Sinteza si analiza juridica

Trimis la data: 2005-02-18 Materia: Drept Nivel: Gimnaziu Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 1348
Autor: Costin S Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 560 din 10/11/2000 a fost publicată Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, lege ce cuprinde 17 articole şi o Anexă - Lista cuprinzând clauzele considerate ca fiind abuzive. Actul prevede în dispoziţiile generale că orice contract încheiat între comercianti si consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate. În caz de dubiu asupra interpretării unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate în favoarea consumatorului.

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 560 din 10/11/2000 a fost publicată Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, lege ce cuprinde 17 articole şi o Anexă - Lista cuprinzând clauzele considerate ca fiind abuzive.

Actul prevede în dispoziţiile generale că orice contract încheiat între comercianti si consumatori pentru vânzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fără echivoc, pentru înţelegerea cărora nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate. În caz de dubiu asupra interpretării unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate în favoarea consumatorului.
Legea interzice comercianţilor să stipuleze clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii cuprinzând în Anexă o listă exemplificativă a acestor clauze.
Art. 2 din Legea nr. 193/2000 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 560 din 10/11/2000 defineşte la alineatul (1) noţiunea de consumator - orice persoană fizică sau grupuri de persoane fizice, reprezentate de asociaţii, precum şi orice persoană juridică care achiziţionează şi utilizează sau consumă de la comercianţi produse obţinute pe baza unui contract sau care beneficiază de serviciile acestora -, iar la alineatul (2) noţiunea de comerciant - orice persoană fizică sau juridică ce desfăşoară o activitate comercială autorizată, potrivit legii.
Însă, in Monitorul Oficial, Partea I nr. 52 din 25/01/2002 s-a publicat Legea nr. 65/2002 pentru modificarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori. Legea de modificare a exclus, în primul rând, persoanele juridice din categoria consumatorilor. Aceasta înseamnă că dacă o societate comercială, în calitate de beneficiar, încheie cu o persoană fizică autorizată un contract de prestări servicii, persoana juridică nu beneficiază de protecţia legii nr. 193/2000 în privinţa clauzelor abuzive eventual inserate în contract.
Referitor la calitatea de consumator a persoanei juridice, majoritatea ţărilor occidentale includ în noţiunea de consumator şi persoana juridică. Cred că, deşi prin legea nr. 193/2000 s-a urmărit realizarea unui cadru juridic adecvat protecţiei consumatorului în concordanţă cu reglementarile europene, în noţiunea de consumator nu trebuie inclusă şi persoana juridică. Toate reglementarile româneşti adoptate în scopul protecţiei consumatorului până la intrarea în vigoare a Legii nr. 193/2000, definind consumatorul, excludeau din sfera de aplicare a acestei notiuni persoana juridică. Din moment ce la semnarea unui contract trebuie urmărit să nu existe clauze care să ofere comerciantului posibilitatea de modificare unilaterală a contractului fără un motiv specificat in contract, cred că, cel putin din acest punct, intenţia legiuitorului a fost aceea de a ocroti un consumator-persoană fizică, in raporturile cu un comerciant- persoană fizică sau persoană juridică.
Dacă însă se va introduce persoana juridică in cadrul noţiunii de consumator, legiuitorul va trebui să facă distinctie între acele persoane juridice in al caror obiect de activitate intră activitatea comercială şi persoane juridice fără scop patrimonial, acestea din urmă putând avea calitatea de consumator, din punctul de vedere al Legii nr. 193/2000.
Opiniez că în cazul persoanelor juridice care au calitatea de comercianţi, nu poate fi pusă problema unor clauze abuzive. In raporturile comerciale, cei care au calitatea de comercianţi sunt prezumaţi a avea capacitatea de detectare a clauzelor abuzive, motiv pentru care îsi pot lua singuri masuri de protecţie, chiar prin negocierea contractelor. Spre pildă, intr-un contract, o clauză de impreviziune ar putea avea, faţă de un consumator, caracter abuziv. Cu totul alta este realitatea in raporturile dintre comercianti, mai ales in raporturile internationale, unde o clauza de hardship este regula.
Pe de altă parte, este adevărat şi că o persoana juridică poate fi victima unei clauze abuzive in condiţiile in care isi dovedeşte calitatea de consumator şi nu de comerciant, de exemplu o persoana juridică ce intră in raporturi juridice obişnuite, ca orice persoana fizică (contracte tip cu agenti economici in domeniul telefoniei mobile, distribuţie gaz, electricitate, apă etc, orice contract tip care are ca scop final consumul şi nu constituie un fapt de comerţ).
În situaţia în care persoana juridică ar beneficia de prevederile legii 193/2000, ar putea să apară situaţia nefericită în care persoana juridică se poate prevala de aceste dispozitii care protejează consumatorul, pentru a se pune la adăpost de un alt comerciant concurent, lucru contrar atât Legii nr. 11/1991 privind concurenţa neloială cât şi Legii concurentei nr. 21/1996.
Art. 3 al legii nr. 193/2000 stipula că intră sub incidenţa legii contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, inclusiv certificatele de garanţie, bonurile de comandă, facturile, borderourile sau bonurile de livrare, biletele, tichetele care conţin stipulări sau referiri la condiţii generale prestabilite.
Şi acest articol a fost modificat de legea 65/2002, astfel: Prevederile prezentei legi se aplica si bonurilor de comanda sau bonurilor de livrare, biletelor, tichetelor si altora asemenea care contin stipulari sau referiri la conditii generale prestabilite.
  S-a introdus prin legea 65/2002 şi un alineat (2) al articolului 3 în care de prevede în mod expres că legea nr. 193/2000 nu se aplică clauzele contractuale prevazute în temeiul altor acte normative în vigoare. Cu alte cuvinte, dacă un contract este reglementat de o lege specială, acesta iese complet de sub incidenţa legii nr. 193/2000.
Drepturile şi obligaţiile părţilor contractante sunt prevăzute in capitolul II al legii.
O clauză contractuală care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea însasi sau împreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, în detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ între drepturile si obligatiile părţilor.
O clauză contractuală va fi considerată ca nefiind negociată direct cu consumatorul dacă aceasta a fost stabilită fără a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard sau conditiile generale de vânzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv.
Faptul ca anumite aspecte ale clauzelor contractuale sau numai una dintre clauze a fost negociata direct cu consumatorul nu exclude aplicarea prevederilor prezentei legi pentru restul contractului, în cazul în care o evaluare globala a contractului evidentiaza ca acesta a fost prestabilit unilateral de comerciant. Daca un comerciant pretinde ca o clauza standard a fost negociata direct cu consumatorul, este de datoria lui sa prezinte probe în acest sens.
Lista cuprinsă în anexa care face parte integranta din prezenta lege reda, cu titlu de exemplu, clauzele considerate ca fiind abuzive.

Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care:
dau dreptul comerciantului de a modifica, în mod unilateral,
clauzele contractuale, fara a avea un motiv specificat în contract si acceptat de consumator prin semnarea acestuia;
obligă consumatorul să se supună unor condiţii contractuale
despre care nu a avut posibilitatea reală să ia cunostinţă la data semnării contractului;
obligă consumatorul să îsi îndeplineasca obligatiile contractuale
chiar si în situatiile în care comerciantul nu si le-a îndeplinit pe ale sale;
dau dreptul comerciantului să prelungeasca automat un contract
încheiat pentru o perioada determinata, prin acordul tacit al consumatorului, daca perioada limita la care acesta putea sa îsi exprime optiunea a fost insuficienta;
dau dreptul comerciantului să modifice unilateral, fără acordul
consumatorului, clauzele privind caracteristicile produselor si serviciilor care urmeaza sa fie furnizate sau termenul de livrare a unui produs ori termenul de executare a unui serviciu;
dau dreptul comerciantului să constate unilateral conformitatea
produselor si serviciilor furnizate cu prevederile contractuale;
dau dreptul exclusiv comerciantului să interpreteze clauzele
contractuale;
restrâng sau anulează dreptul consumatorului să pretindă
despagubiri în cazurile în care comerciantul nu îsi îndeplineste ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.