Sistematizarea duce la economii

Trimis la data: 2010-08-05
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 106
Autor: EmilLothar
Dimensiune: 13kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Birocratia mai este bazata pe prelucrari manuale cu zeci de dovezi anexa. Mijloacele IT actuale, in special bazele de date, pot reduce mult atat forta de munca (bugetara) cat si cheltuielile administrative.Caut o fosta colega dupa multi ani. Retin doar adresa, care in mod cert nu sa schimbat. O munca de Sisif daca folosesc cartea de telefon.Pana in epoca IT ne confruntam cu dificultati de acest gen. In cartea de telefon abonatii au fost ordonati alfabetic. In consecinta este usor sa caut un nume oarecare. Daca sunt mai multi cu acelasi nume folosesc o selectie suplimentara, adresa de exemplu. Dar cautarea adresei este practic imposibila.
Totusi, daca ar exista o carte de telefon ordonata pe adrese sau numar de telefon, cautarea ar deveni o jucarie daca elementul de care dispunem este acela de ordonare folosit la redactarea cartii.

Nu acelasi lucru se intampla in zilele noastre cand dispunem de baze de date electronice. Utilizand baza de date a abonatilor telefonici pot gasi usor pe cel cautat, daca dispui numai o parte din informatie, de exemplu adresa. In programele mai vechi (sfarsitul secolului precedent) fiecarei baze de date i se asociau copii diferit ordonate (nume, adresa, nr. telefon) spre a simplifica cautarea.

Astazi exista aparate de cautare foarte eficiente ne mai facand necesare preselectii.De ce toata polologhia de mai sus care, cel putin pentru cei familiarizasi cu IT, este la mintea cocosului?
Pentru simplul fapt ca, deocamdata, dreapta nu stie ce face stanga, in sensul ca majoritatea refuza noul, refuza sa gandeasca logic cu consecinte directe asupra economiei nationale.
Ne plangem ca nu mai sunt paduri. Acestea s-au mutat in arhivele politiei si ale fiscului.

Cum?Chiriasii sunt ordonati alfabetic dupa nume. Indiferent daca proprietarul este acelasi (caz destul de general) ori diferit, la fiecare dosar al chiriasului (la fisc si politie) se adauga TOATE datele de identificare a proprietarului (actul de proprietate, actul de identitate, etc.). Fiscul urmareste exclusivi proprietarii pentru impozitul pe venit datorat. Chiriasii si chiria sunt numai accesorii pentru determinarea impozitului.

Logic este ca baza de date sa fie organizata pe proprietari cu mentionarea o singura data a tuturor datelor de identificare urmand ca chiriasii aferenti lui sa constituie elementul variabil necesar determinarii impozitului. Culmea este ca baza de date folosita astazi, ordonata pe chiriasi si nu proprietari nu necesita absolut nici o modificare. Modificari apar numai in arhiva care va fi descongestionata de tone de hartie inutila si respectiv in conceptia manageriala.

Inteleg ca statul birocratic in care traim nu poate avea incredere in inregistrarile electronice. Sunt necesare si acte doveditoare, mai mult ca sa acopere nepriceperea si fuga de raspundere.
Dar este normal ca pentru blocul X cu 200 apartamente apartinand proprietarului Y sa existe 500 de dosare cuprinzand fiecare, in afara actelor de stare civila ale chiriasului (sot, sotie, copii, parinti, etc.) si actele de stare si proprietate ale unicului proprietar?
Pe vremuri se purta o carte de imobil in care erau trecuti toti locatarii inclusiv cei flotanti.

Este asa de greu ca onorabili functionari ai politiei sa reintroduca in evidentele lor in format electronic aceste foste carti de imobil? Chiar daca o lege absurda cere pastrarea in copie xerox a tuturor actelor mentionate, va fi suficient un exemplar si nu sute ca in prezent.

Relatia chirias-proprietar a fost luata drept exemplu. Sistematizarea ei reduce la jumatate salariatii bugetari si la sfert cheltuielile de birou. Merita a fi luat in seama.Dar nu este de loc unica.

In toate evidentele, de exemplu inmatricularile auto sau a bovinelor, evidenta fermelor sau a intreprinderilor industriale, comerciale si multe altele, sistematizarea si crearea de baze electronice poate duce, nu la reducerea birocratiei care este, inaintea frunzei compilate, emblema tarii, ci la economii masive care pot deveni disponibile pentru clientii politici. Si in Germania este birocratie, dar o fac masinile si nu functionarii sau petitionarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.