Sisteme de actionare electrica

Trimis la data: 2014-05-05
Materia: Fizica
Nivel: Liceu
Pagini: 25
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: STAN CONSTANTA LILIANA
Dimensiune: 300kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Se numeste sistem de actionare electrica ansamblul de dispozitive care transforma energia electrica in energie mecanica si care asigura controlul pe cale electrica a energiei mecanice astfel obtinute.
Scopul sistemelor de actionare electrica il reprezinta punerea in miscare a unei masini de lucru ( mecanism, masina-unealta, dispozitiv mecanic) in conformitate cu cerintele procesului tehnologic.
Un sistem de actionare este formata din urmatoarele parti componente:
- masina de lucru, sau masina care este actionata;
- motoru electric, pentru actionarea masinii de lucru;
- organul de transmisie, care face legatura intre motor si masina de lucru si are rolul
de a modifica felul miscarii (translatie, rotatie, miscare continua ori intermitenta),
sensul/directia acesteia, viteza etc.
ML- masina de lucru. Masina de lucru primeste de la motor energia necesara pentru a invinge toate fortele ce apar in timpul procesului de lucru, respectiv a fortelor rezistente statice Fs si a fortelor rezistente dinamice Fd.
Fortele rezistente statice sunt constituite din forte utile si din forte de frecare.
Fortele rezistente dinamice apar datorita inertiei pieselor in miscare din intregul sistem de actionare; deci, ele apar numai pe durata variatiilor de viteza (porniri, opriri, franari, accelerari).

In cazul actionarilor cu miscare liniara, motorul poate pune in miscare o masina de lucru daca dezvolta o forta F egala cu suma tuturor fortelor rezistente, statice si dinamice: T - Mecanismul de trasmisie - are rolul de a transfera energia mecanica primita la intrare spre masina de lucru, putand schimba sau nu parametrii acesteia: felul miscarii (rotatie,translatie, continua, discontinua), sensul miscarii, valoarea parametrilor (reducere, multiplicare);
O caracteristica a actionarilor electrice rezulta din interdependenta componentelor actionarilor electrice si din interdependenta functionala si structurala a partii electice cu cea mecanica.

Dezvoltarea actionarilor electrice a dus la actionarea individuala, la desfiintarea numeroaselor transmisii exterioare dintr-o sectie industriala.
Partea mecanica pune in prezent conditii tot mai pretentioase pentru partea electrica (reglarea si varierea turatiei permise). Astfel, partea electrica se dezvolta pentru a satisface cerinte, (functionarea corelata a masinii electrice, interdependenta mai multor masini electrice, automatizare).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.