Sisteme polidisperse

Trimis la data: 2012-11-27 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ceana Dimensiune: 390kb Voturi: Tipul fisierelor: pptx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Reologia este o ramura a fizicii al carei obiect de studiu il constituie curgerea lenta si deformarea in timp a corpurilor solide sub actiunea fortelor exercitate asupra lor.Reologia este o ramura a mecanicii care se ocupa cu studiul curgerii lichidelor si al deformatiilor corpurilor plastice.Reologia este stiinta ce studiaza interdependenta intre solicitarile mecanice, raspunsul corpurilor si proprietatile acestora.

Dezvoltarea noilor clase de medicamente cu suport polimeric impune cunoasterea cat mai amanuntita a tuturor componentelor constituente ale produsului farmaceutic.Este necesara si cunoasterea interactiunilor chimice si fizice dintre aceste componente, atat in momentul producerii cat si prin evolutia in timp a acestora in timpul utilizarii.

Pentru aceasta sunt analizate unele proprietati fizice ale unor geluri ce inglobeaza in matricea lor un component activ, prin metode reologice.
Polimerii folositi sunt PEO -polioxietilena, cu doua mase moleculare diferite si carbopolul- acidul poliacrilic. Substanta activa medicamentoasa este clotrimazolul- 1-2-clorfenildifenil-1H-imidazol.Produsul final farmaceutic este un antimicotic local ce se aplica pe piele sau mucoase, iar substanta activa trebuie sa fie eliberata controlat.Analizele sunt facute pe geluri polimerice.

Un gel, in general, este format prin interconetarea lanturilor polimerice intre ele, prin intermediul nodurilor sau punctelor de reticulare si are o durata de viata apreciabila.Interconectarea lanturilor se poate realiza prin procese fizice sau chimice si proprietatile finale ale retelei astfel obtinute, depind in mod esential de modul de realizare si de natura acestor puncte de reticulare.

Gelurile pot fi:
- gelurile temporare
- gelurile covalente (geluri chimice)
- gelurile fizice
- geluri de interes farmaceutic.

Pentru aplicatiile din domeniul medicinii, unele proprietati ale acestor produse sunt de mare importanta, respectiv: flexibilitatea si cedarea controlata.Aceste proprietati trebuie investigate la temperaturi standard a corpului uman, precum si la limitele de temperatura suportate de celulele vii din diferite tesuturi.
Este important studierea acestor sisteme in conditiile unor socuri termice si solicitari mecanice.Descrierea cantitativa a acestor proprietati se bazeaza pe masurarea unor parametrii reologici, printre care vascozitatea joaca un rol important.

S-a urmarit comportamentul vascozitatii unor geluri apoase de PEO netratate termic, in functie de temperatura si de concentratia polimerului.In urma analizei datelor experimentale rezulta ca fluidul trece de la comportamentul non-newtonian pentru concentratia de 3%, la comportament newtonian pentru concentratia de 5% si temperatura de 55ยบ.

Atat temperatura, cat si concentratia afecteaza valoarea vascozitatii gelului, dar influenta concentratiei este dominanta.Cresterea concentratiei faciliteaza aparitia de conexiuni intre lanturi si extinderea fazei de gel la domenii mai mari in proba.

Tratarea termica s-a efectuat prin imersia in azot lichid, apoi proba a fost lasata 24 ore sa revina la temperatura initiala.Procesele de tratare termica au fost efectuate pe geluri apoase ale: PEO 750 si carbopol.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.