Sisteme de operare

Trimis la data: 2013-08-05
Materia: Informatica
Nivel: Liceu
Pagini: 24
Nota: 8.33 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Exista doua categorii de software distincte: software de aplicatii (application software ) si software de sistem (system software).
Software-ul de aplicatii contine programele care efectueaza anumite activitati particulare specifice beneficiarului ( end user-ului ).
Spre deosebire de software-ul de aplicatii, software-ul de sistem efectueaza acele activitati care sunt comune sistemelor de calcul in general.Clasa software-ului de sistem se imparte in doua categorii: sistemul de operare propriu-zis si module software numite software utilitar. Intr-un anumit sens, software-ul utilitar consta in unitati de software care extind caracteristicile sistemului de operare ( abilitatea de formatare a unui disc sau de copiere a unui fisier).
Primele masini de calcul utilizau un sistem de operare dominant, numit: Control Program Microcomputer - CP/M ce functiona pe un microprocesor de 8 biti. Cum IBM intentiona sa construiasca sisteme de calcul mai performante ce urmau sa utilizeze un microprocesor de 16 biti, era nevoie de un sisistem de operare mult mai performant, bazandu-se pe experienta si popularitetea masinilor CP/M. Cu toate ca IBM preconiza sa instaleze pe noile echipamente un sistem de operare CP/M mai evoluat, nu au reusit sa perfectioneze vechiul sistem si au fost nevoiti sa predea aceasta sarcina firmei Microsoft care dorea sa participe la acest proiect si sa scrie un sistem de operare.

Dupa ce firma Microsoft a primit aceasta insarcinare, bucuria lor a fost scurta pentru acestia nu mai dezvoltasera pana atunci un sistem de operare, asa ca au fost cuprinsi de o oarecare stare de panica. Solutia gasita a fost contactarea unui tanar din Seattle - care isi construise singur un PC si nu mai asteptase aparitia noului sistem de operare, scriindu-l de unul singur. Sistemul creat se numea QDOS - Quick and Dirty Operating System. Cei de la Microsoft l-au preluat si perfectionat, numindu-l MS-DOS - Microsoft Disk Operating System. Cerintele minime de instalare ale acestui sistem de operare erau: procesor compatibil 8086 si 128KB memorie interna (RAM). Utilizarea acestui sistem de operare era insa greoaie si putin accesila utilizatorului de rand, care renunta la incercarea de a utiliza computerul din start.

NORTON COMMANDER -
Pentru a rezolva aceasta problemaIa, s-a incercat crearea unei interfete intre operator si masina, care sa-i permita utilizatorului un dialog accesibil, usurand astfel lucrul cu computerul. Una dintre primele interfete aparute in acest scop, a fost cea creata de profesorul american Peter Norton si a fost numita: Norton Commander. Programul Norton Commander este un program utilitar de interfata intre operator si sistemul de operare DOS. El permite gestionarea fisierelor si a directoarelor intr-un mod mult mai usor, facilitand copierea, stergerea, redenumirea, mutarea lor automat, fara a fi necesara retinerea comenzilor uzuale din MS-DOS. Programul afiseaza doua ferestre si un cursor activ in una dintre cele doua ferestre, fereastra in care este afisat cursorul se numeste fereastra activa. Alte elemente interfetei sunt
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.