Sisteme cu Micro Procesor

Trimis la data: 2013-01-03
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 8.79 / 10
Downloads: 0
Autor: andrei20029
Dimensiune: 693kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Unitatea centrala coordoneaza transferul informatiei intre toate celelalte terminale conectate la MICROBUS. Intregul program de automatizare se inregistreaza in memoria care poate fi citita si scrisa, denumita RAM.Operatorul poate intreveni in functionarea sistemului prin intermediul unei tastaturi de tip claviatura, iar rezultatele care se obtin pot fi afisate pe un displaz cu diode LED.
Procesul se conecteaza la o magistrala numai dupa ce a fost dotat cu elemente de automatizare. Toate aceste terminale utilizeaza cate un circuit la magistrala, deoarece nu sunt elemente compatibile cu unitatea centrala.In schema bloc pot fi identificate 5 subsisteme: unitatea centrala de prelucrare (UCP), memoria (M), porturile de intrare+iesire (PI/E), perifericile informatice (PI) si perifericile dedicate (PD).
Informatiile utilizate in cadrul procesului de automatizare sunt preluate prin intermediul traductoarelor de nivel, prezente in fiecare bazin.
Traductorul realizeaza o prima etapa a unui proces de masurare si anume obtinerea informatiei primare referitoare la o anumita marime fzica (in acest caz, nivelul apei din bazine).Porturile (PI/E) au rolul de a asigura comunicatia sistemului cu exteriorul. Prin intermediul acestora se asigura conectarea celor doua subsistemeS periferice informatice si dedicate.

Perifericele informatice (PI) sunt reprezentate prin tastatura, display (fie cu tub catoc, fie cu celule de afisaj numeric sau alfanumeric cu LED sau LCD), cititoare/perforatoare de banda, etc.Perifericele dedicate (PD) sunt destinate conectarii la proces a sistemelor cu microprocesor. Acestea sunte reprezentate prin interfete de intrare si interfete de iesire (analogice sau numerice).

2.1 Unitatea centrala a sistemului
Unitatea centrala de prelucrare a sistemelor cu microprocesor gestioneaza functionarea intregului sistem. Din definirea unanim acceptata a microprocesorului, ca si circuit care implementeaza functiile unitatii centrale, rezulta ca elementul de baza al UC il reprezinta microprocesorul. Pe langa microprocesor, UC mai contine si o serie de circuite auxiliare care asigura initializarea, amplificarea si sincronizarea functionarii sistemului. Pe baza celor mentionate, schema bloc a UC poate fi reprezentata conform figurii 4.

Microprocesorul genereaza magistrala unica cu cele 3 componente : BD (bus-ul de date), BA (bus-ul de adrese) si BC (bus-ul de comenzi). Numarul de linii fizice care intra in componenta celor trei magistrale depinde de tipul microprocesorului.La magistrala unica se vor conecta toate celelalte subsisteme (memorie, subsistemele de I/E etc.). Toate liniile de semnal ale magistralei unice generate de microprocesor, ce functioneaza ca iesiri pot comanda o singura sarcina TTL.

In cazul in care structura sistemelor cu microprocesor este realizata astfel incat pot apare la un moment dat mai multe sarcini TTL este necesar ca semnalele acestei magistrale sa fie amplificate. Pentru magistrala de date (BD) se va utiliza un amplificator ABD (amplificator bus-date) care trebuie sa fie bidirectional si cu 3 stari (TSL). Acesta va avea aceleasi dimensiuni ca si dimensiunea magistralei de date. La iesirea acesteia va rezulta magistrala de date a microsistemului amplificata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.