Sisteme radio

Trimis la data: 2013-09-24 Materia: Jurnalism Nivel: Liceu Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 40kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
5.1. Reglementari privind sistemele radio adaptive in gama undelor scurte (HF)
In ciuda capacitatilor de transfer relativ reduse comparativ cu alte sisteme, comunicatiile radio in gama undelor scurte continua sa aiba o raspandire mare, atat in domenii devenite acum "clasice" - emisiuni posturi radio, comunicatii maritime, cat si in domenii relativ noi - comunicatii fixe si mobile pentru un numar important de utilizatori specifici - servicii militare, de ambasada, servicii speciale.
Pentru a asigura buna functionare a acestora, ITU (International Telecommunication Union) a emis un set de reglementari.

Pana in anul 1995 acestea prevedeau ca fiecare utilizator sa inainteze o cerere de frecventa la biroul de radiocomunicatii ITU - RB (ITU Radiocommunication Bureau). Dupa examinarea bazei de date si a compatibilitatii cu frecventele aflate deja in uz, ITU - RB aloca frecventa (frecventele), inscriind-o in acelasi timp intr-un catalog international - MIFR (Master International Frequency Register).
Tinand cont de caracterul variabil, dependent de ionosfera, al comunicatiilor radio HF, acest proces de cerere-alocare de frecvente s-a dovedit a fi greoi si ineficient. Aceasta deoarece modul in care se modifica frecventele optime de utilizare depinde de locatia statiilor, anotimp, momentul din zi, activitatea solara etc., lucru care conduce la necesitatea de a utiliza cu totul alte frecvente decat cele alocate (aprobate) de ITU - RB.

Avand in vedere cele de mai sus, in 1995, cu ocazia Conferintei Mondiale de Radiocomunicatii ITU - WRC-95 (ITU World Radiocommunication Conference) s-a pus problema simplificarii sistemului de alocare a frecventelor HF.Acest lucru a fost determinat si de dezvoltarile tehnologiilor de realizare a sistemelor radio HF moderne, capabile sa exploateze spectrul frecventelor HF intr-un mod inteligent, prin alegerea frecventelor optime de propagare si evitarea celor utilizate de alte statii. Astfel, in octombrie 1996, Grupul de studiu a adoptat un set nou de recomandari - "Sisteme MF/HF adaptive".

Aceste recomandari au ridicat, pentru prima oara in cadrul ITU, aspecte tehnice si operationale specifice sistemelor radio adaptive in gama undelor scurte: "controlul automat al sistemelor si retelelor radio"; "implicatiile tehnice si operationale ale utilizarii unor subbenzi din spectrul de frecvente de catre sisteme adaptive HF"; "utilizarea comunicatiilor adaptive cu spectru imprastiat".Prima recomandare ITU in acest domeniu - ITU-R.F.1110 - se referea la "Sisteme radio adaptive cu frecvente mai mici de 30 MHz" si mentiona cerintele de baza impuse unui sistem radio adaptiv, modul de selectie a frecventelor etc.
Alte recomandari in domeniu, care au fost elaborate ulterior, sunt:

"Managementul frecventelor pentru un sistem radio adaptiv, utilizand sondare oblica - FM-CW" (ITU-1997 - SG9 Meeting)"."Capacitatea de trafic a sistemelor radio controlate automat si a retelelor radio HF utilizate in servicii stationare" (ITU-R.F.1192)."Utilizarea sistemelor de comunicatii radio adaptive cu spectru imprastiat in banda HF, de catre servicii stationare".In urma acestor studii s-a ajuns la concluzia ca vechile reglementari (RRS-4.1) care limitau pana la interzicere utilizarea sistemelor adaptive trebuie inlocuite, impreuna cu modalitatile de alocare a frecventelor.

Astfel, s-a propus un amendament la reglementarea RRS-4.1, care stipuleaza ca "sistemele adaptive (in frecventa) trebuie sa limiteze automat numarul de frecvente utilizate simultan, la minimul necesar pentru asigurarea comunicatiei". Aceasta modificare a insemnat, practic, actul de nastere al sistemelor radio adaptive in gama undelor scurte.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.