Sisteme de actionare electrica

Trimis la data: 2014-05-06
Materia: Fizica
Nivel: Liceu
Pagini: 25
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: stan_constanta.liliana
Dimensiune: 305kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Se numeste sistem de actionare electrica ansamblul de dispozitive care transforma energia electrica in energie mecanica si care asigura controlul pe cale electrica a energiei mecanice astfel obtinute.Scopul sistemelor de actionare electrica il reprezinta punerea in miscare a unei masini de lucru ( mecanism, masina-unealta, dispozitiv mecanic) in conformitate cu cerintele procesului tehnologic.
Un sistem de actionare este formata din urmatoarele parti componente:
-masina de lucru, sau masina care este actionata;
-motoru electric, pentru actionarea masinii de lucru;
-organul de transmisie, care face legatura intre motor si masina de lucru si are rolul ,de a modifica felul miscarii (translatie, rotatie, miscare continua ori intermitenta),sensul/directia acesteia, viteza etc.

ME- motorul electric de antrenare, de toate elementele aferente, care transforma energia electrica in energie mecanica.
In functie de motorul folosit pentru actionarea unei masini de lucru, se pot distinge urmatoarele tipuri de actionari:
- actionari electrice;
- actionari hidraulice;
- actionari pneumatice.

ML- masina de lucru. Masina de lucru primeste de la motor energia necesara pentru a invinge toate fortele ce apar in timpul procesului de lucru, respectiv a fortelor rezistente statice Fs si a fortelor rezistente dinamice Fd.Fortele rezistente statice sunt constituite din forte utile si din forte de frecare.Fortele rezistente dinamice apar datorita inertiei pieselor in miscare din intregul sistem de actionare; deci, ele apar numai pe durata variatiilor de viteza (porniri, opriri, franari, accelerari).

1.2. Rolul sistemului de actionare electrica in ansamblul tehnic din care face parte

O caracteristica a actionarilor electrice rezulta din interdependenta componentelor actionarilor electrice si din interdependenta functionala si structurala a partii electice cu cea mecanica.
Dezvoltarea actionarilor electrice a dus la actionarea individuala, la desfiintarea numeroaselor transmisii exterioare dintr-o sectie industriala.
Partea mecanica pune in prezent conditii tot mai pretentioase pentru partea electrica (reglarea si varierea turatiei permise). Astfel, partea electrica se dezvolta pentru a satisface cerinte, (functionarea corelata a masinii electrice, interdependenta mai multor masini electrice, automatizare).

Avantajele actionarilor electrice:
-transportul simplu al energiei electrice pe distante mari si la puteri foarte mari;
-dispunem de o gama de masini electrice cu puteri si turatii mult diferite;

-masinile electrice ofera posibilitatea modificarii turatiei, porniri, franari, reversari, in cele mai bune conditii, corelarea miscarii masinilor de lucru ale aceleiasi instalatii productive;
-functionare economica si recuperarea energiei;
-ofera posibilitatile cele mai bune de automatizare;
-ofera posibilitatile dispunerii utilajelor in fluxul tehnologic.

Din punct de vedere constructiv, S.A.E. se impart in:
a) S.A.E. cu constructie compacta
b) S.A.E. cu constructie modulara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.