Sistem nervos central

Trimis la data: 2003-10-19 Materia: Medicina Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Mircea Marcu Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Locomoţia, senzaţia, gîndirea, vorbirea şi sentimentele se bazează pe structurile complexe ale celulelor nervoase ce formează sistemul nervos central (SNC), care pote fi afectat de o varietate de disfuncţii şi boli.

Identificarea sursei problemei în sistemul nervos este dificilă pentru că bolile şi lezările nervilor într-o parte a sistemului apar ca simtome departe de locul în care se află adevărata problemă.

Cîteva din simtome sînt :
-pierderea simţului tactil
-slăbirea sau dificultatea în locomoţie
-pierderea capacităţii de a vorbi
-tulburări de vedere
-confuzie
-ameţeala, poate şi leşin
-pierderea cunoştinţei
-paralizia sau amorţirea unor părţi ale corpului

Două categorii principele de boli
* probleme ale alimentării cu sînge
* implică infecţii

Întreruperea alimentării cu sînge mai mult de cîteva minute provoacă probleme şi celulele nervoase încep să moară. Dacă în interiorul craniului se deterioreză un vas sanguin, apare o scurgere de sînge ce măreşte presiunea asupra creierului. O arteră ce aduce sînge la creier poate fi blocată de tromboză, sau de un cheag de sînge.

De ex: Aterioscleroza cînd pereţii arterelor se îngustează şi se întăresc
Ateroscleroza cînd se depune grăsime pe interiorul pereţilor arterelor
O altă cauză a congestiei este hemoragia cerebrală – scurgerea de sînge dintr-un vas sanguin deteriorat din cutia craniană. Sîngele poate ţîşni printr-o zonă a peretelui vasului care este prea subţire, asemănător cu un balon (anevrismul).

Congestiile cerebrale sînt provocate de hemoragiile vaselor de sînge din cutia craniană şi de blocările alimentării cu sînge a creierului, care provoacă infarcte ( blocare de arteră, moarte de ţesuturi).

Multe hemoragii sînt provocate de ruperea unui anevrism (o umflătură pe o arteră slăbită). Blocările apar cînd se formează un cheag de sînge (tromb) într-o arteră bolnavă sau o bucată de ţesut din altă parte a corpului transportată prin vase sanguine la creier (embolus) se înţepeneşte şi blochează o arteră din creier.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.