Sistem de management al calitatii

Trimis la data: 2006-05-24 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 36 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Claudia Dimensiune: 142kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Sistem de management al calitatii
Standardizarea este o activitate aflată în relaţie directă cu asigurarea calităţii. Standardele trebuie actualizate periodic pentru a răspunde cerinţelor şi exigenţelor societăţii privind asigurarea calităţii. Standardele care răspund cel mai bine cerinţelor armonizării şi globalizării internaţionale sunt cele elaborate de Organizaţia Internaţională de Standardizare (ISO). La ora actuală, ISO a creat mai multe grupuri de standarde după cum urmează :
Standarde terminologice - reprezentând practic glosare de termeni din domeniul calitologiei (reamintim că EOQ - Organizaţia Europeană pentru Calitate, a editat câteva glosare proprii în acest domeniu, în mai multe limbi, inclusiv în limba română);

Referat despre Sistem de management al calitatii
La ora actuală, ISO a creat mai multe grupuri de standarde după cum urmează :
Standarde terminologice - reprezentând practic glosare de termeni din domeniul calitologiei (reamintim că EOQ - Organizaţia Europeană pentru Calitate, a editat câteva glosare proprii în acest domeniu, în mai multe limbi, inclusiv în limba română);

Standarde generale - dedicate în mod deosebit aspectelor manageriale ale calităţii (cum este celebra serie ISO 9000);

Standarde metodologice - datorită caracterului lor specific, pot fi clasificate în:
- Standarde privind asigurarea metrologică şi colectarea datelor de măsurare;
- Standarde privind verificarea calităţii loturilor de produse (în bucăţi, vrac etc);
- Standarde privind controlul proceselor de fabricaţie;
- Standarde privind metodele statistice (de exemplu, cunoscuta serie ISO
- “Interpretarea statistică a datelor” elaborată de TC 69 - Comitetul Tehnic Nr. 89 al ISO) ;
- Standarde privind fiabilitatea produselor.

Se poate afirma, că această evoluţie spectaculoasă este strâns legată de adoptarea şi de succesul fără precedent pe plan internaţional al normativelor din seria ISO 9000, una dintre cele mai mediatizate serii de normative dintre cele elaborate de către Organizaţia Internaţională de Standardizare (ISO). De mai bine de 50 de ani, ISO a fost motorul care a susţinut industria, comerţul şi tehnologia, totul traducându-se în elaborarea standardelor voluntare.

De la publicarea în 1987 a standardelor ISO 9000, urmată la aproape 10 ani de ISO 14000, standardele ISO referitoare la sistemele de management al calităţii şi de managementul mediului au intrat în afacerile de zi cu zi, în cadrul conducerilor companiilor din întreaga lume. Astăzi, în peste 150 de ţări ale lumii au fost acordate certificate ISO 9000 şi un număr foarte ridicat dintre acestea au adoptat standardele ISO 9000 drept standarde naţionale. “Secretele“ succesului mondial al seriei ISO 9000 se pot descifra urmărind evoluţia în timp a acestora.

Publicarea standardelor din seria ISO 9000 în anul 1987, ca şi a standardului corespunzător de terminologie în domeniul calităţii - ISO 8402, care a permis armonizarea la scară internaţională a acestui domeniu important suscitând, de asemenea, impactul crescând al calităţii ca factor primordial în comerţul internaţional.
Seria ISO 9000 a fost publicată în timp util, pentru a răspunde aşteptărilor crescânde în ceea ce priveşte standardizarea internaţională în sfera calităţii şi generalizarea adoptării programelor de certificare a sistemelor calităţii de către terţi.

