Sisteme de televiziune alb-negru

Trimis la data: 2015-06-29
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Paul_S
Dimensiune: 105kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In capitolul 1 s-a aratat necesitatea transformarii imaginii, reprezentata de vectorul B(x,y,t), in semnal de timp s(t). Vom privi acest proces de transformare ca un proces de discretizare a functiei tridimensionale B, care poate fi o imagine monocroma, alb-negru sau una dintre componentele primare ale imaginii color. Discretizarea este temporala si spatiala. Intr-o prima discretizare, cea temporala, se transforma functia B(x,y,t) intr-o succesiune de imagini statice numite cadre, care pot fi transmise secvential. Dupa discretizarea temporala, in care am descompus imaginea in cadre, putem efectua o a doua discretizare a fiecarui cadru pe o retea de puncte ce definesc elementele de imagine.
In mod practic, procesul celei de-a doua discretizari are loc in doua etape succesive, corespunzatoare celor doua dimensiuni (x, y).In televiziunea analogica se prefera descompunerea doar dupa axa y, pe linii, pentru axa x folosindu-se un semnal de timp analogic. In televiziunea digitala se esantioneaza semnalul analogic, deci se folosesc valori discrete pe ambele dimensiuni x, y.

Pentru o functie de imagine limitata in banda, cu alte cuvinte pentru o imagine cu spectru de frecvente spatiale limitat, adica avand detalii ce nu pot fi oricat de mici, este suficienta cunoasterea valorilor pe care le ia luminanta intr-un numar de puncte distribuite pe o retea suficient de deasa, pentru ca din aceste valori sa putem reconstitui (in mod exact) imaginea originala. Se poate arata ca frecventa maxima existenta in semnalul obtinut prin discretizarea imaginii in elemente de imagine si transmiterea secventiala a acestora este , unde Tc este intervalul de timp alocat transmiterii unui cadru compus din Nx elemente de imagine orizontala si Ny linii.

Pentru o imagine de dimensiune H pe axa x si V pe axa y, rezulta Nx=HW1 si Ny=VW2, unde W1 si W2 sunt frecvente spatiale, adica inversul distantei intre doua puncte succesive pe orizontala, respectiv pe verticala (intre doua linii succesive).2.1.2. Frecventa cadrelor si numarul de liniiIn stabilirea valorii frecventei cadrelor fc trebuie sa se tina seama de caracteristicile destinatarului informatiei.

Frecventa fc nu ar trebui sa depaseasca frecventa fm de perceptie a miscarilor, si in acelasi timp trebuie sa depaseasca valoarea critica de fuziune. Necesitatea de a elimina zgomotele de interferenta datorate retelei de alimentare cu energie electrica, a dus la adoptarea fc=fretea=50Hz la noi (sau fc=60Hz in SUA). In timpul unui cadru Tc=1/fc trebuiesc transmise toate liniile ce compun imaginea. Notand cu Z numarul de linii in care este descompusa imaginea, rezulta timpul disponibil pentru transmiterea unei linii TH=Tc/Z, respectiv frecventa liniilor fH=Zfc.

Numarul de linii Z se determina din rezolutia necesara pentru redarea detaliilor in conditiile in care observatorul priveste imaginea de pe ecranul TV la distanta minima (pentru a observa detaliile), insa fara a fi necesara urmarirea diferitelor regiuni prin miscarea capului. Aceasta impune un unghi total de vedere pe verticala i�A=(10...14)º, echivalent cu distanta L =(4...6)h, unde h este inaltimea imaginii. Rezulta linii, unde i�S=1`=1/60˚ este unghiul minim format de doua detalii la limita de perceptie. Valoarea standardizata aleasa si in functie de realizarea practica a sincrogeneratorului este la noi de Z=625 linii=54.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.