Sisteme de aliaje neferoase

Trimis la data: 2015-05-04 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 38 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adina_D Dimensiune: 1736kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Aluminiul datorita activitatii sale chimice mari, se gaseste in natura numai sub forma de compusi. Impreuna cu oxigenul si siliciul formeaza 82,58% din scoarta terestra, fiind concentrat in special in apropierea suprafetei sale.
Aluminiul se extrage in prezent prin electroliza aluminei dizolvata in criolita topita. Alumina in calitate de materie prima pentru diferite domenii ale tehnicii si in special pentru electroliza trebuie sa indeplineasca o serie de conditii care vor fi luate in considerare la adaptarea tehnologiilor pentru extragerea ei.

Procedeele utilizate la extragerea aluminiului din minereuri sunt grupate in patru mari categorii: alcaline, acide, combinate si electrotermice. Numarul mare de procedee studiate pentru obtinerea aluminei si varietatea lor se explica in primul rand prin existenta diferitelor tipuri de minereuri si in al doilea rand prin continutul mai mare sau mai mic de impuritati de o anumita categorie.
Principalele proprietati fizico-mecanice ale aluminiului elementar sunt: numar atomic 13, masa atomica 26,9815.

In stratul exterior al atomului se gasesc trei electroni de valenta doi pe orbitalul 3s si unul pe orbitalul 3p care este mai slab legat de atomii de aluminiu.
Aluminiul cristalizeaza in sistemul cubic cu fete centrate, cu urmatoarele caracteristici principale:
• raza atomica 1,4286A;
• raza ionica 0,8598A;
• distanta interatomica 2,8630A.

Pentru aluminiu s-a stabilit existenta a trei izotopi radioactivi cu numerele de masa 26,28 si 29 cu perioadele de injumatatire 2,3 min. si 6,7 min. Densitatea aluminiului solid cat si al celui topit scade odata cu cresterea gradului de puritate, fiind de 2,705 g/cm3 la 200C pentru aluminiu 99,5%. Aluminiul fierbe la temperatura de 2056AsC, se topeste la 660,240AsC, iar tensiunea de vapori se poate calcula cu relatia: log p= -141,90/T+8,98 Rezistivitatea aluminiului foarte pur (99,999%) in stare recoapta este de 2,63 la 20AsC; ea scade in prezenta elementelor insotitoare care distorsioneaza reteaua cristalina si franeaza deplasarea electronilor.

Cele mai importante proprietati tehnologice ale aluminiului sunt:
In sistemul periodic al elementelor aluminiul se gaseste sub Bor, datorita acestui fapt proprietatile sale mecanice sunt mai net exprimate iar in ce priveste activitatea chimica, aluminiul este mai putin activ decat borul. Este caracteristica proprietatea aluminiului de a forma oxizi amfoteri in timp ce borul formeaza numai oxizi acizi.
Aluminiul, avand afinitate mare fata de oxigen in aer, chiar la temperatura obisnuita, se acopera cu usurinta cu un strat de oxid, care protejeaza metalul de o oxidare ulterioara.

Procesul de oxidare a aluminiului se intensifica cu cresterea temperaturii si depinde de natura si concentratia elementelor insotitoare. Aluminiul reduce majoritatea oxizilor metalici, se combina energic cu halogenii iar la temperatura inalta se combina cu sulful, azotul, carbonul, fosforul. In intervalul de temperatura 0...100AsC, apa nu ataca aluminiul, are loc numai la cresterea grosimii stratului de oxid. Deasupra stratului natural de alumina anhidra se formeaza un strat de Al2O3 H.2O cristalizat.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.