Seria ISO 9000 cuprinde un ansamblu complet de concepte şi directive generale aplicabile în conducerea calităţii împreună cu mai multe modele referitoare la condiţiile de asigurare a calităţii.
În cadrul celei de-a doua revizii a standardelor internaţionale din familia ISO 9000 : 2000, s-a avut în vedere asigurarea unei mai bune adaptări la cerinţele diferitelor categorii de utilizatori, astfel încât aceste standarde să devină un instrument eficient pentru creşterea capacităţii concurenţiale a organizaţiilor prin :
- Definirea unui singur model de asigurare externă a calităţii;
- Definirea unui model de asigurare internă a calităţii orientat TQM;
- Structurarea elementelor sistemului calităţii în cadrul ambelor modele potrivit ciclului
PEVA (planifică – execută – verifică - acţionează);
- Orientarea politicii calităţii către îmbunătăţirea continuă a proceselor organizaţiei şi rezultatele acestora, asigurându-se compatibilitatea cu celelalte politici sectoriale ale organizaţiei, în cadrul politicii sale generale;
- Asigurarea unui sistem informaţional eficient, care să permită şi îmbunătăţirea continuă a rezultatelor obţinute;
- Accentul se va pune pe eficacitatea proceselor, în mai mare măsură, decât pe documentarea acestora;
- Facilitarea procesului de autoevaluare a măsurii în care sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de standardele ISO 9000;
- Asigurarea unei compatibilităţi sporite cu standardele ISO 14000 referitoare la managementul de mediu;
- Revizuirea şi îmbunătăţirea calităţii standardelor din familia ISO 9000 a avut în vedere compatibilizarea acestora cu TQM, astfel încât, cele patru standarde de bază pentru implementarea sistemului calităţii sunt :
- ISO 9000 : Sisteme de management al calităţii - Principii fundamentale şi
vocabular;
- ISO 9001 : Sisteme de management al calităţii - Cerinţe;
- ISO 9004 : Sisteme de management al calităţii - Linii directoare pentru îmbunătăţirea performanţei;.
- ISO 19011 : Linii directoare pentru auditarea sistemelor de management al calităţii şi de mediu - Ghid de auditare a sistemelor calităţii; (care a înlocuit standardul ISO 10011)

Standardul ISO 9000:2000 Sisteme de management al calităţii – Principii fundamentale şi vocabular are drept scop stabilirea unui punct de pornire pentru înţelegerea standardelor din această familie, pentru că defineşte terminologia utilizată în cadrul tuturor standardelor din seria ISO 9000;

Standardul ISO 9001 : Sisteme de management al calităţii – Cerinţe este singurul standard care se utilizează pentru certificarea sistemelor de management al calităţii şi constituie baza referenţială pentru evaluarea aptitudinii organizaţiei de a îndeplini cerinţele clientului;
Standardul ISO 9004 : Sisteme de management al calităţii - Linii directoare pentru îmbunătăţirea performanţei are ca scop furnizarea liniilor directoare pentru îmbunătăţirea continuă a sistemului de management al calităţii în beneficiul tuturor părţilor interesate prin creşterea satisfacţiei clientului.

Din prezentarea scopului acestor standarde din familia ISO 9000:2000 rezultă că managementul calităţii totale ocupă poziţia centrală în cadrul strategiei organizaţiei de a realiza produse de calitate.
În plus, trebuie remarcat şi faptul că, în conformitate cu politica Comitetului Tehnic ISO 176, standardele din seria ISO 9000 sunt deosebit de dinamice, ele fiind îmbunătăţite în mai multe rânduri prin revizii succesive. Vechile standarde ISO 9001, 9002 şi 9003 ediţia 1994 au fost retrase treptat, ele fiind înlocuite cu un nou standard internaţional ISO 9001 ediţia 2000. Din titlul acestui standard, s-a scos termenul de “asigurarea calităţii”, care a fost înlocuit cu termenul “sistemul de management al calităţii” pentru a sublinia clar rolul managementului în fundamentarea calităţii, astfel încât organizaţia să demonstreze capabilitatea de satisfacere a cerinţelor clientului.

Standardul ISO 9001 : 2000 arată, într-o nouă accepţiune, că asigurarea calităţii este “parte a managementului calităţii” concentrată pe furnizarea încrederii că cerinţele referitoare la calitate vor fi îndeplinite”.

Perspectivele pe plan naţional şi internaţional privind evoluţia standardelor ISO 9000 din anul 2000 se referă în special la armonizarea şi facilitarea relaţiilor comerciale internaţionale, prin stabilirea gradului de îndeplinire a criteriilor modelului european al TQM, de către standardele internaţionale ISO 9000. Viitorul în asigurarea calităţii în întreprinderile de mobilă moderne va fi raportarea la standardele ISO 9000 : 2000 şi organizarea activităţii întreprinderii în funcţie de prevederile acestor standarde în toate fazele ciclului de viaţă al produsului de mobilă, începând de la marketing şi prospectarea pieţei până la urmărirea produsului la utilizator.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.