Sisteme nanocompozite pentru eliberarea controlata a unor substante biologic active

Trimis la data: 2013-06-03
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 38
Nota: 9.21 / 10
Downloads: 0
Autor: rosu
Dimensiune: 670kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Metalele, ceramica, polimerii sau chear materialele de origine biologica, au putut fi utilizate in medicina pe un domeniu foarte important de cercetare, din ultimile decenii.Oamenii de stiinta au facut mari descoperiri in domeniul productiei de organe artificiale si tesuturi, cum ar fi protezele dentare si ortopedice, venele artificiale si valve cardiace, lentile de contact, sisteme de diagnosticare, etc.
La sfarsitul secolului al XX, au aparut primele discutii despre perspectivele de utilizare a biotehnologiilor in medicina si farmacie. Aceste perspective sunt imbunatatite cu produse microbiologice si materiale noi cum sunt polimerii pentru industria farmaceutica. Acum, in secolul XXI, suntem mult mai entuziasmati de perspectivele de nanotehnologii pentru viata noastra si a mediului.

Nanotehnologia s-a unit cu biotehnologia, in urma careia s-a format nanobiotehnologia si nanobiomedicina. Aceste noi discipline stiintifice, in opinia generala, pot schimba fata civilizatiei noastre in acest secol. Un aspect important in nanotehnologie, este reprezentat de faptul ca in zilele noastre ne confruntam cu un fenomen nou si anume, trecerea de la compusi la nanostate, care sufera modificari dramatice asupra caracteristicilor , cum ar fi modificari electrice, magnetice, optice, mecanice, biologice si asa mai departe.

Acest fenomen a perms crearea de noi materiale functionale cu proprietati unice, deosebite. Dezvoltarea de tehnologii complet noi si inovatoare, nanomateriale si nanosisteme cu exceptionale proprietati functionale, va conduce la o noua generatie de produse care vor imbunatati calitatea vietii si a mediului in urmatorii ani. Exista numeroase produse de nanomateriale de inalta calitate, inclusiv biomateriale biocompatibile, biodispozitive antimicrobiene, instrumente chirurgicale, implanturi, dispozitive optice si nu in ultimul rand si nanosisteme si nanocarriers.

Una dintre cele mai importante aplicatii ale nanomedicinei (asa numitele nanoterapii) reprezinta utilizarea medicamentelor sau a aditivilor, la nivelul organelor si tesuturilor, care cu ajutorul nanoparticulelor speciale si nanocapsulelor, duc la vindecarea unor boli umane.

Datorita caracteristicilor lor unice, nanosistemele sporesc performantele medicamentelor, prin imbunatatirea solubilitatii si a biodisponibilitatii acestora, prin cresterea stabilitatii acestora in vitro, prin cresterea concentratiilor ridicate de bioactivi din compartimentele celulare si din celulele tinta, in scopul de a castiga eficienta terapeutica. Sistemele nanocarrier folosite in medicina, sunt alcatuite din molecule de lipide, agenti tensioactivi si polimeri, din aceste sisteme putem aminti dendrimers care este special proiectat pentru a fi operator drug-delivery.

Nanotuburile si nanostructurile pe baza de carbon sunt utilizate ca nanosisteme pentru transportul de medicamente. Cu toate acestea, putem spune ca studiile toxicologice sunt necesare ca urmare a reactivitatii chimice ridicate de nanostructure de carbon si ca urmare a dimensiunii lor mici. Eforturilor de cercetare intr-un astfel de domeniu complex, necesita abordare mai multor discilpini care acopera fizica, chimia, biologia, stiinta materialelor si tehnologiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.