AA) specific, cuplandu-l la capatul carboxi-terminal printr-o legatura de inalta energie; astfel, capatul carboxi-terminal incarcata din punct de vedere energetic va putea sa se cupleze cu regiunea amino-terminala a urmatorului aminoacid adus de un alt ARNt. Activarea este necesara, deoarece un AA neactivat nu va putea fi adaugat unui lant polipeptidic in crestere.Activarea AA necesita energia furnizata de hidroliza ATP.

Structura ARNt (forma desfasurata)Structura ARNt (structura tridimensionala)Ribozomii.Structura. Ribozomii nu pot fi observati in microscopia fotonica.
Ultrastructura. In microscopia electronica au fost descrisi ca si corpusculi elipsoidali cu diametrul mare de 20-25 nm iar cel mic de 15-17 nm.
Din punct de vedere ultrastructural cuprind 2 subunitati:
a´┐ŻaSubunitatea mica la eucariote au un coeficient de sedimentare 40S (30S la procariote)
a´┐ŻaSubunitatea mare la eucariote au un coeficient de sedimentare 60S (50S la procariote)

Subunitatea mica prezinta o proeminenta numita cap, o platforma si o baza sau corp (platforma si baza reprezinta 2/3 din unitate). Intre cap si baza se gaseste o strangulatie.
Subunitatea mare prezinta 3 proeminente din care una centrala numita protuberanta centrala iar celelalte - tulpina si creasta. Intre protuberanta centrala si creasta exista o depresiune si un canal prin care se scurge lantul polipeptidic in reticulul endoplasmatic rugos.
La inceputul si finalul sintezei unui peptid, subunitatile sunt separate.

Ribozomii, structura tridimensionala pe subunitatiSubunitatile ribozomale si componentele lor moleculare
Scuze, n-am mai avut timp sa traduc

Structura moleculara a ribozomilor
Structura chimica a ribozomilor cuprinde molecule de ARN ribozomal (ARNr), proteine bazice, acide si ioni (Mg, K, Ca).
Subunitatea mare este formata din ARNr 5S, ARNr 28S (responsabil de formarea legaturii peptidice; la procariote are 23S) si 49 de proteine.
Subunitatea mica este formata din ARNr 18S si 33 proteine.

Structura tridimensionala a ribozomilor a fost descrisa complet pentru E. coli in august 2000. Astfel s-a constatat ca proteinele din compozitie sunt structuri de asigurare a unitatii si mobilitatii ribozomale, fiind situate mai mult la suprafata ribozomului de unde trimit extensii sinuoase spre interior, unde sunt locatiile de cuplare a ARNt.. Sinteza propriuzisa a peptidului si mai ales formarea legaturii peptidice reprezinta opera aproape exclusiva a ARNr 23S (28S la eucariote). Astfel ribozomul poate fi privit ca o uriasa riboenzima. (asta e de actualitate !)

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.