Sisteme de asolamente

Trimis la data: 2015-07-20
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_T
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin asolament se intelege repartitia diferitelor culturi pe sole, intr-o exploratie agricola iar succesiunea lor in timp si in ciclul stabilit se numeste rotatie.
Asolamentele pot fi clasificate din mai multe puncte de vedere, cum ar fi: dupa numarul de sole, dupa structura culturilor si locul lor in exploratie, dupa productia principala (culturi pentru boabe, furajere, tehnice, legumicole etc). Niciunul din criteriile prezentate mai sus nu este riguror, multe grupe de asolamente avand caractere comune. Consideram mai potrivita clasificarea care are la baza structura culturilor ca un criteriu principal.
Asolamente furajere sunt asolamentele care cuprind plante din grupe diferite de culturi, cum ar fi asomente cu culturi de camp si legumicole, al asolamentelor cu culturi de camp si furaje tc. Au o raspandire destul de mare, deoarece raspund unor cerinte economice permanente ale pietei. In cazul acestor asolamente, datorita diferentelor agrobiologice dintre plantele care se cultiva, precum si numarului mai mare de plante, este usurata gasirea de premergatoare mai potrivite fiecarei culturi, comparativ cu asolamentele specializate.

Exemplu de rotatie de culturi pentru un astfel de asolament:
1. leguminoase pentru boabe + plante tehnice;
2. cereale de toamna;
3. cereale de toamna (orz) cultura 1 + plante legumicole (cultura a 2-a);
4. porumb boabe + porumb siloz.
Asolamente legumicole: Pentru realizarea unor astfel de asolamente trebuie avute in vedere cateva considerente:
Culturile legumicole, fiind mari consumatoare de apa, aceste asolamente se amplaseaza in apropierea surselor de apa;

Solurile cele mai potrivite sunt cele lutoase, luto-nisipoase, afanate, profunde;
Asolamentele legumicole sunt intensive si, in mod frecvent, cuprind culturi succesive;
Daca este posibil, asolamentele legumicole sa cuprinda in structura si plante perene chiar si numai ca sola saritoare;
In fiecare exploatatie agricola este obligatorie existenta unui registru al asolamentului care sa cuprinda: data si indicii de calitate ai lucrarilor solului; felul si dozele de ingrasaminte si pesticide aplicate; lucrarile de ingrijire.

Acestea servesc la justificarea productiilor obtinute in fiecare an, la stabilirea cauzelor unor greseli, evitarea repetarilor, la unele modificari in tehnologie, in mod diferentiat pe sole si parcele.
Aceasta evidenta este importanta pentru toti cei care conduc un proces de productie, intrucat nu pot fi memorate toate datele cuprinse intr-un astfel de registru.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.